Λεμέρ: Ήρθε η ώρα για τη Γερμανία να λάβει αποφάσεις για την Ευρωζώνη

Λεμέρ: Ήρθε η ώρα για τη Γερμανία να λάβει αποφάσεις για την Ευρωζώνη
epa07112930 French Finance Minister Bruno Le Maire arrives for his speech on tax issues at a joint hearing with lawmakers of the economic affairs committee and the special committee on financial crime of the European Parliament in Strasbourg, France, 23 October 2018. EPA/PATRICK SEEGER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Να τοποθετηθεί στις προτάσεις του Εμανουέλ Μακρόν για την προώθηση της σύγκλισης στην Ευρωζώνη κάλεσε τη Γερμανία ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

Η Γερμανία πρέπει να πάρει αποφάσεις τις επόμενες εβδομάδες σχετικά με τις γαλλικές προτάσεις για την προώθηση της σύγκλισης στην ευρωζώνη, σημείωσε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, την Παρασκευή.

Γερμανία και Γαλλία συμφώνησαν τον Ιούνιο στα γενικότερα πλαίσια της πιο στενής σύγκλισης, με βάση τις προτάσεις του Εμανουέλ Μακρόν, συμπεριλαμβανομένων και των σχεδίων για κοινό προϋπολογισμό ευρωζώνης.

Στόχος ήταν μέχρι το τέλος της χρονιάς να καταγραφούν οι λεπτομέρειες. Ωστόσο η Γερμανία είναι διστακτική σε βασικά σημεία, όπως στην επιβολή φόρου σε εταιρείες-κολοσσούς του διαδικτύου.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο Μπρούνο Λεμέρ, μιλώντας σε γαλλογερμανικό επιχειρηματικό συνέδριο στο Παρίσι, τόνισε ότι «ήρθε η ώρα να ανταποκριθεί η Γερμανία στις προτάσεις του Εμανουέλ Μακρόν, ήρθε η ώρα να πάρει αποφάσεις η Γερμανία για ζητήματα που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης».

«Υπάρχει μία μόνο πρόκληση για τις επόμενες γενιές, η οποία είναι η ανοικοδόμηση της κυριαρχίας της Ευρώπης ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες του Ντόναλντ Τραμπ και την Κίνα του Σι Τζίνπινγκ», πρόσθεσε.

Ο Λεμέρ δήλωσε ότι, ειδικότερα, χρειάζεται να υπάρξει συμφωνία όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια, την ενίσχυση της τραπεζικής ενοποίησης της ευρωζώνης, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να γίνει πρόοδος και στα σχέδια για τον κοινό προϋπολογισμό.

«Αυτές οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν όχι σε έξι μήνες, αλλά σε έξι εβδομάδες», είπε χαρακτηριστικά.