Κοντονής: Το σκάνδαλο της Novartis θα αποδειχτεί μεγαλύτερο από της Siemens

Κοντονής: Το σκάνδαλο της Novartis θα αποδειχτεί μεγαλύτερο από της Siemens
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονής βγαίνει από το Μέγαρο Μαξίμου, ύστερα από την συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Είναι μια μεγάλη και σοβαρή υπόθεση, έχει οικονομικές αποκλίσεις, έχει ηθικές και διεθνείς παραμέτρους» σημείωσε ο υπουργός. 

Για “μέγα ζήτημα” έκανε λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM”, θυμίζοντας και την, προ έτους, εκτίμησή του ότι το σκάνδαλο Novartis θα αποδειχθεί μεγαλύτερο εκείνου της Siemens.

“Το σκάνδαλο της Novartis θα είναι μεγαλύτερο του σκανδάλου της Siemens. Και από την άποψη της απώλειας χρημάτων του ελληνικού Δημοσίου αλλά και μια ηθική απαξία που υπάρχει απ’ όλη αυτή την ιστορία, γιατί σε μια περίοδο που ο φτωχός συμπολίτης μας δεν μπορούσε να βρει εύκολα φάρμακα και δεν είχε και τις οικονομικές δυνατότητες, κάποιοι υπερκοστολογούσαν εδώ το φάρμακο και αυτή η υπερκοστολόγηση είχε αντανάκλαση και σε άλλα κράτη, σε άλλες 29 χώρες” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντονής.

 “Είναι μια μεγάλη και σοβαρή υπόθεση, έχει οικονομικές αποκλίσεις, έχει ηθικές και διεθνείς παραμέτρους” σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας πως “όλοι μας έχουμε μείνει εμβρόντητοι με την έκτασή της”.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει ζήτημα παραγραφής αδικημάτων στη συγκεκριμένη υπόθεση, ο υπουργός απάντησε πως “είναι προφανές ότι υπάρχει για κάποια αδικήματα που δεν είναι διαρκή και συνδυάζονται αποκλειστικά με τον χρόνο άσκησης των υπουργικών καθηκόντων των εμπλεκομένων”, εξηγώντας, ωστόσο, πως υπάρχουν και αδικήματα που είναι διαρκή. “Αδικήματα όπως η δωροδοκία, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αν διαπιστωθεί ότι έχουν τελεστεί, τότε δεν υπάρχει κανένα ζήτημα παραγραφής” υπογράμμισε και εκτίμησε πως θα μπορούσε να συσχετιστεί η δικογραφία της Novartis με τις εργασίες της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για την υγεία και να διερευνηθούν και τα ζητήματα που πλέον μπαίνουν από την εισαγγελική έρευνα.

Σχολιάζοντας την κριτική της αντιπολίτευσης για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Δικαιοσύνης μίλησε για “αστειότητες” και είπε πως δεν υπήρξε καμιά παρέμβαση. “Είναι αστειότητες αυτά τα πράγματα που ακούμε γιατί θα πρέπει να έχουν υπόψη τους όποιοι μιλάνε ότι εδώ που φτάσαμε, φτάσαμε μετά την εισαγγελική έρευνα ενός έτους και πλέον. Επομένως δεν υπήρξε καμιά πολιτική δίωξη και δεν υπήρξε καμιά παρέμβαση πολιτικών προσώπων ή πολιτικών ανταγωνιστών αυτών που εμφανίζονται ως εμπλεκόμενοι σε αυτές τις καταστάσεις. Ήταν αποκλειστικά έργο της εισαγγελίας και αυτοί που κατά κύριο λόγο έκαναν ύμνους το προηγούμενο διάστημα υπέρ των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, τώρα ήρθε η ώρα να αποδείξουν ότι το εννοούσαν. Επομένως είναι προσβολή προς την ίδια τη δικαιοσύνη τέτοιου είδους αναφορές και προς τη διαδικασία, η οποία ακολουθήθηκε με βάση το Σύνταγμα και τον κώδικα ποινικής δικονομίας” υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας Άδωνι Γεωργιάδη ότι θα στείλει κόσμο στη φυλακή, ο κ. Κοντονής είπε: “Τον κ. Γεωργιάδη τον έχω ακούσει πολλές φορές να απειλεί με φυλακή διάφορα πολιτικά πρόσωπα. Τον έχω ακούσει για τον κ. Καμμένο, για τον κ. Πολάκη, τώρα έχει πιάσει εμένα και τον κ. Παπαγγελόπουλο. Να μην το μεταχειρίζεται τόσο πολύ αυτό, ότι θα στείλει στη φυλακή, γιατί καμιά φορά μπορεί να συμβεί το αντίθετο”.

Για τη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά περί νέας συκοφαντίας εναντίον του, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε πως “αν υπάρχουν συκοφαντίες, ο κάθε κατηγορούμενος έχει δικαίωμα να αποταθεί στη δικαιοσύνη, να αποδείξει την αθωότητά του και να εγκαλέσει όποιον άδικα τον έχει κατηγορήσει”.

“Είναι πολύ νωρίς να προβαίνουν σε τέτοιου είδους δηλώσεις. Καλό θα ήταν πρώτα να μελετήσουν τη δικογραφία και οι ίδιοι και μετά να προβούν σε τέτοιου είδους δηλώσεις” είπε ο κ. Κοντονής και πρόσθεσε πως “δεν είναι μόνο βιαστικές αυτές οι τοποθετήσεις, είναι και απαξιωτικές για μία εισαγγελική έρευνα που κράτησε έναν χρόνο, ενεργοποιήθηκε η διαδικασία της δικαστικής συνδρομής με ξένα κράτη και θεωρώ ότι έχει σχηματιστεί μία δικογραφία, η οποία πρέπει να μελετηθεί πολύ σοβαρά”.

Ερωτηθείς γιατί βγήκε στη δημοσιότητα η υπόθεση τη δεδομένη χρονική στιγμή, απάντησε πως “τώρα τελείωσε η έρευνα του εισαγγελέα διαφθοράς”, ενώ στα όσα ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος περί προσπάθειας διαμόρφωσης ενός “σκηνικού φτηνού πολιτικού αντιπερισπασμού” από την πλευρά της κυβέρνησης, σχολίασε: “Δεν ξέρω πού εμπλέκεται ο κ. Βενιζέλος και πού διασταυρώνεται με την όλη υπόθεση αλλά αν θέλουν να πούνε ότι υπάρχει μία σκοπιμότητα από την άποψη του χρόνου θέλω να σας πω ότι τώρα ολοκληρώθηκε αυτή η έρευνα. Ήταν εισαγγελική έρευνα αποκλειστικά και μόνο και ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους όλοι”.

Ο κ. Κοντονής τόνισε ότι “η κυβέρνηση κάνει μια μεγάλη προσπάθεια να λάμψει η αλήθεια και να πέσει άπλετο φως σε πάρα πολλές υποθέσεις που απασχολούν την κοινή γνώμη”, επισημαίνοντας πως “προσπαθούμε να ρίξουμε άπλετο φως σε όλες εκείνες τις υποθέσεις που έχουν ταλανίσει την ελληνική κοινωνία και όλοι έχουν καταλάβει ότι στην πλάτη του Έλληνα φορολογούμενου πολίτη γινόταν ένα πάρτυ δισεκατομμυρίων εις βάρος της ελληνικής οικονομίας”.