Κρύος ιδρώτας στη Βρετανία από την ιαπωνική απειλή για το Brexit

Κρύος ιδρώτας στη Βρετανία από την ιαπωνική απειλή για το Brexit
epa06505762 British Prime Theresa May (3-R) holds a round table meeting with Japanese investors at 10 Downing Street in central London, Britain, 08 February 2018. EPA/ANDY RAIN / POOL

Μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη επεφύλασσαν στην Τερέζα Μέι ο Ιάπωνας πρέσβης και εκπρόσωποι των ισχυρότερων εταιρειών της χώρας.

Ο πρεσβευτής της Ιαπωνίας στο Λονδίνο προειδοποίησε την Πέμπτη ότι καμία εταιρεία δεν θα είναι σε θέση να συνεχίσει να λειτουργεί από τη Βρετανία αν δεν είναι κερδοφόρα λόγω των φραγμών που θα τεθούν στο εμπόριο εξαιτίας του Brexit.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση που είχε στην Ντάουνινγκ Στριτ με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, μαζί με 19 Ιάπωνες επιχειρηματίες, ο Ιάπωνας διπλωμάτης έστειλε ένα σαφές μήνυμα στο Λονδίνο.

“Αν δεν υπάρχει κερδοφορία –και όχι μόνο για τις ιαπωνικές εταιρείες– κανένας ιδιωτικός όμιλος δεν μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία του. Είναι τόσο απλό”, είπε ο Κότζι Τσουρουόκα όταν ρωτήθηκε πόσο πραγματική είναι η απειλή για τις ιαπωνικές επιχειρήσεις αν η Βρετανία δεν διασφαλίσει εμπορικές σχέσεις χωρίς φραγμούς.

Η Μέι συναντήθηκε με επικεφαλής τραπεζών και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς της τεχνολογίας και των κατασκευών, που έχουν πραγματοποιήσει μεγάλες επενδύσεις στη Βρετανία και πλέον ανησυχούν για τις συνέπειες που θα έχει το Brexit και για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις του ΗΒ με την Ευρώπη. Μεταξύ άλλων, συμμετείχαν στη σύσκεψη αυτή διευθυντικά στελέχη των αυτοκινητοβιομηχανιών Nissan, Honda και Toyota.

“Παραδέχομαι ότι η προσεχής αποχώρηση του ΗΒ από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι μηδαμινή υπόθεση αλλά (…) αποτελεί την ευκαιρία να συνάψουμε συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου με τον υπόλοιπο κόσμο και να ενισχύσουμε τους στενούς δεσμούς μας με την Ιαπωνία”, είπε η πρωθυπουργός κατά την έναρξη αυτής της συνάντησης, παρουσία και του υπουργού Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ.

Σύμφωνα με τον Jetro, τον ιαπωνικό οργανισμό που είναι αρμόδιος για την προώθηση των συναλλαγών και των επενδύσεων, 879 ιαπωνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στη Βρετανία και απασχολούν 142.000 εργαζομένους.