Λονδίνο: Εμπρός στον δρόμο που χάραξε η Ελλάδα!

Λονδίνο: Εμπρός στον δρόμο που χάραξε η Ελλάδα!

Είκοσι πρεσβείες και πρεσβευτικές κατοικίες συνολικής αξίας 3 δισ. λιρών βγαίνουν στο σφυρί στη βρετανική πρωτεύουσα.

Όταν τον περασμένο Απρίλιο η Ελλάδα προχωρούσε στην πώληση της προξενικής κατοικίας στο Holland Park του Λονδίνου έναντι 27 εκατ. ευρώ, πολλοί ήταν εκείνοι που μίλησαν για ξεπούλημα των ασημικών. Το παράδειγμα, όμως, της Ελλάδας ακολουθούν τουλάχιστον 20 διπλωματικές αρχές στη βρετανική πρωτεύουσα από τη στιγμή που κατάλαβαν ότι κάθονται πραγματικά πάνω σε ένα χρυσωρυχείο. Ανάμεσα τους και χώρες οι οποίες μόνο οικονομικό πρόβλημα δεν αντιμετωπίζουν, όπως είναι οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ολλανδία και η Βραζιλία.

Βικτωριανά σπίτια που είχαν δημιουργηθεί πριν από εκατό και πλέον χρόνια με περίτεχνες προσόψεις και μεγάλα παράθυρα, ώστε να εντυπωσιάζουν και να προκαλούν τον θαυμασμό για το κράτος που αντιπροσώπευαν, πωλούνται σήμερα έναντι δεκάδων ή εκατοντάδων εκατομμυρίων λιρών για να μετατραπούν σε πολυτελή διαμερίσματα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των κτηματομεσιτών του Λονδίνου, η συνολική αξία των πρεσβειών και υπηρεσιών του εξωτερικού που είναι αυτό το διάστημα προς πώληση ξεπερνά τα 3 δισ. στερλίνες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το κτήριο του πρώην Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων στην Old Queen Street κοντά στο πάρκο St. James, το οποίο πωλήθηκε αυτήν την εβδομάδα έναντι 21,5 εκατ. λιρών. Το οκτώ ορόφων κτίριο θα μετατραπεί σε 35 διαμερίσματα που η συνολική αξία τους αναμένεται να ξεπεράσει τις 100 εκατ. λίρες.

Η αρχή είχε γίνει από τις Ηνωμένες Πολιτείες «απενοχοποιώντας» όσες κυβερνήσεις είχαν επίσης αντίστοιχες σκέψεις. Οι Αμερικάνοι πούλησαν τo κτίριο όπου στέγαζαν τις υπηρεσίες τους στην Grosvenor Square έναντι 500 εκατ. λίρες στην Qatari Diar -τον επενδυτικό βραχίωνα σε ακίνητα της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ- για να μεταφερθούν έως το 2017 στην περιοχή του Nine Elms. Σύμφωνα με τους κτηματομεσίτες, η αξία του ακίνητου, συνολικής επιφάνειας 225.000 τ.μ., μπορεί να ξεπεράσει το 1 δισ. λίρες όταν αξιοποιηθεί σε μια πενταετία.

Στο ίδιο πνεύμα η Ολλανδική πρεσβεία, συνολικής επιφάνειας 25.000 τ.μ. στο Hyde Park Gate, βγαίνει επίσης προς πώληση, όπως και η κινεζική στο Portland Place. Και οι δύο προξενικές αρχές θα ακολουθήσουν τους Αμερικάνους στο Nine Elms.

Διαβάστε ακόμη: Η «φούσκα» των ακινήτων επιστρέφει