«Κίτρινη κάρτα» από την Κομισιόν σε έξι κράτη που αποκλίνουν από το Σύμφωνο Σταθερότητας

«Κίτρινη κάρτα» από την Κομισιόν σε έξι κράτη που αποκλίνουν από το Σύμφωνο Σταθερότητας
epa05981145 European commissioner in charge of Economic and Financial Affairs Pierre Moscovici gives a press conference to present the 'European Semester 2017', in Brussels, Belgium, 22 May 2017. European Semester provides a framework for the coordination of economic policies across the European Union. EPA/OLIVIER HOSLET

Συστάσεις προς τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης για αύξηση της ανταγωνιστικότητας και των επενδύσεων από την Ευρ. Επιτροπή. 

Τα σχέδια των προϋπολογισμών έξι χωρών για το 2018, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Ιταλία, ενδέχεται να αποκλίνουν από τους στόχους για το έλλειμμα και το χρέος, όπως αυτοί προκύπτουν από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Στην παραπάνω ανακοίνωσε προέβη σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Ειδικότερα, αναφορικά με τη Γαλλία, η οποία αποτελεί μαζί με την Ισπανία τις δύο χώρες που βρίσκονται ακόμα στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, η Επιτροπή σημειώνει ότι θα μπορούσε να υπαχθεί στο προληπτικό σκέλος από το 2018, καθώς φέτος το έλλειμμά της προβλέπεται να πέσει κάτω από το όριο του 3%. Ωστόσο, για να γίνει αυτό θα πρέπει να διατηρήσει το έλλειμμά της σε αυτά τα επίπεδα και το 2018, κάτι που, σύμφωνα με την Επιτροπή, υπάρχει κίνδυνος να μην επιτευχθεί.

Για την Ισπανία, η Επιτροπή διαπιστώνει ότι το σχέδιο προϋπολογισμού της συμμορφώνεται σε γενικές γραμμές με τις απαιτήσεις του Συμφώνου για το 2018, δεδομένου ότι η Επιτροπή, στις οικονομικές προβλέψεις του φθινοπώρου 2017, προβλέπει ότι το ονομαστικό έλλειμμα θα διαμορφωθεί κάτω από την τιμή αναφοράς του 3% του ΑΕΠ. Ωστόσο, σημειώνεται ότι ο στόχος για το ονομαστικό έλλειμμα δεν προβλέπεται να επιτευχθεί και οι δημοσιονομικές προσπάθειες είναι αισθητά χαμηλότερες από τις συνιστώμενες.

Σε ό,τι αφορά την Ιταλία, η Επιτροπή εκφράζει την «ανησυχία» της για «επιμόνως υψηλό δημόσιο χρέος» καθώς προβλέπεται η μη συμμόρφωση με την τιμή αναφοράς για τη μείωση του χρέους. Μάλιστα, όπως ανέφεραν κατά τη διάρκεια συνέντυξης Τύπου σήμερα στις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, με επιστολή τους ενημέρωσαν τις ιταλικές αρχές ότι την άνοιξη του 2018 η Επιτροπή προτίθεται να αξιολογήσει εκ νέου τη συμμόρφωση της Ιταλίας με την τιμή αναφοράς για τη μείωση του χρέους. «Με απόλυτη διαφάνεια στείλαμε στον Ιταλό υπουργό Οικονομικών επιστολή με την οποία εξηγούμε την άποψή μας και ζητούμε διευκρινίσεις. Καλούμε την Ιταλία να συμμορφωθεί με τους κανόνες για το χρέος και υπενθυμίζουμε τις επόμενες φάσεις» είπε ο Π. Μοσκοβισί.

Εκτός από την Ιταλία, το Βέλγιο, η Αυστρία, η Πορτογαλία και η Σλοβενία ενέχουν κίνδυνο μη συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας για το 2018. Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι προϋπολογισμοί αυτών των κρατών μελών ενδέχεται να οδηγήσουν σε σημαντική απόκλιση από την πορεία προσαρμογής προς την επίτευξη του αντίστοιχου μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στόχου.

Επίσης, σύμφωνα με την Επιτροπή, πέντε χώρες (Εσθονία, Ιρλανδία, Κύπρος, Μάλτα και Σλοβακία), συμμορφώνονται σε γενικές γραμμές με τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας για το 2018. Για τις χώρες αυτές, τα προγράμματα ενδέχεται να οδηγήσουν σε κάποια απόκλιση από τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο κάθε χώρας ή από την πορεία προσαρμογής για την επίτευξή του.

Τέλος, για έξι χώρες (Γερμανία, Λιθουανία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Φινλανδία και Ολλανδία), διαπιστώνεται ότι οι προϋπολογισμοί συμμορφώνονται πλήρως με τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας για το 2018.

Εξάλλου η Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι το Φεβρουάριο του 2018 θα παρουσιάσει συγκεκριμένες αξιολογήσεις για μια σειρά από χώρες που παρουσιάζουν μακροοικονομικές ανισορροπίες (εκτός από το υπερβολικό έλλειμμα και χρέος, προβλήματα ανταγωνιστικότητας, ιδιωτικό χρέος, ανεργία κλπ). Πρόκειται για 12 χώρες της ΕΕ εκ των οποίων εννιά χώρες της ευρωζώνης (Κύπρος, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβενία και Ισπανία).

Η Ελλάδα, παρότι εμφανίζει κάποιες ανισορροπίες σε κάποιους δείκτες, εξαιρείται από αυτή τη διαδικασία εποπτείας -όπως και από τη διαδικασία αξιολόγησης των σχεδίων προϋπολογισμών- καθώς τα επιμέρους προβλήματά της αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο του μνημονίου.

Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης συστήνει η Επιτροπή
Με τις αρχές του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, που υπογράφηκε πριν από λίγες ημέρες από τους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ, ταυτίζονται οι φετινές συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απασχόληση. Σύμφωνα με την Επιτροπή, στόχος αυτών των συστάσεων είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης και η ανάδειξή της σε καλύτερο τόπο για επενδύσεις, δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συντάσσει ξεχωριστή έκθεση για την απασχόληση, στην οποία λαμβάνονται υπόψη οι εθνικές μεταρρυθμίσεις πολιτικής έναντι των στόχων που προσδιορίζονται στον πυλώνα.

Στη εν λόγω έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα, επισημαίνονται οι συνεχείς βελτιώσεις στις αγορές εργασίας: Περίπου 8 εκατομμύρια επιπλέον θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν από τότε που ανέλαβε καθήκοντα η παρούσα Επιτροπή. Το ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί να μειώνεται και ανήλθε σε 7,5% (8,9% στη ζώνη του ευρώ) τον Σεπτέμβριο του 2017, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2008. Ωστόσο, υπογραμμίζεται πως η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας δεν αντικατοπτρίζεται σε αύξηση των μισθών, ενώ σε ορισμένα κράτη-μέλη τα διαθέσιμα εισοδήματα εξακολουθούν να είναι χαμηλότερα από τα πριν από την κρίση επίπεδα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβη σήμερα, όπως κάθε χρόνο, σε γενικές συστάσεις για την οικονομική πολιτική της ζώνης του ευρώ. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, συνιστάται σε γενικές γραμμές ουδέτερος δημοσιονομικός προσανατολισμός και ισορροπημένο μείγμα πολιτικών για τη ζώνη του ευρώ στο σύνολό της. «Καλούμε τα κράτη-μέλη με υψηλό χρέος να αυξήσουν την παραγωγικότητα και αυτά με μεγάλα πλεονάσματα να προωθήσουν μισθολογικές αυξήσεις και να δώσουν κίνητρα για επενδύσεις» δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί.

Επίσης, σύμφωνα με τις προτεραιότητες της Επιτροπής, τα κράτη-μέλη καλούνται να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την εφαρμογή μέτρων με στόχο την καταπολέμηση του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού.

Επιπλέον, η Επιτροπή υποστηρίζει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προωθούν τις ίσες ευκαιρίες και πρόσβαση στην αγορά εργασίας, τις δίκαιες συνθήκες εργασίας, την κοινωνική προστασία και την κοινωνική ένταξη. Καλεί, ακόμη, τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ να ελαφρύνουν τη φορολόγηση της εργασίας, ιδίως για τα χαμηλά εισοδήματα και τα δεύτερα εργαζόμενα μέλη της οικογένειας.

Τέλος, η σύσταση ζητεί να συνεχιστούν οι εργασίες για την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης, αλλά και ταχεία πρόοδο στην ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

«Πρέπει να αξιοποιήσουμε την παρούσα ευνοϊκή συγκυρία για να ενισχύσουμε περαιτέρω την ΟΝΕ και για να καταστήσουμε τις οικονομίες μας πιο ανθεκτικές και χωρίς αποκλεισμούς. Τον επόμενο μήνα θα καταθέσουμε προτάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση της ΟΝΕ. Εντούτοις, η ενίσχυση της αρχιτεκτονικής της ΟΝΕ δεν αντικαθιστά την ανάγκη για υγιείς δημοσιονομικές, οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές σε εθνικό επίπεδο» σημείωσε σχετικά ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόφσκις.