Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι προμηθευτές της Apple: Περιορίζεται η ζήτηση των iPhone

Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι προμηθευτές της Apple: Περιορίζεται η ζήτηση των iPhone
Photo:

Μάλιστα, η Apple δήλωσε νωρίτερα μέσα στο μήνα ότι θα σταματούσε να δημοσιοποιεί τους αριθμούς των συσκευών που πούλησε.

Οι προμηθευτές της Apple προειδοποιούν εδώ και μέρες για την μειωμένη ζήτηση των iPhone. Τώρα, ένα νέο δημοσίευμα ήρθε τα ταράξει ακόμα περισσότερο τα νερά, και ίσως ακόμα και να προκαλέσει αναταράξεις στις μετοχές. Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα το πρωί, η Wall Street Journal ανέφερε σε δημοσίευμά της ότι η Apple τις τελευταίες εβδομάδες έχει «κατακερματίσει» τις παραγγελίες για παραγωγή για τα τελευταία μοντέλα iPhone, προκαλώντας χάος στην αλυσίδα παραγωγής της.

Σύμφωνα με μη κατονομαζόμενες πηγές, το άρθρο ανέφερε ότι η Apple τον προηγούμενο μήνα περιέκοψε το ένα τρίτο από τις 70 εκατ. μονάδες που παρήγγειλε για το νέο της μοντέλο iPhone XR, μεταξύ Σεπτέμβρη και Φεβρουαρίου- και στη συνέχεια περιόρισε ξανά τις παραγγελίες της.

Προειδοποιήσεις από τον προμηθευτή της Apple, Lumentum, θεωρήθηκαν ότι προκάλεσαν μια γενικότερη κατάρρευση της τιμής των μετοχών πριν μια εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές θεωρούν την Apple ως έναν ηγέτη του τεχνολογικού κλάδου. Όπως η Lumentum, έτσι και οι προμηθευτές της Apple, Qorvo και Japan Display, έχουν επίσης περιορίσει τις εκτιμήσεις κερδών τους, εξαιτίας «ενός μεγάλου μη κατονομαζόμενου πελάτη, ο οποίος περιορίζει τις παραγγελίες του», όπως αναφέρουν. Και οι τρεις εταιρείες είδαν την αξία των μετοχών τους να πέφτει, ως αποτέλεσμα αυτού. Τέλος, η Foxconn, εταιρεία συναρμολόγησης των iPhone, έχει επίσης κόψει τις διαθέσιμες ώρες υπερωριών, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Από την άλλη, η Apple δήλωσε νωρίτερα μέσα στο μήνα ότι θα σταματούσε να δημοσιοποιεί τους αριθμούς των συσκευών iPhone, iPad και υπολογιστών Mac που πούλησε, στο πλαίσιο των τριμηνιαίων οικονομικών της αποτελεσμάτων. Ο CFO της εταιρείας, Luca Maestri δήλωσε ότι αυτή η απόφαση λήφθηκε γιατί «ο αριθμός των μονάδων που πωλούνται σε οποιαδήποτε περίοδο των 90 ημερών δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την υποβόσκουσα δύναμη της επιχείρησής μας». Βέβαια, σύμφωνα με την Wall Street Journal, αυτή η απόφαση το κάνει ακόμα πιο δύσκολο για τους προμηθευτές της Apple να υπολογίσουν την ζήτηση.