ΚΡΙ-ΚΡI: Στα 3,60 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το α’ εξάμηνο

ΚΡΙ-ΚΡI: Στα 3,60 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το α’ εξάμηνο

Η ΚΡΙ-ΚΡΙ πέτυχε αύξηση στις πωλήσεις των τυποποιημένων επώνυμων προϊόντων κατά 14% και ανέβασε το μερίδιό της σε 13,6%.

Αύξηση κατά 0,4% κατέγραψε ο κύκλος εργασιών της βιομηχανίας γάλακτος ΚΡΙ-ΚΡΙ, στο πρώτο εξάμηνο του 2016, ο οποίος διαμορφώθηκε στα 34,78 εκατ. ευρώ έναντι 34,63 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, το περιθώριο μικτού κέρδους ενισχύθηκε σημαντικά και ανήλθε στο 40,9% (εξάμηνο 2015: 36,1%), με αποτέλεσμα το μικτό κέρδος να εμφανίζεται αυξημένο κατά 1,70 εκατ. ευρώ, σε σχέση με την αντίστοιχη περσυνή περίοδο. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, «η βελτίωση αυτή δεν απεικονίζεται και στα υπόλοιπα μεγέθη της κερδοφορίας, μιας και τα αποτελέσματα της τρέχουσας περιόδου έχουν επιβαρυνθεί με έκτακτο ποσό 1,53 εκατ. ευρώ περίπου ως προβλέψεις επισφάλειας πελατών, βάσει των όρων της συμφωνίας εξυγίανσης των εταιρειών του ομίλου Μαρινόπουλος».

Έτσι, τα υπόλοιπα μεγέθη της κερδοφορίας διαμορφώνονται, ως εξής:

Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ανήλθαν στα 6,17 εκατ. ευρώ έναντι 6,18 εκατ. ευρώ, το εξάμηνο 2015.

Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 4,51 εκατ. ευρώ έναντι 4,56 εκατ. ευρώ, το εξάμηνο 2015.

Τέλος, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν στα 3,60 εκατ. ευρώ έναντι 4,25 εκατ. ευρώ, το εξάμηνο 2015.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «στην ελληνική αγορά δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη των πωλήσεων των επώνυμων (branded) προϊόντων. Με τον τρόπο αυτό, αντισταθμίστηκε και μέρος της απώλειας πωλήσεων που επέφερε η διακοπή της συνεργασίας παραγωγής προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας με τις εταιρείες του ομίλου Μαρινόπουλος. Έτσι, στην ελληνική αγορά παγωτού, η οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Nielsen, παρουσίασε πτώση 11,4%, η ΚΡΙ-ΚΡΙ πέτυχε αύξηση στις πωλήσεις των τυποποιημένων επώνυμων προϊόντων κατά 14% και ανέβασε το μερίδιό της σε 13,6%. Η επιτυχία αυτή οφείλεται, κυρίως, στα νέα προϊόντα που λανσαρίστηκαν εφέτος, σε συνδυασμό με την έντονη διαφήμιση σε όλα τα μέσα επικοινωνίας και την επέκταση της αριθμητικής διανομής του δικτύου πωλήσεων».

Επίσης, στην ελληνική αγορά γιαουρτιού, που εμφανίζεται πτωτική 7,6% (στοιχεία IRI σε όγκο για τα γιαούρτια «ευρωπαϊκού τύπου»), η ΚΡΙ-ΚΡΙ κατάφερε να έχει αύξηση 11% στις πωλήσεις επώνυμου γιαουρτιού. Πλέον, τα πρόσφατα στοιχεία (IRI σε όγκο, Ιούλιος 2016) κατατάσσουν την ΚΡΙ-ΚΡΙ στη 2η θέση με μερίδιο 15,3%. Ειδικότερα, στην υποκατηγορία των «παιδικών γιαουρτιών», η ΚΡΙ-ΚΡΙ καταλαμβάνει την 1η θέση με μερίδιο 32,2%, ενώ στην υποκατηγορία των «γιαουρτιών αγελάδος» έρχεται 2η με μερίδιο 20,8%. Θεαματική ήταν και η είσοδος στην κατηγορία των «λειτουργικών γιαουρτιών». Τα SUPER SPOON, η νέα καινοτόμα σειρά γιαουρτιών με υψηλές πρωτεΐνες και super φρούτα κατέλαβαν μερίδιο 14,9% μέσα στους τρεις πρώτους μήνες από το λανσάρισμά τους.

Τέλος, στις αγορές του εξωτερικού, οι πωλήσεις γιαουρτιού συνεχίζουν να παρουσιάζουν αλματώδη ανάπτυξη (αύξηση +39%). Το αποτέλεσμα αυτό προέρχεται από νέες συνεργασίες, αλλά και από την αξιοποίηση της δυναμικής που έχει το ελληνικό γιαούρτι στις χώρες της Δυτ. Ευρώπης που υπάρχει παρουσία. Έτσι, η συμμετοχή των εξαγωγών αναμένεται να διαμορφωθεί στο 24% των ετήσιων πωλήσεων του 2016.

Όσον αφορά στις επενδύσεις, για την ενίσχυση της παραγωγικής υποδομής προγραμματίζεται η υλοποίηση τριετούς επενδυτικού σχεδίου, ύψους 10 εκατ. ευρώ. Έμφαση θα δοθεί στην αναβάθμιση του εργοστασίου γιαουρτιού και στον εκσυγχρονισμό συγκεκριμένων γραμμών παραγωγής παγωτού.