Η Λισαβόνα αποφασίζει για την έξοδο της από το μνημόνιο

Η Λισαβόνα αποφασίζει για την έξοδο της από το μνημόνιο

Ο πρωθυπουργός της χώρας θα ανακοινώσει τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί στο άμεσο χρονικό διάστημα.

Η Πορτογαλία θα ανακοινώσει την απόφασή της για τον τρόπο εξόδου της από το πρόγραμμα διάσωσης πριν το τέλος της τελευταίας αποστολής αξιολόγησης της τρόικας και πάντως «πριν από τις 5 Μαΐου», διαβεβαίωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

Η απόφαση της Λισαβόνας για το αν θα ζητήσει μια γραμμή προληπτικών πιστώσεων από τους εταίρους της ή αν σκοπεύει να επιστρέψει στις αγορές χωρίς αυτό το δίχτυ ασφαλείας, θα γίνει γνωστή πριν από την επόμενη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

«Θα μιλήσουμε για την έξοδο από το πρόγραμμα όταν υπάρχει στο τραπέζι η έκθεση της τελευταίας αξιολόγησης της τρόικας», δήλωσε ο Κοέλιο.

Η Πορτογαλία θα βγει από το πρόγραμμα διεθνούς βοήθειας, ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ που της είχε δοθεί τον Μάιο του 2011, στις 17 Μαΐου, παρά το ότι η εκταμίευση της τελευταίας δόσης του δανείου της αναμένεται να καθυστερήσει ως τα τέλη Ιουνίου.

Ο πορτογάλος πρωθυπουργός άφησε επίσης να εννοηθεί ότι η θέση κάποιων χωρών, όπως η Γερμανία, που έχει εκφράσει ξεκάθαρα την προτίμησή της για μια έξοδο χωρίς δίχτυ ασφαλείας, θα βαρύνει στην απόφαση.

«Η Γερμανία πρέπει να υποβάλει ένα ενδεχόμενο πρόγραμμα προληπτικών πιστώσεων στο κοινοβούλιό της. Υπό αυτή την άποψη, είναι φυσικά μια δυσκολία», παραδέχθηκε ο Κοέλιο, προτού προσθέσει ότι «δεν υπάρχει θεμελιώδης αντίρρηση» από την πλευρά του Βερολίνου.

«Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει δηλώσει δημοσίως ότι θα υποστηρίξει στο γερμανικό κοινοβούλιο την απόφαση που θα λάβει η Πορτογαλία, όποια κι αν είναι αυτή», υπογράμμισε.

Οι επικεφαλής της αποστολής της τρόικας ξεκίνησαν την Τρίτη στη Λισαβόνα την τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος , το οποίο θα ολοκληρωθεί με την εκταμίευση της τελευταίας δόσης, ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στο μεταξύ η Πορτογαλία συγκέντρωσε σήμερα 750 εκατομμύρια ευρώ με τη δημοπράτηση δεκαετών ομολόγων, με μειωμένο επιτόκιο (3,575%), στην πρώτη τακτική δημοπράτηση μακροπρόθεσμων ομολόγων μετά τη δημοσιονομική της διάσωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Γιατί η Πορτογαλία είναι η πραγματική σταρ της Ευρωζώνης