Κοτζιάς: «Οι Τούρκοι ήξεραν για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης»

Κοτζιάς: «Οι Τούρκοι ήξεραν για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης»
ӕ͔́ǓǠԏՠՐŎ ͮ ʏԆɁ ̅ ԏ͠ՐŎ ԏՠʏӏӂϠE. HOXHAJ . (EUROKINISSI/ Ё́ÏЏՋϓ ÉM͇ө

«Η επόμενη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό θα ξεκινήσει από καλύτερη θέση», τονίζει.

«Οι Τούρκοι ήξεραν για τις αποφάσεις της Ελλάδας για την επέκταση στην αιγιαλίτιδα» δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στο κυπριακό κανάλι ΣΙΓΜΑ. «Δεν αιφνιδιάστηκαν για την αιγιαλίτιδα οι Τούρκοι, το ξέρουν από καιρό ότι θα την επεκτείνουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως αναμεταδίδει ο ΣΚΑΪ και σύμφωνα με το κυπριακό κανάλι, η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα κ. Μαυροειδή ήταν προγραμματισμένη από καιρό. «Μπορεί οι Τούρκοι να έκαναν κάποιες ερωτήσεις να είχαν κάποιες απορίες για την αιγιαλίτιδα» ανέφερε. «Παραμένω βουλευτής της πλειοψηφίας» σημείωσε, απορρίπτοντας το σενάριο αυτονόμησής από τον ΣΥΡΙΖΑ του ιδίου και της Κίνησης Πράττω που έχει ιδρύσει.

Ο κ. Κοτζιάς μίλησε και για την συνάντηση στον ΟΗΕ τον Ιανουάριο του 2017 με τον κ. Τσαβούσογλου και τον τότε υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, όπου η Τουρκία επιχείρησε  να ανοίξει συζήτηση για τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, πράγμα που απετράπη.

Εξέφρασε ακόμα την εκτίμηση ότι η επόμενη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό θα ξεκινήσει από καλύτερη θέση επειδή έχει μπει πάνω στο τραπέζι το θέμα των εγγυήσεων  και των συμμαχιών, όπου είναι το θεμελιακό ζήτημα της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού. Ο κ. Κοτζιάς έδωσε την δική του εκτίμηση για τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προκλήσεις της Τουρκίας, τονίζοντας πως οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται έχουν την θωράκιση των κρατών τους. Ερωτηθείς γιατί δεν έχει ακόμη οροθετηθεί η ΑΟΖ Κύπρου – Ελλάδας αποσαφήνισε πως πρέπει πρώτα η Αθήνα να οροθετηθεί με την Αίγυπτο.