Λαγκάρντ: Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να σκεφτούν την πιθανότητα έκδοσης κρυπτονομισμάτων

Λαγκάρντ: Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να σκεφτούν την πιθανότητα έκδοσης κρυπτονομισμάτων

Δήλωσε μάλιστα ότι τράπεζες σε διάφορες χώρες «εξέταζαν σοβαρά» τις προτάσεις για τα ψηφιακά νομίσματα. 

Μιλώντας στην Σιγκαπούρη, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκαρντ δήλωσε ότι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να σκεφτούν την πιθανότητα έκδοσης ψηφιακών νομισμάτων, καθώς αυτό είναι κάτι που θα κάνει τις συναλλαγές ασφαλέστερες.

Οι πληρωμές όπου δεν χρησιμοποιούνται μετρητά έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, αυξάνοντας αντίστοιχα τις προκλήσεις για τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες. Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν εκφράσει ανησυχίες για τα ψηφιακά νομίσματα και έχουν ζητήσει μεγαλύτερο έλεγχο.

«Θεωρώ ότι πρέπει να λάβουμε υπόψη την πιθανότητα να εκδώσουμε ψηφιακά νομίσματα», δήλωσε. «Το πλεονέκτημα είναι ξεκάθαρο: Η πληρωμές σας θα ήταν άμεσες, ασφαλείς, φθηνές και ίσως μερικώς ανώνυμες… Και οι κεντρικές τράπεζες θα διατηρούσαν μια σταθερή βάση στις πληρωμές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι κεντρικές τράπεζες στον Καναδά, την Κίνα, την Σουηδία και την Ουρουγουάη «εξέταζαν σοβαρά» τις προτάσεις για τα ψηφιακά νομίσματα. Ένα, μάλιστα, ψηφιακό νόμισμα που θα εκδίδεται από μια κεντρική τράπεζα θα βρισκόταν υπό τον έλεγχο του κράτους, όπως και τα κανονικά νομίσματα. Αυτό θα βοηθούσε τους καταναλωτές, κάνοντας τις συναλλαγές τους ασφαλέστερες και πιο συνηθισμένες, και κατ’ επέκταση φθηνότερες. «Όσο περισσότερους εξυπηρετείς, τόσο πιο φθηνή και χρήσιμη θα είναι η υπηρεσία», δήλωσε η Λαγκάρντ. «Ιδιωτικές εταιρείες μπορεί να μην έχουν επενδύσει αρκετά χρήματα στην ασφάλεια στο βαθμό που δεν υπολογίζουν το πλήρες κόστος στην κοινωνία που θα έχει μια αποτυχία πληρωμής. Πρόσθεσε ότι ενώ η περίπτωση των ψηφιακών νομισμάτων «δεν είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα», θα πρέπει να εξεταστεί με «σοβαρότητα, προσοχή και δημιουργικότητα».

Αν και η τεχνολογία που υποστηρίζει τις ψηφιακές περιουσίες έχει επαινεθεί για την επιτάχυνση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και την μείωση του κόστους, η ανωνυμία πίσω από την συναλλαγή κρυπτονομισμάτων έχει προκαλέσει την ανησυχία των ρυθμιστικών αρχών. Η Λαγκάρντ είπε προηγουμένως ότι η ανωνυμία των κρυπτονομισμάτων όπως το Bitcoin σημαίνει ότι χρησιμοποιούνται από εγκληματίες και τρομοκράτες.

Ο κυβερνήτης της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, έχει επίσης υποστηρίξει ότι κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin θα πρέπει να διέπονται από νομοθεσία έτσι ώστε να πατάσσουν τις παράνομες δραστηριότητες και να προστατεύουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα.