Landoop: Εξασφάλισε 850.000 ευρώ και φιλοδοξεί να αλλάξει τη διαχείριση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο

Landoop: Εξασφάλισε 850.000 ευρώ και φιλοδοξεί να αλλάξει τη διαχείριση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο

Η startup των Αντώνη Χαλκιόπουλου και της Χριστίνας Δασκαλάκη και η χρηματοδότηση από το Marathon Venture Capital.

H Landoop ανακοίνωσε την εβδομάδα που μας πέρασε την ολοκλήρωση γύρου χρηματοδότησης ύψους 850.000 ευρώ από την Marathon Venture Capital, με στόχο την καθιέρωσή της στον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο των δεδομένων πραγματικού χρόνου.

Η συγκεκριμένη startup ιδρύθηκε πριν από ένα χρόνο, ενώ πριν λίγες μέρες παρουσίασε στην αγορά το προϊόν Lenses for Apache Kafka. Πρόκειται για ένα προϊόν που φιλοδοξεί να αλλάξει το πώς οι εταιρείες διαχειρίζονται και αναλύουν ροές δεδομένων σε πραγματικό χρόνο.

Η επεξεργασία ροών μεγάλου όγκου δεδομένων σε πραγματικό χρόνο (streaming data) γνωρίζει ραγδαία ανάπτυξη. Η τεχνολογία ανοικτού λογισμικού Apache Kafka, η οποία και δημιουργήθηκε το 2011 στο LinkedIn, έχει καταστεί ως η πλέον δημοφιλής στον χώρο, έχοντας υιοθετηθεί από το 80% των Fortune 500 εταιριών.

Η ομάδα του Αντώνη Χαλκιόπουλου και της Χριστίνας Δασκαλάκη ήρθε σε επαφή με μεγαλύτερους πελάτες, όπως η SAS Software ή η British Gas. Ανακάλυψαν γρήγορα ότι το κύριο εμπόδιο για την υιοθέτηση της τεχνολογίας είναι η έλλειψη φορέων λειτουργίας και προγραμματιστών με ιδιαίτερη κατάρτιση σε αυτές τις νέες έννοιες.

Αυτό ισχύει λιγότερο στην περίπτωση των πολύ καλά χρηματοδοτούμενων εταιρειών τεχνολογίας, αλλά αναδεικνύεται σε σοβαρό εμπόδιο για μεγάλες εταιρίες σε όλο τον κόσμο.

Οι εταιρείες τηλεπικοινωνίας στην Ασία, οι τράπεζες στο Λονδίνο, τα δίκτυα αισθητήρων agtech στις Κεντροδυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ, ή οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στην Ιταλία δεν έχουν την πολυτέλεια να προσλάβουν και να εκπαιδεύσουν όλους τους ανθρώπους που χρειάζονται για να δημιουργήσουν μια πλατφόρμα ροής δεδομένων και τις εφαρμογές της. Η τεχνολογία ανοιχτού λογισμικού Apache Kafka έπρεπε να «εξανθρωπιστεί» και η διαχείρισή της να αυτοματοποιηθεί.

Όπως αναφέρει ο Πάνος Παπαδόπουλος, εταίρος της Marathon Venture Capital, κάπου εδώ έρχεται το Lenses για Apache Kafka, από τη Landoop.

«Όταν άκουσα για πρώτη φορά για την εταιρεία, τα μάτια μου έλαμψαν. Και πάλι, όμως, τίποτα δεν θα μπορούσε να με προϊδεάσει για το demo που είδα λίγες μέρες αργότερα, όταν ο Αντώνης, η Χριστίνα, ο Άντριου και ο Στέφαν, ο οποίος εντάχθηκε λίγο αργότερα στην εταιρεία, μου παρουσίασαν μια πρώιμη εκδοχή του Lenses. Χρησιμοποιώντας το Lenses, οποιοσδήποτε προγραμματιστής ή ακόμη και επιχειρηματικός αναλυτής μπορεί να χρησιμοποιήσει το Kafka, χωρίς να χρειάζεται να μάθει τα πάντα. Η Landoop έφερε τη σημασιολογία της SQL στον κόσμο συνεχούς ροής, επιτρέποντας σε έναν χρήστη να επαναπροσδιορίσει τις υπάρχουσες δεξιότητές του για να αντλήσει δεδομένα και έπειτα να τα διερευνήσει, να τα αναλύσει, να τα μετασχηματίσει και τελικά να τα στείλει σε έναν προορισμό της επιλογής του. Το Lenses κάνει όλη τη δύσκολη δουλειά για σας. Μπορεί να μεγιστοποιήσει την εκτέλεση ερωτημάτων μέσω Kubernetes ή Kafka Connect, να επιτρέψει στους φορείς λειτουργίας να ρυθμίσουν τα δικαιώματα επιδεικνύοντας συμμόρφωση, ή να συνδεθούν με περισσότερες από 25 διαφορετικές πηγές. Η Landoop δημιούργησε μια μοναδική ολοκληρωμένη προσφορά που βοηθά τις επιχειρήσεις να υιοθετήσουν και να εκμεταλλευτούν τις τεχνολογίες συνεχούς ροής χωρίς καμία ταλαιπωρία».

Η ομάδα της Landoop αριθμεί οκτώ μέλη, με τέσσερις μηχανικούς να εργάζονται στην Ελλάδα. Στα άμεσα σχέδια της εταιρείας είναι η διεύρυνση της ομάδας, με το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης να εδρεύει στην Ελλάδα, και το εμπορικό της τμήμα στο Λονδίνο.