Κομισιόν: Πράσινο φως για την παραχώρηση των αεροδρομίων στη Fraport

Κομισιόν: Πράσινο φως για την παραχώρηση των αεροδρομίων στη Fraport
epa04888144 An exterior view of Mytilene airport Odysseus Elyitis, in the island of Lesvos, estern Greece, 18 August 2015. German company Fraport, the operator of Frankfurt airport, on 18 August 2015 was officially given permission to operate 14 regional airports in Greece, mostly in tourist locations. The move comes within the scope of a privatisation wave demanded by creditors to tackle the Greece debt crisis. EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

Ένα βήμα πιο κοντά η παράδοση των αεροδρομίων στη Fraport.

Ενα βήμα πιο κοντά στην παράδοση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη Fraport και τον όμιλο Κοπελούζου βρίσκεται η κυβέρνηση μετά την έγκριση της σύμβασης παραχώρησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε την Παρασκευή πως η σύμβαση παραχώρησης δεν συνιστά παράνομη κρατική ενίσχυση. Σημειώνεται πως για την παράδοση των αεροδρομίων στη Fraport έχουν δοθεί αρκετές παρατάσεις τους τελευταίους μήνες. Με βάση το πλέον πρόσφατο χρονοδιάγραμμα, που ανετράπη, οι Γερμανοί έπρεπε να παραλάβουν τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια στις 15 Μαρτίου. Οι δυσκολίες του εγχειρήματος δε συνδέονται μόνο με τις νομικές, εργασιακές και άλλες ρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν, αλλά και το γεγονός πως ο γερμανικός όμιλος παραλαμβάνει ταυτόχρονα και εν λειτουργία 14 αεροδρόμια.

Για το θέμα της παράδοσης των αεροδρομίων, ο διευθύνων σύμβουλος της Fraport Greece Alexander Zinnel δήλωσε πως πρόκειται περί πρωτόγνωρης διαδικασίας για τη Fraport, καθώς καλείται να παραλάβει ταυτόχρονα και εν λειτουργία 14 αεροδρόμια. Ο ίδιος παραδέχθηκε πως “έπρεπε να είχαμε ήδη τη διαχείριση” και πως “το να αναλάβουμε 14 αεροδρόμια ταυτόχρονα είναι η πρώτη μας φορά”. Ο διευθύνων σύμβουλος της Fraport Greece είπε πως πολλά αεροδρόμια θα αλλάξουν εντελώς όψη με την ολοκλήρωση των επενδύσεων που προγραμματίζονται και τόνισε πως “δεν έχουν γίνει επενδύσεις εδώ και 20 χρόνια σε πολλά εξ αυτών”.