Λεπτό προς λεπτό η Συνάντηση Κορυφής Τραμπ- Πούτιν (LIVE)

Λεπτό προς λεπτό η Συνάντηση Κορυφής Τραμπ- Πούτιν (LIVE)
U.S. President Donald Trump and Russia's President Vladimir Putin shake hands as they meet in Helsinki, Finland July 16, 2018. REUTERS/Kevin Lamarque

Πριν από το τετ α τετ των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες δηλώσεις μπροστά στις κάμερες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε “καλή αρχή” την κατ΄ιδίαν συνάντησή του σήμερα με τον ομόλογό του της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν για τις κοινές τους προσπάθειες με στόχο την άμβλυνση της έντασης μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Μόσχας.

“Πιστεύω ότι είναι μια καλή αρχή. Μια πολύ καλή αρχή για όλο τον κόσμο”, δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους στο τέλος αυτής της ιστορικής κατ΄ ιδίαν συνάντησης που διήρκησε πάνω από δύο ώρες μέσα σε ένα σαλόνι του προεδρικού μεγάρου στη φινλανδική πρωτεύουσα.

Οι δύο ηγέτες υποδέχτηκαν στη συνέχεια τις αντίστοιχες αντιπροσωπείες τους για διευρυμένες συνομιλίες πριν από την κοινή συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν.

Πούτιν: Ήρθε ο καιρός να μιλήσουμε

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου και ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου συναντήθηκαν στο προεδρικό μέγαρο, στο κέντρο της φινλανδικής πρωτεύουσας που έχει μακρά παράδοση φιλοξενίας συναντήσεων κορυφής Ανατολής-Δύσης.

«Χαίρομαι πολύ που σας συναντώ», «έχει έρθει ο καιρός να μιλήσουμε εις βάθος για τις σχέσεις μας», δήλωσε ο Πούτιν, ενώ ο Τραμπ εξέφραζε την ελπίδα ότι θα υπάρξει κατάληξη σε μια «έκτακτη σχέση». «Έλεγα, και είμαι σίγουρος ότι το έχετε ακούσει στη διάρκεια των χρόνων πως το να τα πάμε καλά με τη Ρωσία είναι καλό πράγμα, δεν είναι κακό πράγμα», είπε ο Τραμπ καθισμένος δίπλα στον Πούτιν κατά την έναρξη των συνομιλιών.

Στο πρόγραμμα: μία συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο μόνο με τους διερμηνείς τους, ένα γεύμα εργασίας με τις ομάδες τους και μια κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά την έναρξη της συνάντησης κορυφής στο Ελσίνκι ότι είναι καιρός να μιλήσουν για τις σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον. Ο Πούτιν είπε επίσης ότι θα πρέπει να συζητήσουν δύσκολα πολυεθνικά θέματα. «Υπάρχουν αρκετά από αυτά για να αρχίσουμε να τους δίνουμε προσοχή» είπε, καθισμένος δίπλα στον Τραμπ.

 

Χωρίς tweets δεν γίνεται

Ο απρόβλεπτος Αμερικανός δισεκατομμυριούχος, που βρίσκεται στον Λευκό Οίκο εδώ και 18 μήνες, δηλώνει ότι ελπίδα του είναι να δημιουργήσει μια προσωπική σχέση με τον πρώην πράκτορα της KGB, που κρατά τα ηνία στη Ρωσία από το 2010.

Λίγο πριν από την πρώτη χειραψία, έδωσε τον τόνο με ένα tweet όπου απέδιδε τις κακές σχέσεις Ουάσινγκτον-Μόσχας σε… «βλακεία ετών εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών» και στο «κυνήγι μαγισσών» που έχει εξαπολύσει, όπως υποστηρίζει, το FBI που ερευνά ενδεχόμενη παρέμβαση της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Το μήνυμα προκάλεσε την ικανοποίηση της Μόσχας. «Συμφωνούμε», ήταν η απάντηση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.