Κυπελλούχος Ελλάδας ο ΠΑΟΚ που νίκησε με σκορ 2-0 στον τελικό με την ΑΕΚ

Κυπελλούχος Ελλάδας ο ΠΑΟΚ που νίκησε με σκορ 2-0 στον τελικό με την ΑΕΚ

Οι «ασπρόμαυροι» ήταν ανώτεροι, έχασαν σωρεία ευκαιριών μεταξύ των οποίων και ένα πέναλτι - Αντελίνο Βιεϊρίνια και Δημήτρης Πέλκας τα γκολ των νικητών.

Το έκτο Κύπελλο Ελλάδας στην ιστορία του και δεύτερο διαδοχικό κατέκτησε ο ΠΑΟΚ, μετά τη νίκη του με 2-0 επί της ΑΕΚ στον τελικό του Ολυμπιακού Σταδίου. Οι «ασπρόμαυροι» ήταν ανώτεροι, έχασαν σωρεία ευκαιριών μεταξύ των οποίων και ένα πέναλτι, αλλά έπεσαν πάνω σε έναν εκπληκτικό Μπάρκα που κράτησε όσο μπορούσε την πρωταθλήτρια ΑΕΚ στο παιχνίδι.

Αντελίνο Βιεϊρίνια και Δημήτρης Πέλκας τα γκολ των νικητών! Οι ΠΑΟΚ ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με εννέα παίκτες λόγω αποβολής των Μαουρίσιο και Βαρέλα και η ΑΕΚ με δέκα, λόγω αποβολής του Βράνιες.

Επεισόδια με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων σημειώθηκαν με το σφύριγμα της λήξης του τελικού κυπέλλου. Οπαδοί της ΑΕΚ συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις και η μυρωδιά των δακρυγόνων έπληξε σχεδόν όλο το ΟΑΚΑ.
Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα άδειασε όλο το πέταλο που φιλοξενούσε τους φίλους της ΑΕΚ, ενώ η απονομή καθυστέρησε καθώς ο αέρας μετέφερε τη μυρωδιά στις θέσεις των επισήμων.

Το ματς

Ο Μανόλο Χιμένεθ ξεκίνησε το ματς με 4-4-2, δίνοντας θέση βασικού στον Μάνταλο. Από την άλλη, ο Ραζβάν Λουτσέσκου πήγε στο κλασικό του 4-2-3-1, χωρώντας στο αρχικό σχήμα και τον Μπίσεσβαρ και τον Πέλκα. Η πρώτη καλή φάση ήρθε για τον ΠΑΟΚ στο 8’. Ο Μπίσεσβαρ έκανε τη σέντρα από τα δεξιά, ο Πρίγιοβιτς με το κεφάλι έστρωσε στον Μαουρίτσιο αλλά το σουτ του Βραζιλιάνου πέρασε δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Μπάρκα. Η απάντηση της ΑΕΚ ήρθε στο 10’ από τον Λιβάγια αλλά το σουτ του Κροάτη πέρασε άουτ όπως και αυτό του Αραούχο στο αμέσως επόμενο λεπτό, έπειτα από ωραίο συνδυασμό των «κιτρινόμαυρων».

Με τη συμπλήρωση 15 λεπτών, ο Τσιγκρίνσκι γύρισε λανθασμένα την μπάλα, ο Μπίσεσβαρ όμως στο τετ α τετ με τον Μπάρκα αστόχησε απελπιστικά. Ο Σουριναμέζος μεσοεπιθετικός δεν βρήκε στόχο ούτε τρία λεπτά αργότερα, έχοντας ιδανικά στρωμένη την μπάλα μπροστά του. Στο 23’, σε αντεπίθεση, ο Μπακάκης μάρκαρε από πίσω τον Μπίσεσβαρ, ο Μπορμπαλάν έδειξε την άσπρη βούλα αλλά ο Μπάρκας αρνήθηκε το γκολ στον Πρίγιοβιτς από το σημείο του πέναλτι! Οι «ασπρόμαυροι» συνέχισαν να κυριαρχούν, με τον Μπάρκα να σώζει και στο 34’ την εστία του σε τετ α τετ με τον Κάμπος, στην τελευταία καλή στιγμή του πρώτου μέρους.

Οι ίδιοι 22 ποδοσφαιριστές βγήκαν στον αγωνιστικό χώρο και για το δεύτερο ημίχρονο και η εικόνα του ματς δεν άλλαξε. Νέο λάθος του Χουλτ στο 50’, για μια ακόμα φορά ο Μπάρκας δεν… τσίμπησε και αντέδρασε σωτήρια στο σκαφτό του Πρίγιοβιτς. Η αναγκαστική αλλαγή του Χουλτ, έφερε τον Μπακάκη αριστερό μπακ και τον Γκάλο δεξιά ενώ ο Λουτσέσκου πέρασε τον Μακ στη θέση του Κάμπος. Ο ΠΑΟΚ ξεδιπλώθηκε υπέροχα στην αντεπίθεση στο 62’ αλλά το σουτ του Πέλκα πέρασε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι για να γίνει τελικά το 0-1 στο 64’ με πανέμορφο φάουλ του Βιεϊρίνια!

Η αντίδραση του Χιμένεθ ήταν να περάσει στο ματς αρχικά τον Χριστοδουλόπουλο και εν συνεχεία τον Γιακουμάκη, με την ΑΕΚ να μεταφέρει την πίεση στην άμυνα του ΠΑΟΚ και τον Λουτσέσκου να βάζει τον Σακχόφ. Η κεφαλιά του αφύλακτου Γιακουμάκη στο 76’ έφυγε ψηλά για να ανάψουν τα αίματα στο 80’. Ο Μαουρίτσιο για φάουλ με τα δυο πόδια στον Αραούχο είδε την απευθείας κόκκινη κάρτα από τον Μπορμπαλάν, ενώ στις αψιμαχίες που ακολούθησαν αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη και ο Βράνιες, με τις δυο ομάδες να συνεχίζουν με 10 παίκτες!

Ο Λουτσέσκου έβαλε στόπερ, τον Μαλεζά, για να ενισχύσει τα μετόπισθεν. Ο Αραούχο στο 82’ ανάγκασε σε δύσκολη επέμβαση τον Πασχαλάκη – πρώτη του στο ματς – ενώ στην κόντρα ο Μακ δεν μπόρεσε να νικήσει τον Μπάρκα από τα πλάγια. Η κλασική ευκαιρία της ΑΕΚ χάθηκε στο 88’ από τον Αραούχο, έπειτα τη σέντρα του Γκάλο και στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων ο Πρίγιοβιτς έσπασε το τεχνητό οφσάιντ κι έδωσε έτοιμο γκολ στον Πέλκα για το 0-2, σφραγίζοντας τον επικράτηση του ΠΑΟΚ, αφού η αποβολή του Βαρέλα στους πανηγυρισμούς, με δεύτερη κίτρινη, ήταν άνευ σημασίας!

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Νταβίντ Φερνάντεθ Μπορμπαλάν (Ισπανία)

ΚΟΚΚΙΝΕΣ: 80’ Βράνιες – 80’ Μαουρίτσιο, 90+3’ Βαρέλα

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: 46’ Λιβάγια, 63’ Βράνιες, 71’ Μπακασέτας, 88’ Γαλανόπουλος – 6’ Κάμπος, 21’ Μάτος, 45’ Κρέσπο, 80’ Βαρέλα, 90+3’ Πέλκας

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Μπάρκας – Μπακάκης, Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Χουλτ (52’ Γκάλο) – Σιμόες, Γαλανόπουλος, Μάνταλος (66’ Χριστοδουλόπουλος), Μπακασέτας (73’ Γιακουμάκης) – Λιβάγια, Αραούχο.

Στον πάγκο: Τσιντώτας, Λαμπρόπουλος, Γιούσης, Γιαννούτσος.

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Πασχαλάκης – Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Βιεϊρίνια (82’ Μαλεζάς) – Κάνιας, Μαουρίτσιο – Μπίσεσβαρ (75’ Σακχόφ), Πέλκας, Κάμπος (52’ Μακ) – Πρίγιοβιτς.

Στον πάγκο: Σιαμπάνης, Ελ Καντουρί, Λημνιός, Κουλούρης.

Επεισόδια πριν από τον αγώνα – Κάηκε όχημα κοντά στο ΟΑΚΑ

Οπαδοί έκαψαν, πριν από λίγο, όχημα στην οδό Νερατζιωτίσσης, κοντά στο ΟΑΚΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, οι δράστες κατέβασαν με τη βία τα άτομα που επέβαιναν στο όχημα τύπου βαν και στη συνέχεια του έβαλαν φωτιά, ενώ αμέσως μετά εξαφανίστηκαν.

Στο σημείο έσπευσαν 6 πυροσβέστες με 2 οχήματα, που έσβησαν την φωτιά, ενώ το όχημα υπέστη σοβαρές ζημιές.

Επεισόδια σημειώθηκαν και έξω από το εμπορικό κέντρο Golden Hall, κοντά στο ΟΑΚΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, έγιναν συμπλοκές μεταξύ οπαδών της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ, ενώ με την επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων αποκαταστάθηκε η τάξη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ