Κυβερνητικές προετοιμασίες για την επόμενη μέρα μετά τα Μνημόνια

Κυβερνητικές προετοιμασίες για την επόμενη μέρα μετά τα Μνημόνια
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας περιμένει για να υποδεχτεί τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Frank Walter Steinmeier κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, την Παρασκευή 7 Απριλίου 2017, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, είχε συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο , στην συνέχεια με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ενώ το Σάββατο, 8 Απριλίου, οι δύο Πρόεδροι θα εγκαινιάσουν την Έκθεση documenta14. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Κυβερνητικές προετοιμασίες για τη διαπραγμάτευση, που αφορά στους όρους και τις προϋποθέσεις εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018.

Γιώργος Μελιγγώνης

Με το βλέμμα στραμμένο στα κομμάτια του παζλ που συγκροτούν την επιδιωκόμενη «καθαρή έξοδο από το Μνημόνιο» τελεί το Μέγαρο Μαξίμου, που προετοιμάζεται από… νωρίς για τη σοβαρότερη διαπραγμάτευση μετά το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Καίτοι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στο «Ραδιόφωνο 24/7» και στα «Νέα του Κομισάριου» χαρακτήρισε «πρωθύστερη» τη σχετική συζήτηση, επιμένουν οι πληροφορίες πως πλέον στο Μέγαρο Μαξίμου και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προετοιμάζονται για όλες τις παραμέτρους αυτής της κρίσιμης διαπραγμάτευσης, παράλληλα βεβαίως με τους ρυθμούς… «τροχάδην» για την ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων ώστε να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση.

Απρόβλεπτοι παράγοντες

Ως γνωστόν, ο Αλέξης Τσίπρας έχει δημοσίως θέσει ως κεντρικό στόχο της κυβέρνησης για τον Αύγουστο του 2018 την «καθαρή έξοδο» από τα Μνημόνια και, κατά πληροφορίες, εδώ και καιρό εισπράττει αισιόδοξα μηνύματα προς αυτή την κατεύθυνση απ’ όλους τους –εκτός συνόρων- συνομιλητές του.

Ωστόσο, η διαπραγμάτευση για την «επόμενη μέρα» της Ελλάδας μετά τα Μνημόνια προβλέπεται ουδόλως εύκολη και η πορεία ως τον Αύγουστο του 2018 περιέχει ουκ ολίγες αστάθμητες μεταβλητές: η πολιτική εκκρεμότητα στη Γερμανία είναι μία απ’ αυτές, καθώς συζήτηση για διευθέτηση του ελληνικού χρέους και για την «επόμενη μέρα» μετά τα Μνημόνια χωρίς την Άνγκελα Μέρκελ προφανώς δεν μπορεί να γίνει. Άλλο ένα ζήτημα είναι τι θα θελήσει να κάνει το ΔΝΤ, ποια στάση θα κρατήσει, αν θα θελήσει –ή θα του ζητηθεί- να εκταμιεύσει δόση προς την Ελλάδα ή αν θα τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων στις Βρυξέλλες η πρόωρη εξόφλησή του και η «έξωσή» του από τα ευρωπαϊκά πράγματα παράλληλα με την έξοδο της Ελλάδας από το τρίτο Μνημόνιο.

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, όπως το κατά πόσον θα καταφέρει η κυβέρνηση να γεμίσει έναν «κουμπαρά» ασφαλείας με συντονισμένες και επιτυχημένες εξόδους στις αγορές, αποτελούν αστάθμητες μεταβλητές που μπορεί να οδηγήσουν στο καλύτερο, αλλά και στο… χειρότερο. Πάντως, έχει τη σημασία του πως αυτή τη φορά, ακόμη και στο χειρότερο σενάριο, ο πρωθυπουργός έχει σαφείς διαβεβαιώσεις απ’ όλους πως ουδείς θέλει τέταρτο Μνημόνιο. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, την περασμένη εβδομάδα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ήταν κατηγορηματικός για το σενάριο ενός τέταρτου Μνημονίου. «Πέρα από την ελληνική κυβέρνηση, τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης δεν το θέλουν, οι θεσμοί δεν το θέλουν, το ΔΝΤ δεν το θέλει», είπε χαρακτηριστικά, αποκλείοντας ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Εξετάζοντας σενάρια

Πάντως, παρότι προσώρας η απόλυτη προτεραιότητα για τον Αλέξη Τσίπρα είναι να ολοκληρωθεί έγκαιρα, χωρίς παρατράγουδα και, κυρίως, χωρίς εκπλήξεις η τρίτη αξιολόγηση, στο Μέγαρο Μαξίμου εφαρμόζουν την παροιμία σχετικά με το πότε μαγειρεύουν των φρονίμων τα παιδιά: με άλλα λόγια, πριν καν ξεκινήσει επισήμως η διαπραγμάτευση της επόμενης μέρας και ενόσω προς το παρόν κατατίθενται μόνο σενάρια, στην κυβέρνηση εξετάζουν όλες τις ιδέες που έχουν πέσει στο τραπέζι, αλλά και άλλες, δικές τους.

Απώτερος στόχος του πρωθυπουργού είναι να αποφύγει και την συγκρότηση μίας προληπτικής πιστωτικής γραμμής και την ενισχυμένη πιστοληπτική γραμμή, αφού αυτά τα ενδεχόμενα συνεπάγονται μέτρα –ακόμη κι αν η Ελλάδα δεν προστρέξει στη «γραμμή» για πιστωτική βοήθεια. Απ’ την άλλη πλευρά, η απολύτως… «καθαρή έξοδος» προϋποθέτει ένα σοβαρό αποθεματικό αρκετών δισεκατομμυρίων, που προς το παρόν δεν είναι εύκολο να συγκεντρωθεί, αλλά ούτε αδύνατο. Ως ενδιάμεσο σενάριο έχει τεθεί –το είπε και προ εβδομάδας ανώτατος κοινοτικός αξιωματούχος υπό καθεστώς ανωνυμίας- μία «υβριδική» επόμενη μέρα, όπου θα συνδυάζονται διάφορα μεταρρυθμιστικά «προαπαιτούμενα» και «ορόσημα» με την εφαρμογή μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Το θετικό, βεβαίως, ακόμη και αυτού του τελευταίου σεναρίου είναι πως προεξοφλεί ότι μέτρα για περαιτέρω απομείωση του ελληνικού χρέους θα αποφασιστούν, όταν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση της «επόμενης μέρας». Το αρνητικό, πάλι, βρίσκεται σε αυτά τα «προαπαιτούμενα» και τα «ορόσημα», αφού θα μπορούσε να ισχύει η περίφημη ρήση για τον διάβολο που «κρύβεται στις λεπτομέρειες»…

Πηγή: news247.gr