Κορκίδης στο Fortune: Έρχεται «τσουνάμι» από εταιρείες που θα αποβιώσουν

Κορκίδης στο Fortune: Έρχεται «τσουνάμι» από εταιρείες που θα αποβιώσουν

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ αποκαλύπτει πόσο θα κοστίσουν στην τσέπη των Ελλήνων τα νέα φορολογικά μέτρα.

Από 1,8 έως και 2 δισ. ευρώ εσωτερικής κατανάλωσης εκτιμάται ότι θα στερηθεί το εμπόριο από την ενεργοποίηση των νέων μέτρων λιτότητας με τις περικοπές βασικών επιδομάτων, αλλά και την άμεση και έμμεση αύξηση της φορολογίας.

Σύμφωνα με την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2018 προβλέπει την αύξηση φόρων το επόμενο έτος με κοστολογημένα μέτρα τουλάχιστον 1,9 δις. ευρώ. Οι εισπράξεις από την άμεση φορολογία εκτινάσσονται στα 22,6 δις ευρώ τον επόμενο χρόνο (από 21,5 δις ευρώ φέτος, δηλαδή θα σημειώσουν αύξηση κατά 1 δις ευρώ) και από την έμμεση φορολογία στα 27,7 δις ευρώ (αυξημένοι κατά 3,2% σε σχέση με τα φετινά επίπεδα).

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης κρούει των κώδωνα του κινδύνου και τονίζει στο fortunegreece.com πως αυτά τα χρήματα χάνονται ουσιαστικά από την πραγματική οικονομία, επηρεάζοντας τη βιωσιμότητα αρκετών ελληνικών επιχειρήσεων.

«Οι δικαιούχοι που πλήττονται από αυτά τα νέα φορολογικά μέτρα είναι άνθρωποι που τους στερούν τη δυνατότητα να αγοράσουν τα απαραίτητα. Δεν μιλάμε για αγαθά πολυτελείας, αλλά για πράγματα που θα ήθελαν να καταναλώσουν έτσι και αλλιώς στην καθημερινότητά τους και πλέον δεν θα μπορούν» λέει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ και προσθέτει πως κάθε κίνηση που συρρικνώνει το εισόδημα των Ελλήνων πολιτών έχει αντίκτυπο στην αγορά, αφού είναι μεταξύ τους συγκοινωνούντα δοχεία.

«Δυστυχώς πρόκειται για μέτρα που έχουν ψηφιστεί και δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι κάτι θα αλλάξει. Δεν περιμένουμε να δοθεί καμία «ανάσα» στην αγορά στην 3η αξιολόγηση. Τα μέτρα είναι λίγο πολύ γνωστά. Αυτό που δεν είχε γίνει ήταν η κοστολόγησή τους για να καταλάβουμε τι πραγματικά μας περιμένει το 2018».

Ωστόσο, ο κ. Κορκίδης επισημαίνει πως υπάρχει ένα μικρό ενδεχόμενο η κυβέρνηση να μπορέσει στην 3η αξιολόγηση να διαπραγματευτεί το θέμα της κατάργησης της έκπτωσης 30% του ΦΠΑ στα 32 νησιά του Αιγαίου. «Στο παρελθόν έχουμε δει ότι καμία αύξηση ΦΠΑ δεν έφερε αύξηση στα έσοδα του κράτους και νομίζω ότι αυτό το έχουν καταλάβει οι Αρμόδιοι. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για τον προϋπολογισμό του 2018, όμως εκεί που θα εστιάσουμε είναι στην εφαρμογή των αντίμετρων που έχουν συμφωνηθεί από αρχές του 2019 και αυτό υπό όρους. Εάν δεν υπάρξει μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%, φοβάμαι ότι θα δούμε ένα «τσουνάμι» από εταιρείες που θα αποβιώσουν λόγω της υπερφορολόγησης».

Όσο για τη λίστα των νέων μέτρων που ενεργοποιούνται από 1/1/2018 ο κατάλογος είναι μακρύς και αφορά:

• Την κατάργηση της έκπτωσης κατά 10% επί του φόρου στις ιατρικές δαπάνες εφόσον οι δαπάνες αυτές υπερβαίνουν συνολικά το 5% του ετήσιου ατομικού εισοδήματος με στόχο την εξοικονόμηση φορολογικών δαπανών 121 εκατ. ευρώ.

• Τη μείωση κατά 50% του κονδυλίου που διατίθεται κάθε χρόνο για την καταβολή επιδόματος θέρμανσης με στόχο την εξοικονόμηση 47 εκατ. ευρώ.

• Την κατάργηση της έκπτωσης φόρου κατά 1,5% που ισχύει για την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων μισθωτών και συνταξιούχων με στόχο την εξοικονόμηση 68 εκατ. ευρώ.

• Την επέκταση για ένα χρόνο της εισφοράς στη ναυτιλία με στόχο πρόσθετα έσοδα 107 εκατ. ευρώ.

• Την κατάργηση της έκπτωσης που ισχύει για τη βoυλευτική αποζημίωση και τη φοροαπαλλαγή των δικαστικών με αποτέλεσμα πρόσθετα έσοδα 44 εκατ. ευρώ.

• Την επιβολή φόρου επί των εισοδημάτων από περιστασιακές και βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ακίνητης περιουσίας, οι οποίες συνήθως εξυπηρετούνται μέσω της διεθνούς διαδικτυακής πλατφόρμας Airbnb, με βάση την κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων.

• Την επιβολή φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα. Ο φόρος διαμονής θα ξεκινάει από 0,5 ευρώ για τα ξενοδοχεία με ένα ή 2 αστέρια και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και θα κλιμακώνεται μέχρι και τα 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση για τα πεντάστερα ξενοδοχεία.

• Αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε 32 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου. Aπό την 1η-1-2018, στα νησιά των Νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου (πλην Ρόδου και Καρπάθου, όπου ήδη οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ έχουν καταργηθεί), οι συντελεστές ΦΠΑ θα αυξηθούν από τα επίπεδα του 5%, του 9% και του 17% στο 6%, στο 13% και στο 24%.

• Την κατάργηση όλων των άλλων επιδομάτων για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης. Πιο συγκεκριμένα, θα καταργηθούν το επίδομα απροστάτευτων τέκνων (3 εκατ. ευρώ), τα επιδόματα ανεργίας για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας (5 εκατ. ευρώ) και τα επιδόματα φτώχειας και φυσικών καταστροφών (4 εκατ. ευρώ). Η συνολική εξοικονόμηση θα φτάσει τα 12 εκατ. ευρώ. Νέες περικοπές στο ΕΚΑΣ ύψους 234 εκ. ευρώ, ενώ προβλέπεται πλήρης κατάργηση το 2019 με περικοπή επιπλέον 50 εκ. ευρώ.

• Την αυστηρή εφαρμογή των θεσμών του rebate για τη δαπάνη φαρμάκου και του claw back για τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και διαγωνιστικά κέντρα με στόχο την εξοικονόμηση δαπανών 188 εκατ. ευρώ.

• Την αύξηση της εισφοράς για τους ελεύθερους επαγγελματίες μέσω του υπολογισμού των εισφορών στις ακαθάριστες αποδοχές με στόχο αύξηση εσόδων 53 εκατ. ευρώ για το 2018, 124 εκατ. ευρώ το 2019, 126 εκατ. ευρώ το 2020 και 128 εκατ. ευρώ το 2021.

• Την επιβολή φόρου υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων, με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης κάθε ακινήτου. Ο φόρος θα επιβαρύνει τον πωλητή του ακινήτου, ενώ ο αγοραστής θα εξακολουθεί να επιβαρύνεται με φόρο μεταβίβασης 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Υπενθυμίζεται ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2018 που κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ή 6,6 δισ. ευρώ και ανάπτυξη 2,4%. Το ΑΕΠ σε απόλυτα νούμερα προβλέπεται να φθάνει στα 187,8 δισ. ευρώ το 2018 από 181,2 δισ. ευρώ φέτος που αντιστοιχεί σε ανάπτυξη 1,8% του ΑΕΠ.