Lockheed Martin: Η αναβάθμιση των F-16 ανοίγει το δρόμο για μεταφορά εργασιών και τεχνογνωσίας στην Ελλάδα

Lockheed Martin: Η αναβάθμιση των F-16 ανοίγει το δρόμο για μεταφορά εργασιών και τεχνογνωσίας στην Ελλάδα
Photo:

H εταιρεία συμμετέχει φέτος στην 83η ΔΕΘ και οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν τον εξομοιωτή των των μαχητικών F-35 και F-16V.

Αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, μαζί με τεχνογνωσία και τεχνολογία, θα επιστρέψουν στην ελληνική οικονομία στο πλαίσιο της αναβάθμισης 85 ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην τελευταίας τεχνολογίας έκδοση, την Block 70/72 V (από το Viper), από τη Lockheed Martin. Αυτό ανέφερε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM», ο Ντένης Πλέσσας, αντιπρόεδρος Επιχειρηματικών Αναπτυξιακών Πρωτοβουλιών Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής και εκπρόσωπος της εταιρίας Lockheed Martin στην Ελλάδα, ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της συμμετοχής του κολοσσού της αεροναυτικής και διαστημικής βιομηχανίας στην 83η ΔΕΘ.

«Η Lockheed Martin δεν είναι καινούργια στην Ελλάδα, καθώς έχουμε μια παρουσία, η οποία είναι 70 και πλέον ετών, ως εκ τούτου είμαστε γνώριμοι στον ελληνικό λαό», τόνισε ο κ. Πλέσσας αναφερόμενος στην εκτενή παρουσία της ειδικευμένης αμερικανικής εταιρίας στη Θεσσαλονίκη, ενώ στην αποκλειστική του συνέντευξη για το ΑΠΕ- ΜΠΕ, περιέγραψε τις σημαντικότερες πτυχές των προγραμμάτων αλλά και των συνεργασιών με την ελληνική βιομηχανική βάση. Με την πρόσφατη υπογραφή, δε, της συμφωνίας για την αναβάθμιση 85 εκ του στόλου των ελληνικών μαχητικών στην τελευταίας τεχνολογίας έκδοση, την Block 70/72 V (από το Viper), ανοίγει σύμφωνα με τον κ. Πλέσσα ο δρόμος για μεταφορά και σημαντικών εργασιών αλλά και τεχνογνωσίας στην Ελλάδα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία (ΕΑΒ) θα εγκαταστήσει όλα τα νέα συστήματα του μαχητικού F-16V (Viper) εδώ στην Ελλάδα» και έτσι αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια «θα επιστρέψουν στην ελληνική οικονομία μαζί με τεχνογνωσία και τεχνολογία για την Ελλάδα».

Ο εκπρόσωπος της εταιρίας Lockheed Martin στην Ελλάδα αναφέρθηκε εκτεταμένα και στο μαχητικό 5ης Γενιάς F-35, όπως και στην προοπτική ένταξής του σε υπηρεσία από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. «Το F-35 είναι ένα αεροσκάφος το οποίο σχεδιάστηκε και κατασκευάζεται από τη Lockheed Martin και άλλους εννέα συνεταίρους. Το αεροπλάνο αυτό σχεδιάστηκε με βασικά χαρακτηριστικά μαχητικών 5ης γενιάς, εκ των οποίων το σημαντικότερο είναι τα χαρακτηριστικά στελθ (stealth), η ικανότητα δηλαδή του αεροπλάνου να είναι δυσδιάκριτο από τα εχθρικά ραντάρ», περιέγραψε.

Ο κ. Πλέσσας αναφέρθηκε τέλος και στην παρουσία της Lockheed Martin σε ελληνικό έδαφος και δη στη Θεσσαλονίκη και τη ΔΕΘ, που συνδυάστηκε με αυξημένη επισκεψιμότητα απλών επισκεπτών στους εξελιγμένους προσομοιωτές των μαχητικών F-35 και F-16V κάτι που καταγράφηκε ως αξιοσημείωτο από τα στελέχη της αμερικανικής εταιρίας. «Η προσέλευση του κόσμου και στους δύο εξομοιωτές δείχνει την αγάπη του για την Πολεμική Αεροπορία, την τεχνολογία και προς οτιδήποτε βοηθάει τον άνθρωπο να αισθανθεί έστω για λίγα λεπτά Ίκαρος. Είχαμε επισκέπτες για τους εξομοιωτές από παιδιά έξι ετών μέχρι και ενηλίκους 65 ετών», είπε χαρακτηριστικά.