Live: Η συνέντευξη Τύπου του Κυριακού Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Live: Η συνέντευξη Τύπου του Κυριακού Μητσοτάκη στη ΔΕΘ
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει στους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων κατά τη διάρκεια της 82ης Δ.Ε.Θ. στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017, στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης". ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Ο πρόεδρος της ΝΔ απαντά στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης παραχωρεί ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το Σάββατο το βράδυ κατά την ομιλία του στην ΔΕΘ, ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε το βασικό κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος. Οι τρεις προτεραιότητες του σχεδίου της Νέας Δημοκρατίας, όπως τις περιέγραψε ο κ. Μητσοτάκης, είναι οι εξής: «Να δημιουργήσουμε πολλές νέες δουλειές μέσα από μια έκρηξη ιδιωτικών επενδύσεων. Να μειώσουμε τα φορολογικά βάρη και να εξορθολογίσουμε τη λειτουργία του κράτους. Να σταθούμε κοντά στους νέους και στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας».

Ο Κυριάκος Μηστοτάκης δήλωσε πως είναι ήδη έτοιμα τα τρία πρώτα νομοσχέδια που θα ψηφίσει στην περίπτωση που η Ν.Δ. γίνει κυβέρνηση:

-Το πρώτο αφορά τη νέα οργάνωση της κυβέρνησης και της ανώτατης διοίκησης.

-Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά σε μια τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση, είπε και σημείωσε: «Υπενθυμίζω ότι έχω προσωπικά δεσμευθεί για μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις από το 29% στο 20% και μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα σε δύο χρόνια. Αλλά και για τη μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5% και αύξηση του ορίου για υποβολή Φ.Π.Α. στις 25.000 ευρώ. Σήμερα δεσμεύομαι για μια δραστική απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας με εγγύηση ότι ο νέος φορολογικός νόμος δεν θα αλλάξει για τουλάχιστον μία πενταετία. Και θα προσπαθήσω να οικοδομήσω την ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση για αυτό. Η φορολογία πρέπει όμως να ενθαρρύνει και τις επενδύσεις. Γι’ αυτό και προτείνουμε υπεραποσβέσεις για επενδύσεις κεφαλαίου, μεταφορά φορολογικών ζημιών για περίοδο δέκα ετών και φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία. Όπως και επιπλέον μείωση φορολογίας ανάλογα με τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται».

-Το τρίτο νομοσχέδιο αφορά στην απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης. «Κόντρα στη λογική της γραφειοκρατίας, εμείς αντιστρέφουμε το βάρος της απόδειξης της συμμόρφωσης από τον ιδιώτη στο Κράτος. Απαιτούμε απόλυτο σεβασμό στην τήρηση των προθεσμιών. Πλέον, ξεκινώντας από τις στρατηγικές επενδύσεις, κάθε δημόσια Αρχή θα έχει αποκλειστική προθεσμία για την άσκηση της αρμοδιότητάς της. Αν δεν την ασκήσει εντός της προθεσμίας του νόμου, οι σχετικές αδειοδοτικές αρμοδιότητες θα ασκούνται από μία και μόνη δημόσια Αρχή σε επίπεδο Υφυπουργού η οποία θα έχει την ευελιξία και την τεχνογνωσία να ανταποκριθεί πλέον χωρίς καθυστερήσεις. Τα δε δικαστήρια θα οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τους αιτήματα εκ μέρους της αρμόδιας κρατικής Αρχής για άμεση προτεραιοποίηση εκκρεμών υποθέσεων που αφορούν στην υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων. Σπάμε το μονοπώλιο του κράτους στην πραγματοποίηση ελέγχων και την πιστοποίηση συμμόρφωσης, ενεργοποιώντας προς την κατεύθυνση αυτή ιδιωτικούς φορείς, φοροτεχνικούς, μηχανικούς κ.ά. Παράλληλα, βελτιώνουμε ριζικά το χωροταξικό και πολεοδομικό πλαίσιο που καθορίζει τις οικονομικές δραστηριότητες. Συγκεκριμένα, προτείνουμε την κατηγοριοποίηση των χρήσεων γης σε τέσσερις βασικές κατηγορίες: Κατοικία, παραγωγικές δραστηριότητες, ειδικές χρήσεις, τουρισμός. Ταυτόχρονα, απλοποιούμε την κατηγοριοποίηση των βιομηχανικών δραστηριοτήτων με βάση τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις καταργώντας τα υπόλοιπα συστήματα, όπως την απαρχαιωμένη κατηγοριοποίηση σε επίπεδο όχλησης. Και εξορθολογίζουμε το νομοθετικό πλαίσιο για τις βιομηχανικές περιοχές».