Λαγκάρντ: Οι κεντρικές τράπεζες να εξετάσουν την έκδοση ψηφιακού χρήματος

Λαγκάρντ: Οι κεντρικές τράπεζες να εξετάσουν την έκδοση ψηφιακού χρήματος

Η επικεφαλής του ΔΝΤ υπογράμμισε την μεταβαλλόμενη φύση του νομίσματος καθώς η ζήτηση για φυσικό ρευστό μειώνεται ανά τον κόσμο.

Οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να εξετάσουν την έκδοση ψηφιακών νομισμάτων καθώς το χρήμα αντιμετωπίζει ένα «ιστορικό σημείο καμπής», σύμφωνα με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Όπως μεταδίδει το CNBC, σε ομιλία της στο Singapore Fintech Festival, η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε την μεταβαλλόμενη φύση του νομίσματος καθώς η ζήτηση για φυσικό ρευστό μειώνεται ανά τον κόσμο. Όπως ανέφερε, οι κεντρικές τράπεζες έχουν ρόλο στην προμήθεια χρήματος στην ψηφιακή οικονομία.

«Πιστεύω ότι θα πρέπει να εξετάσουμε την πιθανότητα έκδοσης ψηφιακού νομίσματος», είπε η κ. Λαγκάρντ.

Η ίδια σημείωσε πως ένα ψηφιακό νόμισμα που θα στηρίζεται από τις κεντρικές τράπεζες, θα βοηθούσε ώστε να προωθηθεί η χρηματοοικονομική συμμετοχή, ασφάλεια και ιδιωτικότητα των πληρωμών ως μια χαμηλού κόστους και αποτελεσματική εναλλακτική έναντι των χαρτονομισμάτων. Προειδοποίησε όμως επίσης πως υπάρχουν κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την καινοτομία.

Σημειώνεται πως το ΔΝΤ εξέδωσε νέα έκθεση στην οποία εξετάζει το ενδεχόμενο ψηφιακών νομισμάτων που θα στηρίζονται από τις κεντρικές τράπεζες. Αναφέρει πως είναι πολύ νωρίς για να βγουν συμπεράσματα για τα καθαρά οφέλη, καθώς κάθε χώρα αντιμετωπίζει μοναδικές συνθήκες σε ό,τι αφορά τη χρήση ρευστού και την υιοθέτηση ψηφιακών νομισμάτων.

Η κ. Λαγκάρντ είπε πως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να είναι ανοικτόμυαλοι σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στο χρηματοπιστωτικό τοπίο. «Η τεχνολογία θα αλλάξει, θα μας αλλάξει, άρα πρέπει κι εμείς να αλλάξουμε».