Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η συζήτηση επί της πρότασης μομφής στη Βουλή

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η συζήτηση επί της πρότασης μομφής στη Βουλή
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για δεύτερη ημέρα συζητάται στην Ολομέλεια η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ - Αύριο αναμένονται οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και η ψηφοφορία.

Επεισοδιακά ξεκίνησε η δεύτερη ημέρα της συζήτησης στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία, με το παραλήρημα του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση και τη σύσσωμη καταδίκη των κομμάτων.

Η ευθεία προτροπή, μέσα από το χώρο του Κοινοβουλίου από τη Χρυσή Αυγή, για την διάπραξη δύο εγκληματικών πράξεων, δηλαδή κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος και πραξικόπημα αφενός, και άσκηση δολοφονικής βίας σε βάρος εκλεγμένων εκπροσώπων του λαού, συνιστά από σήμερα όχι απλώς αναμενόμενη κορύφωση των προκλήσεων εκ μέρους ενός φορέα με δεδηλωμένη προσήλωση στη δικτατορία και τα σύμβολα του ναζισμού, αλλά και «φυσική» εξέλιξη εξαιτίας της ανοχής που έχει επιδείξει και το πολιτικό σύστημα στο συγκεκριμένο φορέα.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης εισηγήθηκε την αποβολή των βουλευτών της Χρυσής Αυγής με τα κόμματα να συμφωνούν ομοφώνως. Ο Κ. Μπαρμπαρούσης διεγράφη από την Κ.Ο. της ΧΑ, καθώς η ηγεσία του ακροδεξιού κόμματος θέλησε να πάρει αποστάσεις από το γεγονός. Παραγγελία για το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας που διώκεται σε βαθμό κακουργήματος και για το οποίο δεν απαιτείται άρση της βουλευτικής ασυλίας, έδωσε το απόγευμα ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο.

Κουβέλης: Θετική η συμφωνία – Η ΝΔ με διχαστικό λόγο ενισχύει φασιστικά φαινόμενα
Πάρα πολύ θετική χαρακτήρισε τη συμφωνία με τα Σκόπια, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, απορρίπτοντας ότι δημιουργεί τετελεσμένα και αντιτείνοντας ότι επιλύει εκκρεμότητες 25 ετών, ξεπερνάει τις επιτυχείς ρυθμίσεις του παρελθόντος, και υιοθετεί, όσο και αποδέχεται, το πλαίσιο της εθνικής γραμμής. Ταυτόχρονα, επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση, κατηγορώντας την για «αδυσώπητη άρνηση της πραγματικότητας και για διχαστικό λόγο που ενισχύει φασιστικά φαινόμενα, ενώ υποστήριξε ότι κατέθεσε τη πρόταση δυσπιστίας προσδοκώντας κομματικά οφέλη.

«Δεν υπάρχουν τετελεσμένα. Δεν θα μπορούν τα Σκόπια να μπουν σε ΝΑΤΟ και ΕΕ αν δεν τηρήσουν πλήρως τους όρους, τις προϋποθέσεις και τα συμφωνηθέντα. Η στοιχειώδης ανάγνωσης της συμφωνίας, καταγράφει τι θα συμβεί αν δεν τηρηθούν οι όροι από την άλλη πλευρά. Ούτε στην ΕΕ μπορούν να ενταχθούν με το νέο όνομα τους, αλλά ούτε εν τέλει στο ΝΑΤΟ, γιατί με σαφήνεια περιγράφεται η αιρεσιμότητα», τόνισε ο κ. Κουβέλης κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε η ΝΔ. Και πρόσθεσε:

«Καταθέσατε τη πρόταση δυσπιστίας για να εκμεταλλευτείτε την αγωνία του κόσμου. Για να οξύνετε την αντιπαράθεση σε ένα ζήτημα που έχει το χαρακτήρα της εθνικής υπόθεσης. Για να εκμεταλλευτείτε ένα ζήτημα στο οποίο είναι επενδεδυμένες αγωνίες, ακόμη και συγκινήσεις του ελληνικού λαού. Αυτές οι υποθέσεις δεν αντέχουν και δεν πρέπει να είναι δεκτικές μιας οξείας αντιπαράθεσης που δεν έχει στόχο την εξεύρεση λύσης, αλλά επιδιώκει να αναδείξει μία αντιπολίτευση που γίνεται για την αντιπολίτευση».

Ακόμα, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι ενισχύει με την στάση της την ακροδεξιά και το φασισμό. «Επενδύετε στο διχασμό για κομματικά οφέλη. Όταν όμως υποτάσσεται η λογική, η ειλικρινής και συμφέρουσα για τη χώρα μας ανάγνωση του κειμένου, τότε αναδεικνύεται ο εύκολος, πρόχειρος και φοβάμαι και διχαστικός λόγος. Αυτός ο διχασμός ενισχύει απόψεις ακροδεξιού αλλά και φασιστικού χαρακτήρα. Όταν ο λόγος γίνεται ισοπεδωτικός, διχάζει, διαμορφώνει νέες συνθήκες και εκτρέφει απόψεις φασιστικού χαρακτήρα», επεσήμανε και συμπλήρωσε: «Δεν ανησυχείτε όταν ακούτε απόψεις όπως του κ. Μπαρμπαρούση σήμερα, να κοπεί ο δρόμος προς τις Πρέσπες και να πέσουν κεφάλια; Έτσι όμως το εκκολαπτόμενο φίδι γίνεται μεγάλο και επικίνδυνο».

Κλείνοντας, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας κάλεσε τη ΝΔ να μην στοχεύει σε εκλογικά αποτελέσματα. «Δεν πείθεστε, γιατί έχετε υποτάξει την συνολική πολιτική σας αντίληψη στο βραχυπρόθεσμο προσδοκόμενο εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά αυτό αποβαίνει σε βάρος της χώρας και της κοινωνίας», κατέληξε.

Έντονη αντιπαράθεση Ν. Κοτζιά – Ντ. Μπακογιάννη
Αντιπαράθεση μεταξύ της Ντόρας Μπακογιάννη και του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, σημειώθηκε στην ολομέλεια εξ αφορμής μιας αναφοράς της βουλευτού της ΝΔ, κατά την κεντρική ομιλία της επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση.

«Παρακολουθώ τον υπουργό Εξωτερικών να περιφέρεται στα κανάλια και να απειλεί με δημοσιοποίηση απορρήτων εγγράφων. Σας προκαλώ, λοιπόν, τώρα να τα καταθέσετε όλα στα πρακτικά της Βουλής. Όλα όμως. Και μια και κάνετε τον κόπο, ας καταθέσετε και τους φακέλους των δικών σας συνομιλιών κύριε Υπουργέ. Εκτός κι αν έχετε κάτι να κρύψετε», είπε η κ. Μπακογιάννη προκαλώντας την αντίδραση του κ. Κοτζιά.

Ο υπουργός Εξωτερικών, προσήλθε στην αίθουσα της Ολομέλειας για να απαντήσει στην κ. Μπακογιάννη και όταν έλαβε τον λόγο είπε: «Αν μου μεταφέρθηκε σωστά, τις ύβρεις που χρησιμοποιεί συγκεκριμένο περιοδικό, το οποίο διασυνδέεται με την κ. Μπακογιάννη, που έχουν καταδικαστεί στο Πρωτοδικείο, στο Εφετείο τελεσίδικα και στον Άρειο Πάγο, με τον δικό της άκομψο, συνήθως τρόπο, την καλώ να ή να της πάρει πίσω, ή να κάνει άρση της ασυλίας της στο Κοινοβούλιο».

«Εδώ είμαστε. Κάντε μου μήνυση. Εγώ θα ζητήσω την άρση της ασυλίας μου αμέσως», απάντησε η κ. Μπακογιάννη.

Δραγασάκης: Η πρώτη που θα ωφεληθεί από τη λύση, θα είναι η Βόρεια Ελλάδα
Οι πρώτοι που θα ωφεληθούν από τη συμφωνία και τη λύση του προβλήματος με την πΓΔΜ, θα είναι η Β. Ελλάδα, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στη Βουλή. «Η συμφωνία πρέπει να προχωρήσει εφόσον ικανοποιεί τα βασικά μας συμφέροντα, ως μια συμφωνία-προϊόν συμβιβασμού. Ας ελπίσουμε ότι θα περάσει και στη γείτονα χώρα. Αν δεν λυθεί το πρόβλημα αυτό, πρέπει να αναρωτηθούμε ποια θα είναι η προοπτική για την ανάπτυξη στη Β. Ελλάδα. Αν καταφέρουμε να λυθεί αυτό το πρόβλημα, οι πρώτοι που θα ωφεληθούν θα είναι οι κάτοικοι της Β. Ελλάδας. Αυτό δεν σημαίνει λύση άνευ όρων. Αλλά, όπως λένε οι ειδήμονες, η λύση έχει τα βασικά στοιχεία για να προχωρήσουμε μπροστά», είπε ο Γιάννης Δραγασάκης.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της ΝΔ να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας. «Είναι σαφές» είπε, «ότι η πρόταση δυσπιστίας έχει τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Στόχος της ήταν, όχι η συμφωνία. Ο στόχος ήταν η αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης και η συγκρότηση ενός αντικυβερνητικού μετώπου. Το αποτέλεσμα είναι η πολιτική ενδυνάμωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας και η αποκάλυψη των αντιφάσεων και των αδιεξόδων της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

«Η Νέα Δημοκρατία μπροστά στα διλήμματα και στις αναγκαίες επιλογές που έχουμε να κάνουμε για το μέλλον της χώρας, επιλέγει το δρόμο της δημαγωγίας και της εσωστρέφειας. Γίνεται εκφραστής μιας φοβικής και στάσιμης Ελλάδας. Το χειρότερο είναι ότι με τη στάση της, δίνει άλλοθι στη Χρυσή Αυγή και όλα αυτά που ζήσαμε το πρωί», είπε ο Γιάννης Δραγασάκης.

Αναφερόμενος δε, στο Κίνημα Αλλαγής, είπε πως αποκαλύπτονται τα όρια μιας πολιτικής ίσων αποστάσεων, τα όρια και τα αδιέξοδα μιας πολιτικής που προσπαθεί να διαμορφωθεί στο κενό όταν υπάρχουν κρίσιμα διλήμματα και καυτά προβλήματα, στα οποία κανείς πρέπει να πάρει θέση. Ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε και στο ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι με τη στάση του ακυρώνει την καθαρή θέση που είχε πάρει το 1992, και διολισθαίνει σε επικίνδυνες περιοχές για σπέρματα αλυτρωτισμού.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κάλεσε όλες τις πλευρές να αναρωτηθούν ποια θα είναι η προοπτική αν δεν περάσει η συμφωνία, πώς θα αναπτυχθούν τα Βαλκάνια, ποια θα είναι η θέση της Ελλάδας σε αυτήν την περιοχή. «Εμείς είχαμε από τη δεκαετία του 1990 διαμορφώσει μια στρατηγική που στηριζόταν στην παραδοχή ότι τα Βαλκάνια ήταν χώρος ιστορικά βεβαρημένος, με αντιθέσεις και εθνικισμούς, και επομένως μέλλον μπορεί να έχουν μόνο ως χώρος συνεργασίας», είπε ο κ. Δραγασάκης και πρόσθεσε: «Μπαίνουμε σε μια φάση που η Ελλάδα μπορεί να ξαναγίνει μια δύναμη πρωτοβουλίας για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Πρέπει να εξασφαλίσουμε τον ρόλο της χώρας μας, ως μιας δύναμης εγγυήτριας αυτής της προσπάθειας».

Χατζηδάκης: Η Ελλάδα δεν αξίζει την διακυβέρνηση του κ. Τσίπρα
«Η ΝΔ απέναντι σε αυτή την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση ανίκανη, ιδεοληπτική και αποτυχημένη σε όλα τα επίπεδα, κάνει το καθήκον της» τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης και επισήμανε πως η κυβέρνηση αυτή πρέπει να φύγει, αλλά και όλη η Βουλή πρέπει να τοποθετηθεί υπεύθυνα, εθνικά, συνειδησιακά «γιατί η Ελλάδα δεν αξίζει την διακυβέρνηση του κ. Τσίπρα». Ο κ. Χατζηδάκης, σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις στελεχών, βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και υπουργών, και τις ιστορικές αναφορές τους στο ζήτημα του ονοματολογικού της πΓΔΜ και τους χειρισμούς των ηγετών της ΝΔ στην υπόθεση, απευθύνθηκε προς την κυβερνητική πλειοψηφία λέγοντας σε σκωπτικό τόνο: «Γίνατε Μητσοτακικοί και Καραμανλικοί, σε λίγο θα χειροκροτήσετε την ΝΔ».

Ο αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού σημείωσε ότι η υπογραφή της συμφωνίας παράγει έννομες συνέπειες, τόνισε πως η κυβέρνηση δεν έχει νομιμοποίηση για να προχωρήσει σε αυτή την συμφωνία, επικαλούμενος μάλιστα την δήλωση του ίδιου του πρωθυπουργού στις 10 Ιουλίου του 2015, όταν ακόμη είχε κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δύο μέρες μετά το δημοψήφισμα, όταν στην Ολομέλεια είχε ζητήσει εξουσιοδότηση για τον υπουργό Οικονομικών να πάει να διαπραγματευθεί στις Βρυξέλλες για το Μνημόνιο. «Την πήρε, πήγε στις Βρυξέλλες και μετά ήρθαμε εδώ στις 14 Αυγούστου και το κυρώσαμε» υπενθύμισε και έθεσε το ερώτημα: «Γιατί χρειαζόταν ο κ. Τσακαλώτος εξουσιοδότηση και δεν χρειάζεται ο κ. Κοτζιάς για να υπογράψει. Γιατί δύο μέτρα και δύο σταθμά;».

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε, ότι η υπογραφή από τον κ. Κοτζιά και τον κ. Τσίπρα είναι καθοριστικής σημασίας, και αυτό αποκτά ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, αν λάβουμε υπόψη ότι έχουμε μια κυβέρνηση βαθύτατα διχασμένη σε αυτό το θέμα, καθώς άλλη είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ και άλλες είναι οι θέσεις των ΑΝΕΛ.

Όπως είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, δεν έχει καν νόημα να αναφερθούν οι δηλώσεις του κ. Καμμένου, γιατί μετά την δήλωσή του ότι ούτε νεκρός δεν θα ψήφιζε το μνημόνιο, οι επόμενες δηλώσεις που τον χαρακτηρίζουν είναι ότι δεν θα αφήσει τον κ. Τσίπρα να δώσει το όνομα Μακεδονία. «Προφανώς αυτό κάνουν με την σημερινή τους στάση και με τις τοποθετήσεις τους οι ΑΝΕΛ. Εμποδίζουν να δημιουργήσετε τετελεσμένα αμέσως τον επόμενο μήνα» είπε με ειρωνικό τόνο ο κ. Χατζηδάκης και παρατήρησε πως έσπασαν πλέον το ρεκόρ της πολιτικής υποκρισίας.

«Όποιος αύριο το βράδυ στηρίξει την κυβέρνηση, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, να ξέρει ότι με την ψήφο του δίνει στην πραγματικότητα εξουσιοδότηση την Κυριακή να υπογράψει ο κ. Κοτζιάς στις Πρέσπες μια συμφωνία, βάσει της οποίας θα απευθύνει στα Σκόπια πρόσκληση να ενταχθούν με το όνομα Βόρεια Μακεδονία» ανέφερε απευθυνόμενος προς την πτέρυγα των ΑΝΕΛ ο κ. Χατζηδάκης. «Αύριο τοποθετούμαστε όλοι απέναντι στην συνείδησή μας. Οι στιγμές είναι ιστορικές. Σας δίνουμε την ευκαιρία να αποδείξετε αυτά που υποτίθεται ότι εννοείτε με την ψήφο σας» συμπλήρωσε απευθυνόμενος προς τους ΑΝΕΛ ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Θεοχαρόπουλος: Σε θετική κατεύθυνση η συμφωνία – Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης
Η συμφωνία με την πΓΔΜ κινείται σε θετική κατεύθυνση και στην εθνική γραμμή, όπως χαράχτηκε μετά το 95, τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας της ΝΔ κατά της κυβέρνησης ενώ όσον αφορά την πρόταση δυσπιστίας ανέφερε πως «είναι σαφές ότι δεν θα δώσουμε καμία ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτή την αδιέξοδη κυβέρνηση, που συσσωρεύει αντικοινωνικές πολιτικές με την πρόσφατη ψήφιση και του πολυνομοσχεδίου με τα πρόσθετα βάρη στα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα».

Πρόσθεσε ότι αυτό «θα πράξουμε στην πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ καθώς μεταξύ άλλων σε αυτή αναφέρεται ότι “3,5 χρόνια τώρα η κυβέρνηση φτωχοποιεί τους πολίτες, δέσμευσε τη χώρα με βαριές περικοπές συντάξεων και μισθών, αύξησε τους φόρους και υποθήκευσε τη δημόσια περιουσία με την ανασφάλεια να κυριαρχεί παντού και με βλάβη στη λειτουργία των θεσμών και του κράτους δικαίου”».

Αποχώρησε το ΚΚΕ από τη συζήτηση
«Το ΚΚΕ δεν θα δώσει άλλη νομιμοποίηση σε αυτή τη διαδικασία, η ΚΟ δεν θα πάρει μέρος σε αυτή την παρωδία κοινοβουλευτικής διαδικασίας, αποχωρούμε αυτή τη στιγμή», ανέφερε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στη Βουλή. Απευθυνόμενος τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση, είπε πως «τη δυσπιστία του λαού την έχετε, την τελική μομφή θα σας την δώσει ο λαός με τους αγώνες του».

Το πρόγραμμα της συζήτησης
Πρόθεση μέχρι στιγμή να μιλήσουν έχουν δηλώσει περισσότεροι από 170 βουλευτές. Μέχρι και τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, που ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα συζήτησης, είχαν τοποθετηθεί περίπου 30 βουλευτές.

Σημειώνεται, ότι σήμερα αναμένεται η τοποθέτηση του αρχηγού των ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θα πει «όχι» στη συμφωνία, αλλά «ναι» στην κυβέρνηση.

Η κορύφωση της διαδικασίας αναμένεται την τελευταία ημέρα όταν και θα τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να τοποθετηθεί και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Δείτε ακόμη: Πρόταση δυσπιστίας: Τι αναφέρει η Νέα Δημοκρατία στο κείμενο που κατέθεσε στη βουλή