«Κλείστε την αξιολόγηση χθες»

«Κλείστε την αξιολόγηση χθες»
epa06254585 Pierre Moscovici, the European Commissioner for Economic and Financial Affairs, Taxation and Custom (L) and Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos (R) at the start of the Eurogroup meeting in Luxembourg, 09 October 2017. The Eurogroup will exchange views on the possible future roles and tasks of the European Stability Mechanism (ESM) in the context of the ongoing broader debate on the future of the Economic and Monetary Union. EPA/JULIEN WARNAND

Το μήνυμα του Eurogroup για την πορεία του προγράμματος και οι απαιτήσεις των θεσμών. Τι θα γίνει με την υποδόση των 800 εκατ.

 

Η καθαρή έξοδος εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα κλείσει η τρίτη αξιολόγηση. Αυτό είναι το μήνυμα, που στέλνουν εν χορώ οι εκπρόσωποι όλων των θεσμών και κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Αν και η Ελλάδα τυπικά δεν περιλαμβανόταν στην ατζέντα του Eurogroup, το ελληνικό ζήτημα απασχολεί τόσο τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, όσο και τα στελέχη των θεσμών.

Ο πρώτος πονοκέφαλος, “υπόλοιπο” της δεύτερης αξιολόγησης, έχει να κάνει με την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ και συνδέεται με την εξόφληση από το Ελληνικό Δημόσιο ληξιπρόθεσμων οφειλών του σε ιδιώτες προμηθευτές, συνολικού ύψους 1,2 δις ευρώ.

Τα στοιχεία δεν έχουν παραδοθεί στους Ευρωπαίους, καθώς το Ελληνικό Δημόσιο, όχι μόνο δεν μείωσε τα “φέσια”, αλλά, αντίθετα τα αύξησε κατά περίπου 600 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο. Κυριολεκτικά στο παρά πέντε η ΑΑΔΕ έσπευσε να επιστρέψει φόρους 1,6 δις ευρώ, ενώ και ο ΕΦΚΑ έδωσε εντολή στις υπηρεσίες του να δουλέψουν μέσα στο περασμένο Σαββατοκύριακο προκειμένου να εκδώσουν χιλιάδες νέες συντάξεις, που παρέμεναν σε εκκρεμότητα έως και δύο χρόνια.

Το εάν καταφέρει η κυβέρνηση να πιάσει το στόχο θα πρέπει να φανεί στις επόμενες ημέρες, καθώς χωρίς τα απαραίτητα αποδεικτικά, οι Ευρωπαίοι δεν θα εκταμιεύσουν τα 800 εκατ. ευρώ, τα οποία “χάνονται” και επιστρέφουν στο τέλος Οκτωβρίου στον “κουμπαρά” του ελληνικού δανείου των 86 δις. ευρώ.

Εκ των πραγμάτων, η τρίτη αξιολόγηση ξεκινά με ένα σύννεφο καχυποψίας. Το κουαρτέτο θα επιστρέψει περί τα τέλη Οκτωβρίου και, εφόσον, τελικά η υποδόση έχει εκταμιευθεί, θα βάλει στο μικροσκόπιο τον Προϋπολογισμό τόσο του 2017, όσο και του 2018.

Για τον φετινό Προϋπολογισμό, η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι θα διανείμει κοινωνικό μέρισμα ύψους 800 εκατ. ευρώ, ωστόσο, οι δανειστές δεν έχουν δώσει ακόμη το πράσινο φως, ούτε για το ύψος της δαπάνης, ούτε και για το τι είδους επιδοματική πολιτική θα ακολουθηθεί.

Σε ό,τι αφορά στο 2018, οι θεσμοί δεν έχουν πειστεί ακόμη ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ είναι εφικτός και θα εξετάσουν το κατά πόσο θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα ή θα χρειαστεί να εφαρμοστούν νωρίτερα τα μέτρα του 2019 και του 2020.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το γεγονός παραμένει ένα: εάν η επόμενη αξιολόγηση τραβήξει σε μάκρος, τότε είναι αδύνατο να προλάβει η Ελλάδα να υλοποιήσει ικανό αριθμό εκδόσεων ομολόγων, που θα στρώσουν το δρόμο σε μία ομαλή και “καθαρή” έξοδο στις αγορές.

Ήδη, υπάρχουν εισηγήσεις, ώστε πριν ξεκινήσει η τρίτη αξιολόγηση να υπάρξει άλλη μία έξοδος στις αγορές. Όμως, για να ομαλοποιηθεί η καμπύλη των ελληνικών ομολόγων στην αγορά, απαιτούνται τουλάχιστον τρεις ή τέσσερις ακόμη εκδόσεις. Εάν η χώρα συρθεί σε μία αξιολόγηση μηνών, που θα διαρκέσει έως και το πρώτο τρίμηνο του 2018, τότε το σενάριο της προληπτικής πιστωτικής γραμμής έρχεται όλο και πιο κοντά.

Διαβάστε ακόμη: Ντάισελμπλουμ: Οι εκλογές σε μια χώρα δεν μπορούν να αλλάξουν το ελληνικό πρόγραμμα