«Κούρεμα» έως και 50% από τις τράπεζες για στεγαστικά δάνεια

«Κούρεμα» έως και 50% από τις τράπεζες για στεγαστικά δάνεια

Ποιους δανειολείπτες αφορά η πρόταση – Τι προτείνουν οι τράπεζες για καταναλωτικά δάνεια και κάρτες.

Να επαναφέρουν στα τραπεζικά καταστήματα πολλές υποθέσεις που εκκρεμούν στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας είναι ο στόχος ο τραπεζών. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, ετοιμάζεται κοινή πρόταση σε περίπου 157.000 δανειολήπτες να ρυθμίσουν το στεγαστικό τους δάνειο με «κούρεμα» έως και 50% και τις οφειλές τους από καταναλωτικά δάνεια και κάρτες με «κούρεμα» έως και 90%.

Η πρόταση θα αφορά όσους δανειολήπτες έχουν υποβάλει αίτηση για να υπαχθούν στον νόμο Κατσέλη.

Αφού μελέτησαν τις αποφάσεις που έχουν εκδικαστεί μέχρι σήμερα, οι τράπεζες θα καλέσουν τους δανειολήπτες σε εξωδικαστική διαπραγμάτευση, προτείνοντάς τους λύση με αυξημένα προνόμια.

Η κίνηση θα είναι συντονισμένη και από τις 4 τράπεζες και την πρωτοβουλία θα πάρει η τράπεζα στην οποία ο δανειολήπτης χρωστάει τα περισσότερα.

Έτσι, εάν κάποιος έχει οφειλή από πιστωτική κάρτα ή καταναλωτικό δάνειο, π.χ., στη Eurobank και συγχρόνως στεγαστικό δάνειο στην Εθνική Τράπεζα, την πρωτοβουλία για την πρόσκληση θα αναλάβει η τελευταία, στην οποία μάλιστα έχει δοθεί η ευχέρεια να διαπραγματευτεί για λογαριασμό και των δύο πιστωτών.

Στην κοινή στάση των τραπεζών οδήγησε η διαπίστωση ότι η πλειονότητα των δανειοληπτών που έχουν υποβάλει αίτηση για ένταξη στον νόμο Κατσέλη έχει κατά μέσον όρο οφειλές σε 2,5 τράπεζες.