Κυβέρνηση εναντίον Στουρνάρα: Κρατάει χρόνια…αυτή η κόντρα

Κυβέρνηση εναντίον Στουρνάρα: Κρατάει χρόνια…αυτή η κόντρα

Στο «κόκκινο» ξανά οι σχέσεις μεταξύ του Μαξίμου και του επικεφαλής της ΤτΕ, αυτή τη φορά με αφορμή τη πτώση των τραπεζικών μετοχών.

Ο επικεφαλής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας φρόντισε να περάσει τα μηνύματά του για την ελληνική οικονομία και τις τράπεζες σε ανοιχτή συνάντηση που είχε στις 20 Σεπτεμβρίου με πρέσβεις και επενδυτές σχετικά με την πορεία της Ελλάδας.

Δήλωσε ήρεμος και βέβαιος για το τραπεζικό σύστημα…αλλά παράλληλα άφησε να εννοηθεί ότι κανένας δεν τον «ενόχλησε» από την κυβέρνηση την ώρα των συσκέψεων για τις τράπεζες και τη μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο.

Ο Γιάννης Στουρνάρας επιμένει ότι η πιστοληπτική γραμμή στήριξης ήταν ο πιο ασφαλής δρόμος για την Ελλάδα, μετά το τέλος του γ’ προγράμματος στήριξης, ενώ θεωρεί ότι η μη περικοπή των συντάξεων θα προκαλέσει την αρνητική αντίδραση των αγορών.

Ο μόνος που του τηλεφώνησε ήταν ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, στον οποίον προ ολίγων ημερών μεταβιβάστηκε η ευθύνη των τραπεζών. Ωστόσο, ούτε ο κ. Φλαμπουράρης, με τον οποίον συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις, δεν κάλεσε τον κ. Στουρνάρα στην έκτακτη σύσκεψη του Μαξίμου την περασμένη Τρίτη.

Άλλωστε, το ζήτημα δεν ήταν της αρμοδιότητάς του. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, είπε σε συνομιλητές του:

«Θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με τις τράπεζες. Έχουν περάσει τα πλέον αυστηρά stress test. Δεν έχει αλλάξει τίποτα στον σχεδιασμό μας. Τα χρηματιστήρια έχουν σκαμπανεβάσματα. Υπάρχει μια διεθνής αναταραχή λόγω της ανόδου των επιτοκίων διεθνώς. Η Ελλάδα επηρεάζεται περισσότερο από αυτή την κατάσταση».

Σχολιάζοντας τις επιθέσεις που δέχθηκε για τη “σιωπή” του, ο κ. Στουρνάρας πρόσθεσε σε συνομιλητές του: «Ποτέ ένας κεντρικός τραπεζίτης δεν σχολιάζει χρηματιστηριακές εξελίξεις και τις κινήσεις των τραπεζικών μετοχών, τη στιγμή μάλιστα που δεν είναι δουλειά του. Διαβεβαιώνω ότι καμία από τις 4 συστημικές τράπεζες δεν έχει πρόβλημα».

Πυρά από την κυβέρνηση

Από τη πλευρά του Μαξίμου, οι ανακοινώσεις και οι δηλώσεις κατά του Γιάννη Στουρνάρα συνεχίζονται άλλοτε γιατί παρεμβαίνει και άλλοτε γιατί δεν το κάνει όταν πιστεύουν στην κυβέρνηση ότι πρέπει.

Αιχμές για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατηγορώντας τον πως σιωπά όταν οι τραπεζικές μετοχές υφίστανται πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών ενώ σε άλλες περιπτώσεις «πολιτικολογεί» κινούμενος σε διαφορετική γραμμή από την κυβέρνηση.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε πως το «πρόβλημα» με τον κ. Στουρνάρα είναι ότι κάνει παρεμβάσεις όταν δεν πρέπει ενώ όταν χρειάζεται «φαίνεται ότι σιωπά».

Επικαλέστηκε ως παράδειγμα την παλαιότερη προτροπή του κ. Στουρνάρα για προσφυγή σε προληπτική πιστοληπτική γραμμή μετά το Μνημόνιο, κατηγορώντας τον κεντρικό τραπεζίτη ότι ήθελε να διατηρήσει την χώρα σε «δεσμά». Κύριο επιχείρημα του κ. Στουρνάρα ήταν ότι η γραμμή θα διασφάλιζε την φθηνή χρηματοδότηση των τραπεζών από το Ευρωσύστημα και την ευρύτερη ηρεμία των αγορών.

Ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε πως η κυβέρνηση εγγυάται την πολιτική, οικονομική και δημοσιονομική σταθερότητα, προσθέτοντας δηκτικά πως «θα ήταν ευχής έργο» εάν και ο κεντρικός τραπεζίτης «έπραττε προς την ίδια κατεύθυνση». Κάλεσε δε τον κ. Στουρνάρα να «εξηγήσει» κάποτε την στάση του.