Κλιμακώνεται η ένταση στη Βόρεια Κορέα

Κλιμακώνεται η ένταση στη Βόρεια Κορέα

ΗΠΑ και Νότια Κορέα «απάντησαν» με πυραυλικές δοκιμές.

Σε νέα ενδεχομένως πιο επικίνδυνη φάση μπαίνει η διένεξη του καθεστώτος της Βόρεια Κορέας με τη διεθνή κοινότητα μετά την δοκιμή διηπειρωτικού πυραύλου. Πιο συγκεκριμένα, η χώρα του Κιμ Γιονγκ Ουν γνωστοποίησε σήμερα Τετάρτη ότι διεξήγαγε χθες Τρίτη μια δοκιμή ενός νέου, διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, ο οποίος είναι ικανός να φέρει μια «μεγάλη πυρηνική κεφαλή» και πρόσθεσε ότι επαληθεύτηκε η επιτυχής επανείσοδός του στην ατμόσφαιρα.

Ο ηγέτης της χώρας δήλωσε ότι η επιτυχής δοκιμή ολοκληρώνει τις δυνατότητες του στρατηγικού οπλοστασίου της χώρας, που πλέον συμπεριλαμβάνει ατομικά όπλα, βόμβες υδρογόνου και ICBM, ενώ διεμήνυσε ότι δεν θα διαπραγματευθεί με τις ΗΠΑ την εγκατάλειψη αυτού του οπλοστασίου ωσότου η Ουάσινγκτον να εγκαταλείψει την εχθρική πολιτική της έναντι της Πιονγιάνγκ

Αξιωματούχοι στις ΗΠΑ εκτιμούν ότι ένας τέτοιος πύραυλος θα μπορούσε να φτάσει στην Αλάσκα. Στη Σεούλ δεν αποκλείουν και νέα δοκιμή.

Σε απάντηση στις κινήσεις της Βορείου Κορέας, η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ προχώρησαν στις δικές τους πυραυλικές δοκιμές στο πλαίσιο κοινών στρατιωτικών ασκήσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρεξ Τίλερσον, μίλησε για κλιμάκωση της απειλής, ενώ προειδοποίησε οποιαδήποτε χώρα θα σκεφτεί να βοηθήσει το καθεστώς της Πιονγιάνγκ, «ότι συνδράμει ένα επικίνδυνο καθεστώς».

Παράλληλα, η Ουάσινγκτον ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Την εκτόξευση του διηπειρωτικού πυραύλου καταδίκασε και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κάνοντας λόγο για μια «επικίνδυνη κλιμάκωση», αλλά και κατάφωρη παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.