Lidl: Βάζει φούρνους στα σούπερ μάρκετ, ανοίγει 20 νέα καταστήματα έως το 2021

Lidl: Βάζει φούρνους στα σούπερ μάρκετ, ανοίγει 20 νέα καταστήματα έως το 2021

Πού ποντάρει η γερμανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ για να ισχυροποιήσει τη θέση της στην ελληνική αγορά.

Με ταχύτατους ρυθμούς κινείται η Lidl Hellas, η διοίκηση της οποίας επενδύει σημαντικά ποσά στην επέκταση του δικτύου των καταστημάτων, προκειμένου να βρεθεί ένα βήμα πιο μπροστά από τον ανταγωνισμό. Μέχρι το 2021 η γερμανικών συμφερόντων αλυσίδα σούπερ μάρκετ αναμένεται να ανοίξει στη χώρα μας επιπλέον 20 νέα καταστήματα σε διάφορες πόλεις ανά την Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Αθήνα, Πάτρα), τα οποία θα βρίσκονται πλέον σε κεντρικά σημεία.

Το business plan προβλέπει άνοιγμα των δύο πρώτων καταστημάτων μέσα στο 2019, και ήδη διεξάγονται συζητήσεις για την απόκτηση συγκεκριμένων σημείων. Αυτό αποκάλυψε η Βασιλική Αδαμίδου PR & Marketing Manager της Lidl Hellas σε δημοσιογραφική αποστολή που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη με σκοπό να επισκεφτούν από κοντά δημοσιογράφοι τις εγκαταστάσεις της γερμανικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ για να γνωρίσουν τον τρόπο λειτουργίας της γνωστής πολυεθνικής.

Εκτός από τα καταστήματα που θα ισχυροποιήσουν ακόμη περισσότερο τη θέση της στην ελληνική αγορά, η Lidl «ποντάρει» πολύ στην εμπειρία του καταναλωτή. Στο πλαίσιο αυτό προωθεί την ένταξη φούρνων μέσα στο σούπερ μάρκετ. Οι «ζεστές γωνιές» λειτουργούν ως «κράχτης», δεδομένου ότι προσελκύουν και κόσμο που θέλει απλά να αγοράσει το πρωινό του – ψωμιά, βουτήματα και πίτες που μόλις έχουν ψηθεί- ο οποίος όμως στο τέλος καταλήγει να κάνει και τα ψώνια του σπιτιού.

Όπως τόνισε ο Ιωάννης Καρανάτσιος, Μέλος της διοίκησης και Διευθυντής Αγορών της Lidl Hellas, ο φούρνος αποτελεί στρατηγικής σημασίας σημείο για την εταιρεία, καθώς δεν υπάρχει παρά μόνο σε ελάχιστα καταστήματα άλλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Αυτή τη στιγμή το συγκεκριμένο concept εφαρμόζεται σε 185 καταστήματα και ο στόχος είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να βρίσκεται σε όλα. Πρόκειται για μια επένδυση που κυμαίνεται μεταξύ 100.000 έως 300.000 ευρώ για κάθε κατάστημα.

Έμφαση στα ελληνικά προϊόντα

Μολονότι γερμανικών συμφερόντων, η φιλοσοφία της Lidl στηρίζεται στην ανάδειξη των τοπικών προϊόντων των αγορών στις οποίες δραστηριοποιείται. Από τους 2.000 κωδικούς που βρίσκονται στα καταστήματά της Lidl Hellas, τη μερίδα του λέοντος απολαμβάνουν ελληνικά brands, τα οποία χρησιμοποιούν ως «όχημα» το όνομα Lidl για να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Σε ότι αφορά τους φούρνους, από τους 38 κωδικούς οι 22 είναι Ελλήνων προμηθευτών, ενώ υπάρχουν συνεργασίες με εταιρείες όπως, η οικογένεια Στεργίου, η οικογένεια Αραμπατζή, οι ζύμες άλφα κ.α.
Αξίζει να αναφερθεί πως τα ψωμιά που περισσεύουν, όπως επίσης τα γαλακτοκομικά και τα κρέατα που κοντεύουν να λήξουν μετατρέπονται σε ζωοτροφές, ενώ προσεχώς θα συμπεριλαμβάνονται και τα οπωροκηπευτικά. Το κομμάτι των ζωοτροφών είναι άλλωστε μια καινούρια επιχειρηματική δραστηριότητα την οποία η διοίκηση της Lidl θέλει να αναπτύξει, καθώς βλέπει σημαντικά περιθώρια κέρδους.

Αύξηση του κύκλου εργασιών καταγράφεται, όχι μόνο στους φούρνους, αλλά και στο μανάβικο, με τον κ. Καρανάτσιο να παρατηρεί μια στροφή των Ελλήνων σε βιολογικά προϊόντα. «Συνεργαζόμαστε με περισσότερους από 70 προμηθευτές από όλη την Ελλάδα και προσφέρουμε στον τελικό καταναλωτή μία γκάμα 115 κωδικών».

Εξονυχιστικός έλεγχος σε φρούτα και λαχανικά

Με αρκετά διατροφικά σκάνδαλα να έχουν ξεσπάσει, τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό, η διοίκηση της Lidl δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην πιστοποίηση και τον έλεγχο των φρούτων και των λαχανικών που καταλήγουν στο πιάτο μας. Από το 1999 διατηρεί στενή συνεργασία με την Agrolab, ένα από τα τέσσερα εργαστήρια στα οποία έχει αναθέσει τους ελέγχους, και επιλέγει με αυστηρά κριτήρια τους τοπικούς παραγωγούς.

«Μέσα στη χρόνια έχουμε υλοποιήσει 1.500 αναλύσεις μόνο στην κατηγορία των φρούτων και τα λαχανικών. Πολύ περισσότερους δηλαδή ελέγχους, από όσους διενεργεί το κράτος και ο ανταγωνισμός. ανέφερε ο Γενικός διευθυντής της Agrolab, Αλέξανδρος Γιαννούσιος.

Τέλος η Lidl καινοτομεί και στην κατηγορία των ψαριών, λανσάροντας τη συσκευασία skin pack, όπου η τσιπούρα και το λαβράκι πωλούνται καθαρισμένα και με ημερομηνία λήξης, ώστε να γνωρίζει ο καταναλωτής τα πάντα για τη φρεσκάδα και την παρασκευή των αλιευμάτων.

Επιπρόσθετα, κίνητρο δίνεται για τις αγορές κοντόληκτων προϊόντων τα οποία πωλούνται με μια έκπτωση της τάξης του 30%. Το πιο σημαντικό όμως από όλα είναι η κατάργηση της πλαστικής σακούλας στα καταστήματα Lidl, κίνηση μέσω της οποίας ενισχύεται το μήνυμα για ένα βιώσιμο και ασφαλές περιβάλλον.