Λήξη συναγερμού για τυχόν επιθέσεις από την Αλ Κάιντα

Λήξη συναγερμού για τυχόν επιθέσεις από την Αλ Κάιντα

Ανοίγουν 18 από τις 19 πρεσβείες των ΗΠΑ, παραμένει όμως η «απειλή της τρομοκρατίας» σύμφωνα με τον Μπάρακ Ομπάμα. 

Σε «άρση» του συναγερμού για τυχόν επιθέσεις σε δυτικούς στόχους από την Αλ Καίντα, προχώρησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Έτσι οι 18 από τις 19 πρεσβείες των ΗΠΑ, οι οποίες είχαν κλείσει αυτό το μήνα εξαιτίας ανησυχιών για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις, θα ανοίξουν εκ νέου την Κυριακή.

«Η πρεσβεία μας στη Σαναά της Υεμένης θα παραμείνει κλειστή εξαιτίας των συνεχιζόμενων ανησυχιών σχετικά με ένα κύμα απειλών που υποδεικνύει ενδεχόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις, οι οποίες προέρχονται από την Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο», ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τζεν Πσάκι.

Διαβάστε επίσης: Υεμένη: Το κρίσιμο ξεχασμένο μέτωπο κατά της Αλ Κάιντα

Οι ΗΠΑ θα κρατήσουν επίσης κλειστό το προξενείο τους στη Λαχόρη του Πακιστάν, είπε η Πσάκι προσθέτοντας ότι έκλεισε την Πέμπτη εξαιτίας μιας «ξεχωριστής αξιόπιστης απειλής».

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αρνήθηκε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο, να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με τις αναφορές για επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Πακιστάν, που είχαν ως στόχο μαχητές στη χώρα αυτή. Δήλωσε πως οι περιφερειακές ομάδες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα εξακολουθούν να συνιστούν σοβαρή απειλή μολονότι η κεντρική διοίκηση της οργάνωσης έχει εξαρθρωθεί.

Ο Ομπάμα δικαιολόγησε την απόφαση αυτή υποστηρίζοντας ότι η Αλ Κάιντα έχει κάνει «μεταστάσεις». Απέρριψε επίσης τον υπαινιγμό ενός δημοσιογράφου ότι το κλείσιμο των πρεσβειών έρχεται σε αντίθεση με τη δήλωση που είχε κάνει ο ίδιος τον Μάιο ότι η Αλ Κάιντα έχει αποδεκατιστεί.

Μολονότι οι τρομοκράτες είναι λιγότερο πιθανό να διαπράξουν «θεαματικές επιθέσεις» στις ΗΠΑ όπως αυτή της 11ης Σεπτεμβρίου, έχουν την ικανότητα να επιτεθούν «στις πρεσβείες μας (…) στις επιχειρήσεις μας (…) να αποσταθεροποιήσουν σε χώρες με αδύναμες υπηρεσίες ασφαλείας», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Διαβάστε τι είπε ο Ομπάμα για τον Πούτιν και τις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας