«Κόντρα» για τα φιλοδωρήματα στα εστιατόρια του Jamie Oliver

«Κόντρα» για τα φιλοδωρήματα στα εστιατόρια του Jamie Oliver
Jamie Oliver

Η νέα πρακτική που θέλει να ακολουθήσει ο ιδιοκτήτης προκαλεί αντιδράσεις από την πλευρά των εργαζομένων.

Η αλυσίδα ιταλικών εστιατορίων του Jamie Oliver χρησιμοποιεί μια αμφιλεγόμενη πολιτική φιλοδωρήματος στα 42 υποκαταστήματά της. Επί της ουσίας, απαιτείται από τους σερβιτόρους να εγκαταλείψουν το 2% των φιλοδωρημάτων τους από κάθε βάρδια, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian.

Αυτό το 2% λαμβάνεται από τα φιλοδωρήματα που δίνονται μέσω πληρωμής με πιστωτική κάρτα και κατανέμεται μεταξύ του προσωπικού της κουζίνας και του προσωπικού στην πόρτα. Αν και οι σερβιτόροι που εμπλέκονται στη διαφορά δηλώνουν πως δεν έχουν πρόβλημα να μοιράζονται ένα ποσοστό από τα φιλοδωρήματά τους, κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με το γεγονός ότι πρέπει να παραχωρήσει το 2% (από το 1,5% στις αρχές του τρέχοντος έτους) από τα συνολικά φιλοδωρήματα- ανεξάρτητα από το πόσο του φιλοδωρήματος.

Το εστιατόριο υποστηρίζει πως ουδέποτε ζήτησε από τους σερβιτόρους να πληρώσουν περισσότερα από ό, τι έχουν βγάλει ως φιλοδώρημα. Οι σερβιτόροι της αλυσίδας πληρώνονται με τον κατώτατο μισθό, με συμβάσεις μικρής διάρκειας, και στηρίζονται σε σημαντικό βαθμό στα φιλοδωρήματα για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους. Θεωρούν, λοιπόν, πως η σχετική πολιτική για τα φιλοδωρήματα πρέπει να αλλάξει.

Το συνδικάτο δηλώνει πως πρόκειται για μία τακτική που ακολουθείται ευρύτερα στη βρετανική βιομηχανία εστιατορίων.