Κρίσιμη συνάντηση θεσμών – κυβέρνησης: ΕΝΦΙΑ και εργασιακά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Κρίσιμη συνάντηση θεσμών – κυβέρνησης: ΕΝΦΙΑ και εργασιακά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (Κ) προσέρχεται για συνάντηση με τους θεσμούς σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Συνεχίζονται σήμερα για τρίτη μέρα οι συναντήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών. Τελεσίγραφο από το ΔΝΤ περί του χρόνου της συμφωνίας.

Με φορολογικά θέματα (ΕΝΦΙΑ) αρχίζουν σήμερα οι επαφές των υπουργών της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών. Στη συνέχεια θα συζητηθούν: Δημοσιονομική διαχείριση, Επιχειρηματικό περιβάλλον και αγορές προϊόντων, Εργασιακά, Κοινωνική πρόνοια, Χρηματοπιστωτικά και Follow up- Δημοσιονομικά.

Μετά την ολοκλήρωση των σημερινών συζητήσεων, θα σταματήσουν οι επαφές και οι θεσμοί θα ετοιμάσουν ένα νέο προσχέδιο για το staff level agreement, το οποίο θα αποστείλουν στην ελληνική πλευρά πολύ αργά το βράδυ ή νωρίς το πρωί του Σαββάτου. Στη συνέχεια, οι δύο πλευρές θα συναντηθούν εκ νέου για το τελικό κείμενο της τεχνικής συμφωνίας.

«Πάνε πολύ καλά οι συζητήσεις με τους θεσμούς»

«Πάνε πολύ καλά οι συζητήσεις και είμαστε σε κατεύθυνση να κλείσει το staff level agreement (συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο)», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος μετά την ολοκλήρωση των χθεσινών επαφών με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα θα συνεχιστεί η συζήτηση για θέματα για τα οποία δεν ολοκληρώθηκε χθες, όπως για τον ΕΝΦΙΑ, τα δημοσιονομικά (όπου υπάρχει πολύ μικρή απόκλιση μεταξύ των δύο πλευρών στις προβλέψεις για την υπέρβαση του στόχου στα πρωτογενή πλεονάσματα) και τα χρηματοοικονομικά (λιγότερο για εξωδικαστικό συμβιβασμό και περισσότερο για ν. Κατσέλη).

Στο ζήτημα των χρηματοπιστωτικών, με το οποίο έκλεισαν οι χθεσινές επαφές, ο αξιωματούχος ανέφερε πως δεν συζητήθηκε το θέμα των φοροαπαλλαγών για την πώληση των «κόκκινων» δανείων στα funds, ενώ συζητείται η παράταση στον ν. Κατσέλη (λήγει στις 31/12/2018) και το «πόσο και πώς» σχετικά με την άρση του τραπεζικού απορρήτου όσων εντάσσονται στον ν. Κατσέλη.

Την Πέμπτη ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής είχε αναφέρει ότι υπάρχει ικανοποίηση στην πλευρά των θεσμών από τους ρυθμούς των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει διάχυση στην περιφέρεια και δεν είναι εστιασμένοι στην Αθήνα. Παράλληλα, για τον ν. Κατσέλη υπάρχει αύξηση του ρυθμού μείωσης του «αποθέματος» των εκκρεμών αιτήσεων και οι αποφάσεις που εκδίδονται σε σχέση με τις αιτήσεις είναι σε ποσοστό 167% (σχέση 1,7 προς 1).4

ΔΝΤ: Τελειώνει ο χρόνος

Προειδοποίηση πως στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για χρηματοδοτική συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, απηύθυνε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, σημειώνοντας πως υπάρχουν ακόμη διαφορές μεταξύ των θεσμών σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους.

Κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κ. Ράις επεσήμανε ότι το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους παραμένει προς επίλυση.

«Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και οι διαφορές έχουν μειωθεί, αλλά υπάρχουν ορισμένες διαφορές που παραμένουν και πρέπει να επιλυθούν. Αυτό θα έπρεπε να γίνει, όπως ανέφερε ο Πολ Τόμσεν, ίσως και πριν από χθες», τόνισε ο κ. Ράις απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου επανέλαβε την πάγια θέση του ΔΝΤ για τα δύο σκέλη του προγράμματος, λέγοντας πως η Ελλάδα έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και πως πλέον απομένει να ρυθμιστεί το ζήτημα του χρέους.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, ο κ. Ράις εξήγησε πως οι αποφάσεις του Eurogroup της 24ης Μαΐου εβδομάδας καθίστανται ιδιαίτερα κρίσιμες, επαναλαμβάνοντας σχετική αναφορά του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν.

Σύμφωνα με το κ. Ράις η ενεργοποίηση του προγράμματος και η συμμετοχή του ΔΝΤ θα αποτελεί εχέγγυο για τη βιωσιμότητα του χρέους, κάτι που, όπως εκτίμησε, θα τονώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και θα λειτουργήσει ευεργετικά για την ελληνική οικονομία.

Ακόμα, όμως, και στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, ο κ. Ράις ξεκαθάρισε πως το Ταμείο θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, διευκρινίζοντας παράλληλα πως θα υπάρχει παρακολούθηση μετά το πρόγραμμα, όπως ίσχυσε και άλλες χώρες όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος.