Livemedia: Η ελληνική εταιρεία που ενώνει τα πέντε σημεία του πλανήτη

Livemedia: Η ελληνική εταιρεία που ενώνει τα πέντε σημεία του πλανήτη

Ο CEO του Ομίλου Ιnventics S.A και εμπνευστής του livemedia, Στάθης Παρχαρίδης, μιλά στο Fortune για τις αμέτρητες δυνατότητες του live streaming. 

Στην ψηφιακή εποχή, η οπτική επικοινωνία, έρχεται να καλύψει πολλές – ίσως και τις περισσότερες- από τις πτυχές της διαδικτυακής μας περιήγησης. Την ίδια ώρα, οι αμέτρητες δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά μας μέσω του διαδικτύου, έχουν αναχθεί σε αναπόσπαστα μέρη της καθημερινότητάς μας και σε χρήσιμα εργαλεία για τη δουλειά, τη διασκέδαση και τα ενδιαφέροντα του σύγχρονου ανθρώπου.

Πόσες φορές θελήσατε να παρακολουθήσετε ένα συνέδριο αλλά δυστυχώς δεν εξασφαλίσατε έγκαιρα μια πρόσκληση ή δεν προλαβαίνατε να παρευρεθείτε; Πόσες φορές ευχηθήκατε να μπορούσατε να «διακτινιστείτε» σε μια εκδήλωση;

Για καλή μας τύχη, υπάρχει το live streming που έχει δώσει την θετική απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα και για ακόμα καλύτερή μας τύχη, υπάρχει το live media που με «μαέστρο» τον Στάθη Παρχαρίδη, μεγαλουργεί στον εν λόγω κλάδο.

Ο CEO του Ομίλου Ιnventics S.A και εμπνευστής του live media, μιλά στο Fortune Greece για τις επενδύσεις στα ψηφιακά μέσα και την ενημέρωση, τη διοργάνωση συνεδρίων τόσο στην αίθουσα όσο και στην κάλυψη τους ψηφιακά αλλά και το πώς μοιράζει το χρόνο του σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λονδίνο.

Ξεκινήσατε ως μηχανικός αλλά αμέσως μπήκατε στον ψηφιακό χώρο, σε μια εποχή που όλα αυτά έμοιαζαν μάλλον «επιστημονική φαντασία» για το ευρύ κοινό. Τι σας ώθησε σε αυτήν την κατεύθυνση;

To 1995 βρέθηκα στην Αγγλία για το μεταπτυχιακό μου και ήταν η εποχή όπου το διαδίκτυο άρχισε να ξεκινάει ως η ελεύθερη πηγή πληροφοριών. Βέβαια οι ταχύτητες ήταν πολύ μικρές. Περισσότερο διάβαζε κανείς το κείμενο, οι φωτογραφίες κατέβαιναν με πολύ αργούς ρυθμούς και όσο για τα video ήταν ακόμα ανύπαρκτα. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα και εντυπωσιασμένος από τις δυνατότητες του web προσπάθησα ασχοληθώ με την κατασκευή ιστοσελίδων. Γρήγορα εντυπωσιάστηκα με τις δυνατότητές της ζωντανής μετάδοσης εκδηλώσεων και συνεδρίων σε όλον τον κόσμο μέσω video και αποφάσισα να ασχοληθώ συστηματικά.  Σύντομα το ένα συνέδριο έφερε το επόμενο και πλέον έχουμε κλείσει 14 χρόνια εμπειρίας στις μεταδόσεις συνεδρίων και εκδηλώσεων μέσω internet.

Έτσι, καταφέραμε κάθε εκδήλωση να αποκτά πέραν του κοινού μέσα στην αίθουσα, και κοινό εκτός αυτής, ακόμα και στο πιο  απομακρυσμένο σημείο.

Πολύ γρήγορα ιδρύσατε την Ιnventics AE  και το Livemedia;

Το livemedia ιδρύθηκε το 2002 ως business unit της Ιnventics AE. Aρχικό μας concept ήταν το “Ζωντανά Παντού και Πάντα”. Η υπηρεσία αυτή ξεχωρίζει γιατί δεν είναι απλώς μια εταιρία με υπηρεσίες streaming. Είναι ένα κανάλι συνεδρίων, εκδηλώσεων, δράσεων και ρεπορτάζ. Έχει, συνεπώς, την προστιθέμενη αξία του υλικού του με τους χρήστες να γνωρίζουν ότι θα βρουν υλικό ποιότητας για την μόρφωση ή την ενημέρωση τους με τα social media να βοηθούν στο να διευρύνεται ταχύτατα το κοινό μας.

Στη συνέχεια, θελήσατε να παρέχετε μια ολιστική υπηρεσία στους συνεργάτες σας και δημιουργήσατε το medevents.gr που όχι μόνο καλύπτει, αλλά διοργανώνει και τις εκδηλώσεις. Πώς προέκυψε αυτή η ανάγκη και σε ποια φάση βρίσκεται σήμερα;

Ουσιαστικά το livemedia μας έφερε κοντά στις εκδηλώσεις και σχεδόν αναπόφευκτα στο χώρο της ολοκληρωμένης διοργάνωσης. Μπήκαμε και στο «hardware» όπως συνηθίζω να το ονομάζω ορισμένες φορές. Τα συνέδρια πλέον έχουν τη διοργάνωση για τους συμμετέχοντες αφενός επι τόπου (άρα αίθουσες, audiovisual, γεύματα, διανυκτέρευση και τουριστικές υπηρεσίες), αλλά και τη διοργάνωση σε επίπεδο διαδικτύου για τους απομακρυσμένους συμμετέχοντες οι οποίοι έχουν διάφορους τρόπους συμμετοχής και αλληλεπίδρασης όπως: poll, chat, αξιολόγηση του προγράμματος του συνεδρίου κ.α.

Παρατηρώ διαβάζοντας τα «milestones»  της επιχειρηματικής σας δραστηριότητας ότι περίπου ανά τρία χρόνια, προχωράτε και σε ένα νέο επαγγελματικό βήμα- μια νέα επένδυση. Πώς «διαβάζετε» το επενδυτικό κλίμα και πώς αντιμετωπίζετε τα επιχειρηματικά ρίσκα, δεδομένου ότι εσείς ειδικά αναπτυχθήκατε σε μεγάλο βαθμό στην καρδιά της οικονομικής ύφεσης.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2000 και σήμερα το 2017 έχει 33 εργαζομένους. Όλα τα χρόνια ήταν δύσκολα. Τα πρώτα χρόνια ως νέα εταιρεία, σε νέους τομείς είχαμε να ξεπεράσουμε τις  «παιδικές αρρώστιες» που έχουν όλα τα νέα εγχειρήματα. Τα επόμενα χρόνια ήταν ήδη τα χρόνια της κρίσης όπου το περιορισμένο περιθώριο κέρδους και ο ανταγωνισμός δεν μας επέτρεψε να έχουμε την ανάπτυξη που μας άξιζε. Βέβαια πριν την κρίση ήμασταν μια μικρή ομάδα 5 ατόμων. Σήμερα είμαστε μια ομάδα 33 ατόμων σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Λονδίνο.

Ο κανόνας μας είναι απλός: Μακροπρόθεσμος σχεδιασμός και ανάπτυξη βήμα βήμα. Όπως έλεγε και ο Μιχάλης Δερτούζος, Έλληνας στο ΜΙΤ: «Με το ένα χέρι να αγγίζεις τα άστρα και με το άλλο να ανακατεύεις τη λάσπη».

Εάν δεν έχεις μακροπρόθεσμους στόχους δεν προλαβαίνεις να πας πουθενά. Εάν δεν πατάς στη γη και δεν προσπαθείς να πετύχεις με μικρά βήματα, η αποτυχία σε περιμένει σε κάθε σου βήμα.

 Ταυτόχρονα, είστε και εξωστρεφής: Όπως αναφέρατε, έχετε γραφεία στο Λονδίνο καλύπτετε εκδηλώσεις σε διάφορες χώρες. Τι σημαίνει για εσάς το «άνοιγμα» στο και ειδικά για το Ηνωμένο Βασίλειο, σας απασχολεί το Brexit και οι επιπτώσεις του;

Στο εξωτερικό σε μεγάλης κλίμακας events, καλύπτουμε ιατρικά συνέδρια σε Σικάγο, Λονδίνο, Παρίσι. Με το χτίσιμο επαφών και σχέσεων στον συνεδριακό χώρο προχωρούμε σε όλο και περισσότερες διοργανώσεις. Οπωσδήποτε η εταιρεία μας στο Λονδίνο, μας δίνει μια δυναμική προς το εξωτερικό. Στην Αγγλική μας εταιρία ανήκουν το domain livemedia.com αλλά και το trademark livemedia για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αμερική.

Το εξωτερικό είναι μονόδρομος διότι για να αποδειχθεί η ποιότητα των υπηρεσιών μας χρειάζεται η δουλειά μας να γίνει γνωστή εκτός συνόρων. Το Brexit μας βάζει σε σκέψεις αλλά δεν επηρεάζει σε αυτήν τη φάση τις δραστηριότητές μας, αντιθέτως, ακόμα και η συνεργάτιδα τράπεζά μας στην Μεγάλη Βρετανία, φροντίζει να μας καθησυχάζει.

Έχετε εισέλθει σταδιακά και στον χώρο των media/της ενημέρωσης, ως παραγωγοί περιεχομένου. Πώς βλέπετε τον εν λόγω κλάδο στην Ελλάδα και ποια είναι η δική σας ειδοποιός διαφορά από τα άλλα μέσα;

Πραγματικά μπαίνουμε σταδιακά με ίδια κεφάλαια στην κάλυψη ελεύθερου ρεπορτάζ και στην παραγωγή ντοκιματέρ. Θα έλεγα ότι η βασική μας διαφορά είναι να καλύπτουμε σφαιρικά και αντικειμενικά τα θέματα και δεν χτίζουμε ειδήσεις και ιστορίες για να επηρεάσουμε τον κόσμο. Το κοινό του διαδικτύου είναι πλέον πολύ έξυπνο και αντιλαμβάνεται τα αληθινά θέματα και αποστρέφεται τα κατευθυνόμενα. Όπως λέω πάντα, καλύπτουμε ισορροπημένα τα θέματα και το livemedia είναι ταυτόχρονα «λαός και Κολωνάκι».

Αλήθεια, πώς μοιράζετε το χρόνο σας ανάμεσα σε όλες αυτές τις δραστηριότητες;

Ή βρίσκομαι εκεί, ή βρίσκομαι εκεί μέσω web! Εάν δεν υπήρχε η δυνατότητα του διαδικτύου πώς θα μπορούσα να συντονίσω μια εταιρία που ήδη βρίσκεται με έδρες σε τρια διαφορετικά γεωγραφικά σημεία και ταυτόχρονα ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο για καλύψεις;

Ποιοί είναι οι «αριθμοί» πίσω από τον Όμιλο;

Τα business units της Inventics AE είναι αυτοχρηματοδοτούμενα και οι επενδύσεις βασίζονται σε ίδια κεφάλαια με τον κύκλο εργασιών να αγγίζει τα 3,5 εκατ. ευρώ.

Ποιο είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;

Καλή ερώτηση! Αυτό τον καιρό κάνω αυτήν  την ερώτηση κάθε μέρα στον εαυτό μου. Σίγουρα το βασικό σχέδιο είναι η ανάπτυξη των υπηρεσιών των συνεδρίων μας και του livemedia σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το μέλλον θα μας φέρει αντιμέτωπους με έξυπνα συστήματα και apps τα οποία θα βελτιώνουν την εμπειρία των συνέδρων.

Πάντως, εάν δεν ήμουν ο CEO της Inventics σίγουρα θα διάλεγα να είμαι reporter για διεθνή θέματα του livemedia ώστε να μπορούσα να ταξιδεύω σε όλον τον κόσμο καλύπτοντας εκδηλώσεις και ανθρώπινες δράσεις με στόχο να έρθουν οι άνθρωποι πιο κοντά και να ζουν ειρηνικά.