Κλείδωσε η συμφωνία για τις λιγνιτικές μονάδες στις Βρυξέλλες

Κλείδωσε η συμφωνία για τις λιγνιτικές μονάδες στις Βρυξέλλες

Έκλεισε άλλο ένα μέτωπο της κυβέρνησης στο πλαίσιο της αξιολόγησης.

Λευκός καπνός βγήκε στις Βρυξέλλες κατά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των θεσμών για την αποεπένδυση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ.

Ανοίγει έτσι ο δρόμος για το κλείσιμο της αξιολόγησης, σε ό,τι τουλάχιστον αφορά τα ενεργειακά θέματα.

Θυμίζουμε ότι τετραμελής αντιπροσωπεία στελεχών του υπουργείου Ενέργειας υπό τον γενικό γραμματέα Μιχάλη Βεροιόπουλο μετέβη στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα προκειμένου να συμμετάσχει σε διάσκεψη με την Επιτροπή Ανταγωνισμού για το επίμαχο αυτό θέμα. Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ, κυβέρνηση και DG Comp κατέληξαν σε οριστική συμφωνία που τη Δευτέρα θα παρουσιαστεί στους εκπροσώπους των δανειστών και περιλαμβάνει τη λίστα με τις τέσσερις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, δηλαδή τη Μελιτη-1, την άδεια για τη Μελίτη-2 συν τις δύο μονάδες του σταθμού της Μεγαλόπολης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν είναι σαφές τι ανταπόκριση είχαν τα υπόλοιπα ελληνικά αιτήματα, δηλαδή να αυξηθούν οι ώρες λειτουργίας από 17.500 σε 32.000 για τους παλαιούς σταθμούς του Αμύνταιου και της Καρδιάς, καθώς και να επανεξεταστούν οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ ως αποτέλεσμα της συμφωνίας για λήψη διαρθρωτικών μέτρων, δηλαδή για πώληση μονάδων, κάτι που ούτως ή άλλως προβλέπει το μνημόνιο. Επίσης, στην ελληνική πρόταση συμπεριλαμβάνεται και η χορήγηση της δυνατότητας στη ΔΕH είτε μόνη της είτε σε συνεργασία με ιδιώτη επενδυτή να αναβαθμίσει τον ΑΗΣ Αμυνταίου μετά το τέλος των 32.000 ωρών λειτουργίας και να μείνει έτσι στο λιγνιτικό δυναμικό της δημόσιας επιχείρησης.

Πηγή: news247.gr