«Κούρεμα» σε τεκμήρια ΙΧ και αντικειμενικές αξίες σχεδιάζει η κυβέρνηση

«Κούρεμα» σε τεκμήρια ΙΧ και αντικειμενικές αξίες σχεδιάζει η κυβέρνηση

Μεγαλώνει το «πακέτο» των φοροελαφρύνσεων, με τον λογαριασμό να παραπέμπεται στο 2016 και τις επόμενες χρονιές. Ποιες προτάσεις μελετά το οικονομικό επιτελείο.

Ύστατη προσπάθεια καταβάλει η κυβέρνηση για να αλλάξει το κλίμα στην οικονομία και στις… δημοσκοπήσεις, που δείχνουν μεγάλο προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, το οικονομικό επιτελείο, σχεδιάζει εμπλουτισμό του «πακέτου» φοροελαφρύνσεων, πέρα από τις ρυθμίσεις για τον ΕΝΦΙΑ και τη μείωση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο.

Συγκεκριμένα το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει:

– «Κούρεμα» στα τεκμήρια διαβίωσης των ΙΧ αυτοκινήτων για τα εισοδήματα του έτους 2014. Πριν από την πλήρη κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης, η οποία τοποθετείται στο 2016, το οικονομικό επιτελείο σκέφτεται να προχωρήσει στη μείωση των τεκμηρίων μόνο για τα ΙΧ αυτοκίνητα για τα εισοδήματα του 2014, τα οποία θα αποτυπωθούν στις φορολογικές δηλώσεις του 2015.

– Μείωση των τεκμηρίων απόκτησης ακίνητης περιουσίας. Μελετάται νέα ρύθμιση, με την οποία το ύψος του τεκμηρίου απόκτησης ακινήτου, θα αποσυνδέεται από την αντικειμενική αξία η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πολύ υψηλότερη, ακόμα και διπλάσια ή τριπλάσια από την εμπορική αξία του ακινήτου. Δηλαδή για τον τεκμαρτό προσδιορισμό του εισοδήματος με βάση τη δαπάνη απόκτησης ακινήτου εξετάζεται να λαμβάνεται υπόψη ως τιμή αγοράς του ακινήτου, όχι η αντικειμενική αξία, όπως ισχύει σήμερα αλλά η πραγματική τιμή πώλησης του ακινήτου, η οποία είναι χαμηλότερη.

– Μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων από το 2015. Η αρμόδια επιτροπή που είχε συσταθεί εδώ και μερικούς μήνες εισηγείται τη μείωση των αντικειμενικών αξιών από το 2015, δηλαδή δυο χρόνια νωρίτερα, προκειμένου να αρθούν οι στρεβλώσεις που υπάρχουν στην αγορά, αφού στις περισσότερες περιοχές της χώρας οι αντικειμενικές αξίες υπερβαίνουν τις εμπορικές τιμές. Η μείωση των αντικειμενικών θα ελαφρύνει και τους φόρους που επιβάλλονται στα ακίνητα όπως ο ΕΝΦΙΑ. Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η μεσοσταθμική μείωση κατά 15% στις αντικειμενικές αξίες σε επίπεδο χώρας, ενώ στην Αττική η διόρθωση των τιμώ θα είναι γύρω στο 13% μεσοσταθμικά. Υπάρχουν, ωστόσο και περιοχές στις οποίες θα πρέπει να υπάρξει μείωση κατά 30%-40%, κυρίως στις υποβαθμισμένες γειτονιές του Κέντρου και στα ακριβά βόρεια προάστια.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα,  τα τρία προαναφερθέντα μέτρα «ανακούφισης», θα έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις στους προϋπολογισμούς του 2016 και των επόμενων ετών.

Μεταξύ των ευνοϊκών ρυθμίσεων που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2015, είναι η νέα ρύθμιση για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο (100 μηνιαίες δόσεις για οφειλές έως 15.000€, 48-72 για μεγαλύτερα χρέη), Μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, Διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ 13%, Μείωση συντελεστών φορολογίας εισοδήματος.

Πηγή: News247.gr