Το «Κυπριακό» στο επίκεντρο της συνάντησης Σαμαρά-Αναστασιάδη

Το «Κυπριακό» στο επίκεντρο της συνάντησης Σαμαρά-Αναστασιάδη

Κοινή επιδίωξη μια ομόφωνη δήλωση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και η δημιουργία των συνθηκών που «θα ξαναδώσουν την ελπίδα ότι υπάρχει προοπτική».

Στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Στη συζήτηση των δύο ανδρών κυριάρχησαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το «Κυπριακό», καθώς και τα αποτελέσματα των τελευταίων επαφών του κ. Σαμαρά στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ.

«Επιδίωξη είναι το συντομότερο δυνατόν μία κοινή δήλωση, με τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών, στην οποία να προδιαγράφεται το περιεχόμενο μέσα στο οποίο θα κινηθούμε και εις το τι σκοπεύουμε και στοχεύουμε σαν λύση, ενώ την ίδια ώρα να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που, επιτέλους, θα ξαναδώσουν την ελπίδα ότι υπάρχει προοπτική», δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος.

«Είναι δεδομένο πως η οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού προβλήματος θα πρέπει να οδηγήσει σε ένα διζωνικό, κοινωνικό, ομόσπονδο κράτος με μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια. Και βεβαίως, είναι αυτονόητο ότι, όποια τελική κρίση θα πρέπει να εγκριθεί με δημοψήφισμα από τον κυπριακό λαό. Μία λύση, η οποία θα είναι ασφαλώς και εντός των πλαισίων που ορίζει η σχέση μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς έκανε ακόμη αναφορά στον αναβαθμισμένο ρόλο που μπορεί η Ελλάδα και η Κύπρος να διαδραματίσουν στην ευρύτερη περιοχή, εξαιτίας των πρόσφατων εξελίξεων, αλλά και του μεγάλου ζητήματος της ενέργειας και των πηγών ενέργειας που υπάρχουν στην περιοχή.

Διαβάστε ακόμη: Κοίτασμα «Αφροδίτη»

Ο Κύπριος πρόεδρος μίλησε για συνεχή και ενεργό συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και ανέφερε ότι η επίσκεψή του εντάσσεται μέσα στα πλαίσια της τακτικής αλληλοενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων. Ο κ. Αναστασιαδης επανέλαβε ότι παρά τις τρέχουσες οικονομικές, δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει η Κύπρος, είναι αποφασισμένος να εργαστεί συστηματικά, έτσι ώστε ο νέος κύκλος συνομιλιών που επίκειται, πρώτον να είναι καλά προετοιμασμένος και δεύτερον να δίνει την ελπίδα ότι υπάρχει προοπτική, για μία λύση που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Μια λύση που θα διασφαλίζει, πριν και πάνω από όλα, ότι η μετεξέλιξη του ενιαίου σε Ομοσπονδιακό Κράτος θα είναι απόλυτα εναρμονισμένη με τα όσα υπαγορεύονται από την ιδιότητά μας ως κράτους μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι συμφώνησαν πως δεν έχει σημασία ο χρόνος έναρξης των διαπραγματεύσεων, αλλά ο καλά προετοιμασμένος διάλογος.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν επίσης πως απαιτείται μια νέα δυναμική στον διάλογο και ο κ. Αναστασιάδης είπε πως η επιστροφή της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου θα δώσει τη δυνατότητα να αποκατασταθεί ο διάλογος και η εμπιστοσύνη των Ελληνοκυπρίων προς την Τουρκία, ενώ θα οδηγήσει στη συνεργασία των δύο κοινοτήτων για την ανοικοδόμηση μιας πόλης που για 39 χρόνια παραμένει ακατοίκητη.

«Το θέμα τώρα του διαπραγματευτή που θα επισκέπτεται ή θα έχει τη δυνατότητα να συνδιαλέγεται με την Τουρκία ή και του Τουρκοκύπριου που εκφράζει την τουρκοκυπριακή κοινότητα πλέον -και όχι βεβαίως το ψευδοκράτος ή το παράνομο καθεστώς- θεωρούμε ότι θα συμβάλει σημαντικά στο να φέρει στο τραπέζι του διαλόγου ή να είναι υπόλογη -αν θέλετε, το πιο σημαντικό- η Τουρκία για τις προτάσεις που κατατίθενται και ιδιαίτερα, κατά πόσον αυτές οι προτάσεις είναι συμβατές με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, είναι συμβατές με όσα έχουμε διακηρύξει ως περιεχόμενο της λύσης», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Διαβάστε ακόμη: Κύπρος: Ολοκληρώθηκε η πρώτη αξιολόγηση της οικονομίας