Κρεμλίνο: Η συνάντηση Τσίπρα – Πούτιν στη Μόσχα κλείνει μια ταραγμένη περίοδο

Κρεμλίνο: Η συνάντηση Τσίπρα – Πούτιν στη Μόσχα κλείνει μια ταραγμένη περίοδο
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Δ) υποδέχεται τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν (Α) κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, την Παρασκευή 27 Μαΐου 2016, στο Μέγαρο Μαξίμου . Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη εργασίας στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας - Ρωσίας 2016 ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Ρώσου προέδρου αναλύει τη σημασία της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στις 7 Δεκεμβρίου.

 

Το Κρεμλίνο εκτιμά ότι η συνάντηση του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, που θα πραγματοποιηθεί στην Μόσχα στις 7 Δεκεμβρίου, πρέπει να κλείσει μια δύσκολη περίοδο στις σχέσεις των δύο χωρών που σχετίζεται με το διπλωματικό σκάνδαλο. Την άποψη αυτή διατύπωσε ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ μιλώντας προς τους δημοσιογράφους.

«Η επίσκεψη αυτή έχει ιδιαίτερο χαρακτήρα, καθώς προσβλέπει στο να κλείσει μια ταραγμένη περίοδο στην ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων» υπογράμμισε ο Ουσακόφ. «Υπονοώ την απέλαση των αντίστοιχων συνεργατών της πρεσβείας μας στην Αθήνα, της τράπεζας εμπορίου και ανάπτυξης της Μαύρης Θάλασσας και την απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα δύο πρώην δικών μας διπλωμάτων», διευκρίνισε ο Ουσακόφ, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση αυτή δεν ήταν χαρακτηριστική για τις σχέσεις των δύο χωρών. «Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί προκαλεί ανησυχία επειδή τέτοιου είδους δυστοκίες είχαμε ένα δούμε από παλιά στις σχέσεις μας».

Ο Ουσακόφ χαρακτήρισε ως «ιδιαίτερα θλιβερή» την ακύρωση των εορταστικών εκδηλώσεων που είχαν προγραμματισθεί για τα 25χρόνια από την υπογραφή της Συμφωνίας φιλίας και συνεργασίας των δύο χωρών και για τα 190 χρόνια της σύναψης διπλωματικών σχέσεων, υπενθυμίζοντας ότι στις ημερομηνίες αυτές είχε προγραμματισθεί να γίνει και η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Ελλάδα, η οποία στην συνέχεια ακυρώθηκε.

Ο σύμβουλος του Ρώσου Προέδρου εξέφρασε την ικανοποίηση του για την επαναπροσέγγιση των δύο χωρών μετά την περίοδο αυτή λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δόξα σοι ο Θεός που και οι δύο πλευρές σήμερα επέδειξαν σοφία και αποφάσισαν στα τέλη του έτους να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη στην Ρωσία του πρωθυπουργού Τσίπρα και κατά αυτόν τον τρόπο να τεθεί τέλος σ’ αυτή την μη χαρακτηριστική περίοδο στις σχέσεις μας».

Ο Γιούρι Ουσακόφ αναφέρθηκε στις προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα, οι οποίες όπως είπε θα συζητηθούν στην συνάντηση Πούτιν – Τσίπρα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η ελληνική πλευρά δείχνει ενδιαφέρον να συμμετάσχει στα έργα υποδομής που σχετίζονται με την μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της νότιας διέλευσης, έχοντας υπ’ όψιν τη συμμετοχή της στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ‘Turkish Stream’».

Σύμφωνα με τον Ουσακόφ ο ενεργειακός τομέας είναι στρατηγικός τομέας συνεργασίας Ελλάδας και Ρωσίας, την στιγμή που η Ρωσία καλύπτει το 60% των αναγκών της Ελλάδας σε φυσικό αέριο και το 15% των αναγκών σε πετρέλαιο.

Ο σύμβουλος του Ρώσου Προέδρου είπε ότι στη Μόσχα, στον Έλληνα πρωθυπουργό θα δοθεί αντίγραφο της σημαίας του ελληνικού συντάγματος πεζικού που είχε συγκροτηθεί το 1777. Τρεις σημαίες του συντάγματος βρέθηκαν στα αρχεία του μουσείου Ερμιτάζ, όπου ειδικά για τον Έλληνα πρωθυπουργό δημιούργησαν αντίγραφο μιας εκ των σημαιών ευρημάτων.

Ο Ουσακόφ αναφερόμενος στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είπε ότι δεν πηγαίνουν άσχημα αφού στο πρώτο εννεάμηνο του 2018 οι εμπορικές συναλλαγές αυξήθηκαν κατά 11% ενώ όπως είπε την Ελλάδα έως το τέλος του έτους θα έχουν επισκεφθεί περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Ρώσοι τουρίστες.