«Κόρνα» στην αγορά αυτοκινήτων της Κίνας

«Κόρνα» στην αγορά αυτοκινήτων της Κίνας

Μαθήματα οικονομίας από τα ατελείωτα μποτιλιάρισμα στην πόλη Γκουαντζού.

Στο Δέλτα του «Μαργαριταρένιου» ποταμού, στα νοτιοανατολικά της Κίνας, στέκει η μητροπολιτική πόλη Γκουαντζού, τρίτη μεγαλύτερη πανεθνικά και η πολυπληθέστερη στα νότια της αχανούς ασιατικής χώρας. Το λιμάνι της θεωρείται σημαντικός εμπορικός και μεταφορικός κόμβος στην Ασία. Ο πληθυσμός της είναι 12,78 εκατομμύρια και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ φθάνει πια τα 24.615 δολάρια το 2012, επισκιάζοντας το Πεκίνο και τη Σαγκάη! Ωστόσο, η ραγδαία οικονομική ανάπτυξη και η έντονη αστικοποίηση φαίνεται ότι έφεραν μπελάδες.

Παρά το γεγονός ότι η Γκουαντζού έχει ένα εξαιρετικά ανεπτυγμένο σύστημα μέσων μαζικής μεταφοράς (διαθέτει 8 γραμμές μετρό συνολικού μήκους 236 χλμ. και το δεύτερο μεγαλύτερο δίκτυο λεωφορείων με 1.000.000 γραμμές και συχνότητα διέλευσης ένα λεωφορείο κάθε 10 δευτερόλεπτα!), οι κάτοικοί της στράφηκαν μαζικά στην αγορά αυτοκινήτου.

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος της Κίνας στον ακτιβισμό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Σε αυτό βοήθησαν βέβαια και οι κρατικές επιδοτήσεις που το Πεκίνο εισήγαγε το 2009 με στόχο την ενίσχυση της εσωτερικής κατανάλωσης, ως αντίβαρο στην παγκόσμια οικονομική κρίση. Το αποτέλεσμα ήταν στους δρόμους της κινεζικής μεγαλούπολης -όπως και σε δεκάδες άλλες- να επικρατεί καθημερινά ένα απίστευτο κυκλοφοριακό κομφούζιο,  που «μεταφράζεται» και σε περιβαλλοντική και σε οικονομική (ένεκα των πολύωρων καθυστερήσεων) ζημία.

Για τις αρχές της Γκουαντζού, η απάντηση φάνηκε αρχικά εύκολη, καθότι δοκιμασμένη ήδη  στο Πεκίνο και στη Σαγκάη. Κι έτσι, επιβλήθηκαν περιοριστικοί κανόνες. Για να αγοράσει κάποιος κάτοικος ένα μικρού κυβισμού αυτοκίνητο, φερ’ ειπείν, θα πρέπει να είναι μεταξύ των λιγοστών τυχερών που θα επιλεγούν από τις αρχές, μέσω μηνιαίας λοταρίας! Όσοι θέλουν ΙΧ μεγάλης ιπποδύναμης, θα πρέπει να δώσουν… μάχη σε ετήσιους πλειστηριασμούς, όπου κάθε χρόνο βγαίνουν στο σφυρί συνολικά 12.000 πινακίδες κυκλοφορίας, αυστηρά δεκαετους διάρκειας! Όσο για τους εποχούμενους επισκέπτες από τις γύρω περιοχές; Από τον Ιούνιο τέθηκε σε ισχύ όριο στον αριθμό των αυτοκινήτων με πινακίδες εκτός Γκουαντζού, που μπορούν πια να κυκλοφορούν στην πόλη.

Διαβάστε ακόμη: Μία κινέζικη συλλογή λιμανιών

Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθούν -εκτός κι εκτός των ορίων της πόλης- διαμαρτυρίες, καθώς το πλήγμα ήταν άμεσο και για την τοπική, και για την περιφερειακή οικονομία. «Η Γκουαντζού είναι συνδεδεμένη με τις γύρω περιοχές. Κι εάν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, η πόλη δεν μπορεί να ανήκει μόνο στους κατοίκους της», έγραφε πρόσφατα η Economic Observer, μία από τις τρεις μεγαλύτερες οικονομικές κινεζικές εφημερίδες. «Πρόκειται άλλωστε για την πρωτεύουσα της επαρχίας Γκουαντζού και όλοι οι φορολογούμενοι συνεισφέρουν στον δήμο. Είναι ανάρμοστο και παράλογο να τους απαγορεύει κανείς την πρόσβαση με αυτοκίνητο στο κέντρο της πόλης».

«Εάν οι αρχές ήθελαν πραγματικά να διευκολύνουν την κυκλοφορία των αυτοκινήτων, θα έπρεπε να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για συγκεκριμένες περιοχές και για συγκεκριμένες ώρες», σχολιάζει η εφημερίδα. Μία από τις εφικτές λύσεις είναι η επιβολή διοδίων, προτείνουν τώρα ορισμένοι, φέρνοντας ως παράδειγμα τα αντίστοιχα εγχειρήματα στο Λονδίνο και στη Σιγκαπούρη.

Διαβάστε ακόμη: Το Χόλιγουντ πάει… Κίνα!

Αναλυτές διαβλέπουν πάντως άλλες σκοπιμότητες πίσω από τα περιοριστικά μέτρα. «Ουσιαστικά υποδεικνύουν με αυτόν τον τρόπο στους οδηγούς την ανάγκη να αλλάζουν αυτοκίνητα κάθε δέκα χρόνια», εκτιμά ο ειδικός σε θέματα αυτοκινητοβιομηχανίας, Ζιν Ξιγκουάγκ, «παρά το γεγονός ότι αυτή η τακτική έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πρόσφατη απόφαση του Πεκίνου να ακυρώσει το υποχρεωτικό όριο των δέκα ετών για την απόσυρση των παλιών αυτοκινήτων».

Μέσα σε αυτήν την συγκυρία, η Guangzhou Automobile Group -με έδρα, πού αλλού, στην Γκουαντζού- ανακοίνωσε προσφάτως σχέδια για αύξηση της παραγωγής της. Στόχος της, τόνισε, είναι να παρουσιάζει τουλάχιστον ένα καινούργιο μοντέλο κάθε χρόνο. Και προσβλέπει σε άμεση μείωση του κόστους στην εγχώρια κατασκευή ΙΧ, χάρη στις νέες επιδοτήσεις που το Πεκίνο προωθεί για την ενίσχυση της αγοράς υβριδικών αυτοκινήτων, φιλικών προς το περιβάλλον.

Εν τω μεταξύ, στον «χορό» των περιοριστικών μέτρων μπήκε και η επαρχία Τσετσιάνγκ, στα ανατολικά της χώρας, όπου έχουν την έδρα τους ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρίες, Μεταξύ αυτών είναι και η η Zhejiang Geely Holding Group Co., ιδιοκτήτριας των Volvo Cars.