«Μάχη» για 10 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ δίνει η Τράπεζα της Ελλάδας

«Μάχη» για 10 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ δίνει η Τράπεζα της Ελλάδας
Photo: REUTERS

Τα «κόκκινα δάνεια» θέτουν εμπόδια στην προσπάθεια εξασφάλισης φθηνής χρηματοδότησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Να εξασφαλίσει τη φθηνή χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και για την Ελλάδα, επιχειρεί η Τράπεζα της Ελλάδος μέσα από το πρόγραμμα ΤLTRO που ανακοίνωσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο ενίσχυσης της ρευστότητας στη Ευρωζώνη.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Ημερησία, το πρόγραμμα αυτό είχε ανακοινωθεί από τον Μάριο Ντράγκι και διεθνείς οίκοι υπολόγιζαν έναν μήνα πριν ότι οι εισροές για τη χώρα μας θα ανέλθουν σε τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ. Το νέο πρόγραμμα αναχρηματοδότησης αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο ενώ τα οφέλη είναι απολύτως προφανή για χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, φαίνεται πως ανακύπτουν προβλήματα στην αντίστοιχη χρηματοδότηση της χώρας μας.

Με βάση τα όσα περιγράφει η ΤτΕ, υπάρχει έλλειψη επιλέξιμων ενεχύρων σε ό,τι αφορά τη χώρα μας λόγω των πολλών δανείων σε καθυστέρηση και της χαμηλής πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας, στοιχεία που περιορίζουν τους τίτλους που μπορούν να θέσουν ως ενέχυρα τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, προκειμένου να λάβουν τη χρηματοδότηση που θα διαθέσουν αποκλειστικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η ΤτΕ φαίνεται πως έχει θέσει το θέμα σχετικών τροποποιήσεων στην ΕΚΤ και οι συζητήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει. Ωστόσο προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να μεταβάλει τους κανόνες βάσει των οποίων θα πραγματοποιήσει αποδοχή των σχετικών ενεχύρων. Στη λογική αυτή θα απαιτηθεί χρόνος, προκειμένου να ενισχυθεί ο αριθμός των δανείων που μπορούν να επιλεγούν.

Εκτιμάται πως οι σχετικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν μέχρι τις 10-15 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο πρόγραμμα η ΕΚΤ θα χορηγούσε φθηνή ρευστότητα στις τράπεζες, η οποία θα έπρεπε να διοχετευτεί μόνον σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η ρευστότητα κατά την Goldman Sachs θα μπορούσε να φθάσει για τη χώρα μας σε 10 δισ. ευρώ, ενώ άλλοι οίκοι σημείωναν πως η ρευστότητα μπορούσε να είναι και υψηλότερη. Η ρευστότητα παρέχεται με τιτλοποίηση δανείων -εκτός στεγαστικών- μέχρι του 7% των χαρτοφυλακίων των τραπεζών.

Καθώς όμως τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια ανέρχονται στο περίπου 32% του συνόλου των επιχειρηματικών δανείων των τραπεζών και η εικόνα δεν ενισχύεται από άλλους τίτλους όπως π.χ. ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, καθίσταται μάλλον δύσκολο να βρεθούν τα απαιτούμενα καλύμματα ώστε η χώρα μας να εκμεταλλευτεί αυτήν την πρόνοια στο σύνολό της. Συγχρόνως οι μεγάλες και καλές εταιρείες της χώρας προχώρησαν στην έκδοση ομολογιακών εκδόσεων εξοφλώντας τις δανειακές τους υποχρεώσεις προς τις τράπεζες, ενώ ο ρυθμός των νέων χορηγήσεων είναι περιορισμένος.

Πηγή: Ημερησία

 

Διαβάστε ακόμη:

Διευκρινίσεις από το ΥΠΟΙΚ για το «πάγωμα» λογαριασμών

Ο «σκοτεινός» ρόλος των οίκων αξιολόγησης