Κοντά στο να πάρουν πίσω τα 19 δισ. δολάρια τα θύματα του Μάντοφ

Κοντά στο να πάρουν πίσω τα 19 δισ. δολάρια τα θύματα του Μάντοφ

Μέχρι στιγμής έχουν ανακτήσει περίπουτο 70% από τις συνολικές απαιτήσεις.

Όταν πριν από μία δεκαετία συνελήφθη ο Μπέρναρντ Μάντοφ για το διαβόητο σχήμα Ponzi, που είχε στήσει, πολλοί ήλπιζαν, αλλά λίγοι θεωρούσαν ότι είναι εφικτό τα θύματα του χρηματιστή να πάρουν πίσω τα χρήματά τους. Ο μεγαλομέτοχος της ομώνυμης χρηματιστηριακής Βernard Μadoff Ιnvestment Securities, την οποία ίδρυσε πριν από μισό σχεδόν αιώνα (το 1960) και έγινε η παγκόσμια σταθερά της επενδυτικής αγοράς με πελάτες-κολοσσούς όπως η Citigroup και η General Εlectric, πέρασε στην Ιστορία ως ο ιθύνων νους μιας μυθιστορηματικής απάτης, καταληστεύοντας μέσω του σχήματος «πυραμίδα» από μεγαλόσχημους μάλιστα εταιρικούς πελάτες αλλά και βαθύπλουτους ιδιώτες, όπως ο Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Ο αξιότιμος πρώην πρόεδρος του αμερικανικού χρηματιστηρίου ΝASDAQ ήταν πολύ καλά δικτυωμένος στην Ευρώπη και είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη μεγάλων χρηματοπιστωτικών ομίλων. Διέθετε εξάλλου θεσμικό κύρος, η αξιοπιστία του ήταν άψογη και όλοι στις διεθνείς αγορές μιλούσαν γι’ αυτόν με τα καλύτερα λόγια. Όταν μάλιστα επικρατούσε αστάθεια στις αγορές, εκείνος εξασφάλιζε στους επενδυτές του διψήφιες αποδόσεις. Εντούτοις, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, ο Μπέρνι ουδέποτε επένδυσε τα χρήματα των πελατών του σε χαρτοφυλάκια, απλώς τα ανακύκλωνε. Ο εκπεσών μεγαλοεπενδυτής ισχυρίζεται ότι εξύφανε μόνος του και χωρίς συνεργούς την πρωτόγνωρη σε διαστάσεις απάτη του. Κι όλα αυτά από έναν νεαρό χρηματιστή που έστησε την εταιρία του με αρχικό κεφάλαιο 5.000 δολαρίων.

Η απάτη του Μάντοφ μεταφραζόταν σε συνολικές απώλειες ύψους 19 δισ. δολαρίων για τους πελάτες τους, ορισμένοι από τους οποίους ήταν πλούσιοι επενδυτές και σελέμπριτις. Ο δικηγόρος της Νέας Υόρκης, Ίρβιν Πικάρ, ο οποίος επέβλεψε την ρευστοποίηση της εταιρείας του Μάντοφ ξεκίνησε μία μεγάλη μάχη, η οποία φαίνεται να αποδίδει πολύ περισσότερους καρπούς από ό,τι περίμενε ίσως και ο ίδιος.

Μέχρι στιγμής έχει ανακτήσει περί τα 13,3 δισ. δολάρια ή το 70% από τις συνολικές απαιτήσεις, μηνύοντας όσους έβγαλαν κέρδος από την απάτη εν γνώσει τους ή όχι. Στόχος του είναι να επιστρέψει το σύνολο των χρημάτων στα θύματα του Μάντοφ, κάτι που πλεόν φαίνεται ότι μπορεί να επιτευχθεί.

Πηγή: Bloomberg