«Κληρώνει» η γερμανική βουλή για το ελληνικό πρόγραμμα

«Κληρώνει» η γερμανική βουλή για το ελληνικό πρόγραμμα

Μετατέθηκε για την επόμενη εβδομάδα η έγκριση της συμφωνίας για την Ελλάδα από τη γερμανική Βουλή. 

H ψηφοφορία για την Ελλάδα ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, στις 3 το μεσημέρι, στην επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής ομοσπονδιακής Βουλής (Μπούντεσταγκ). Ωστόσο η διαδικασία αναβάλλεται μετά από αίτημα του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD), το οποίο μάλιστα ζητεί διεξοδική συζήτηση στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, το κόμμα του Μάρτιν Σουλτς επιδιώκει να γίνει αυτό την προσεχή Πέμπτη, παράλληλα με την προγραμματισμένη συζήτηση για το πορτογαλικό πρόγραμμα βοήθειας. Ηγετικά στελέχη του SPD ξεκαθαρίζουν πάντως ότι δεν τίθεται θέμα αρνητικής ψήφου για το ελληνικό πρόγραμμα.

«Θα υπερψηφίσουμε τη βοήθεια προς την Ελλάδα» τονίζει ο επικεφαλής της Κ.Ο. των σοσιαλδημοκρατών Τόμας Όπερμαν. Διευκρινίζει ωστόσο ότι οι συνάδελφοί του δεν είχαν τον χρόνο να ενημερωθούν εγκαίρως, ώστε να εγκρίνουν σήμερα την εκταμίευση, καθώς παρέλαβαν τα σχετικά έγγραφα μόλις την Τρίτη το πρωί.

Προφανής στόχος των σοσιαλδημοκρατών είναι να αναγκάσουν τον χριστιανοδημοκράτη υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να λάβει θέση στο ελληνικό ζήτημα και ιδιαίτερα στο εξής ερώτημα: Συνιστά «θεμελιώδη αλλαγή των όρων του ελληνικού προγράμματος» η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με τεχνογνωσία, αλλά όχι (ακόμη) με οικονομική βοήθεια; Ο επικεφαλής της Κ.Ο. των χριστιανοδημοκρατών Φόλκερ Κάουντερ επιμένει ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα και γι’ αυτό αρκεί η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Μπούντεσταγκ.

Λίγες ώρες μετά τη συμφωνία για την Ελλάδα στο τελευταίο Eurogroup, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε τηλεοπτική συνέντευξή του, είχε κάνει λόγο για έγκριση «από τη Βουλή ή από την αρμόδια επιτροπή». Την περασμένη εβδομάδα ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Κρίστιαν φον Στέτεν είχε προτείνει να γίνει αναλυτική συζήτηση στην Ολομέλεια, με την αιτιολογία ότι «δεν αρκεί μία συμβολική συμμετοχή του ΔΝΤ».

Ωστόσο, συνάδελφοί του έκαναν λόγο για «προσωπική άποψη», η οποία δεν αποδίδει τη γραμμή του κόμματος. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η σχετική συζήτηση στην Κ.Ο. των χριστιανοδημοκρατών την Τρίτη έγινε με απόλυτη ηρεμία και μόνο μία βουλευτής εξέφρασε «τη λύπη της» για την απροθυμία του ΔΝΤ να εκταμιεύσει από τώρα κονδύλια προς την Ελλάδα.

Στο μεταξύ, νέα δημοσκόπηση για λογαριασμό του περιοδικού Stern και του δικτύου RTL καταγράφει περαιτέρω πτώση των σοσιαλδημοκρατών στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου: οι χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ συγκεντρώνουν το 39% των ψήφων, ενώ οι σοσιαλδημοκράτες χάνουν μία ακόμη ποσοστιαία μονάδα και περιορίζονται στο 23%.

Επιπλέον, μικρή άνοδο καταγράφει το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke), Φιλελεύθεροι και Πράσινοι συγκεντρώνουν από 8%, ενώ το ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία παραμένει σταθερά στο 7%.