Κύπρος: Οδικός χάρτης για τα συναλλαγματικά μέτρα

Κύπρος: Οδικός χάρτης για τα συναλλαγματικά μέτρα

Μέχρι τον Μάρτιο του 2014 μπορεί να διαρκέσουν οι περιορισμοί στη διακίνηση χρημάτων εντός της Κύπρου.

Οι περιορισμοί στη διακίνηση χρημάτων εντός της Κύπρου μπορεί να βρίσκονται σε ισχύ μέχρι τον Μάρτιο του 2014. Αυτό προβλέπει, μεταξύ άλλων, ο οδικός χάρτης του κυπριακού υπουργείου Οικονομικών για τη σταδιακή και προσεκτική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν τον Μάρτιο για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στη χώρα.

Με βάση τη στρατηγική που συμφωνήθηκε με την Τρόικα και δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, η κατάργηση των περιοριστικών μέτρων θα πραγματοποιηθεί σε δύο κύριες φάσεις.

Αρχικά θα καταργηθούν τα περιοριστικά μέτρα για συναλλαγές εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας και στη συνέχεια θα καταργηθούν τα περιοριστικά μέτρα για συναλλαγές στη διασυνοριακή διακίνηση κεφαλαίων.

Ο οδικός χάρτης συνδέει τα διάφορα στάδια άρσης των περιοριστικών μέτρων, με συγκεκριμένα ορόσημα που σχετίζονται με την ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάρθρωση του κυπριακού τραπεζικού τομέα και τα οποία είναι καθοριστικά για την αναδόμηση της εμπιστοσύνης των καταθετών στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα και βοηθούν στην οικονομική ανάκαμψη.

Για την κατάργηση όλων των περιοριστικών μέτρων για μεταφορά χρημάτων εκτός Κύπρου, τίθεται ως προϋπόθεση η πρόοδος του προγράμματος στήριξης και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ