Κρίσιμη συνάντηση Στουρνάρα – τραπεζιτών με επίκεντρο τα capital controls

Κρίσιμη συνάντηση Στουρνάρα – τραπεζιτών με επίκεντρο τα capital controls
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας ενημερώνει επιτροπή της Βουλής , Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016 . Συνεδρίασε η διαρκής επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής με θέμα ημερήσιας διάταξης την συζήτηση επί της Έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2015-2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

H ΤτΕ βλέπει θετικά την απόσυρση των κεφαλαιακών περιορισμών για την βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος και την επιστροφή της χώρας στις αγορές με βιώσιμους όρους. 

Με τις διοικήσεις των τραπεζών θα συναντηθεί σήμερα το μεσημέρι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, για να συζητήσουν την προοπτική πλήρους άρσης των capital controls και της μετακίνησης κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Από την πλευρά της, η ΤτΕ βλέπει θετικά την απόσυρση των κεφαλαιακών περιορισμών υπογραμμίζοντας την βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος και την θεωρεί απαραίτητη ώστε να επιτευχθεί η επιστροφή της χώρας στις αγορές με βιώσιμους όρους. Ωστόσο οι τράπεζες έχουν αρκετές ενστάσεις, με πολλές από τις οποίες συμφωνεί και η κεντρική τράπεζα.

Ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας έχει μιλήσει για πλήρη άρση των capital controls στα μέσα του 2019, λέγοντας ότι οι κεφαλαιακοί έλεγχοι σχετίζονται με την εμπιστοσύνη και πως προϋπόθεση για τον μετριασμό των ελέγχων αποτελεί η μη επιδείνωση του εσωτερικού και του διεθνούς κλίματος.

Ο πυλώνας που αφορά στη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό, είναι το τελευταίο σκέλος των περιορισμών που θα αρθεί, δεδομένου ότι η χαλάρωσή του συνδέεται στενά με την αποκατάσταση της πρόσβασης της χώρας στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Η έξοδος της χώρας στις αγορές με το πενταετές ομόλογο ήταν ένα πρώτο βήμα και το δεύτερο βήμα θα γίνει με την έκδοση δεκαετούς ομολόγου πιθανότατα το Μάρτιο.

Η πρόοδος στην υλοποίηση της στρατηγικής και των σχεδίων δράσης των τραπεζών για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, η συνεχής συμμόρφωση προς τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, η διεύρυνση των διαθέσιμων εξασφαλίσεων και η μόνιμη βελτίωση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητάς τους θα επιτρέψουν στις τράπεζες να βελτιώσουν την πρόσβασή τους στις αγορές και να επεκτείνουν την παροχή πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία, συμβάλλοντας έτσι στη διαδικασία χαλάρωσης.