Μαλόζ: «Άστοχη, ατυχή και ανόητη» η δήλωση του Ευρωπαίου αξιωματούχου

Μαλόζ: «Άστοχη, ατυχή και ανόητη» η δήλωση του Ευρωπαίου αξιωματούχου

Σοκ προκάλεσε η δήλωση για «δισεκατομμύρια και μίλια που χωρίζουν την Ελλάδα και τους δανειστές» στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής.

Ενοχλημένος από τις χθεσινές δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου για τις διαπραγματεύσεις της τρόικας με την Ελλάδα εμφανίστηκε ο Ανρί Μαλόζ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής και των Ένωσης Ευρωπαίων Εργοδοτών.

«Με σοκάρει η δήλωση που φέρεται να έκανε Ευρωπαίος αξιωματούχος περί δισεκατομμυρίων και μιλίων που χωρίζουν την Ελλάδα και τους δανειστές από μία συμφωνία και περί επανάληψης των συνομιλιών μετά το σκι των χειμερινών διακοπών. Η δήλωση αυτή είναι άστοχη, ατυχή και ανόητη», δήλωσε ο κ. Μαλόζ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.

Μάλιστα δεν δίστασε να πει πως η δήλωση του Ευρωπαίου αξιωματούχου δίνει την εντύπωση ότι «παίζεται παιχνίδι και υπάρχει εκβιασμός».

Ο κ. Μαλόζ τάχθηκε πάντως υπέρ των σκληρών μέτρων αναδιάρθρωσης στην Ελλάδα, λέγοντας όμως ότι πρέπει να σταματήσουν τα μέτρα λιτότητας. Υποστήριξε μάλιστα ότι το κοινωνικό κόστος είναι υψηλότερο από το όφελος, σκοτώνει την ανάπτυξη και την οικονομία και πρόσθεσε ότι αν δεν γίνει στροφή οι ίδιοι πολίτες θα καταστρέψουν το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε ακόμη: Στουρνάρας: «Δεν μας χωρίζουν μίλια, μας χωρίζουν μέτρα»

Συνεχίζοντας ο κ. Μαλόζ χαρακτήρισε την ελληνική Προεδρία ευκαιρία για την Ευρώπη, διότι όπως είπε, «η χώρα βρίσκεται σε αυτήν τη κατάσταση όχι από τη μη Ευρώπη αλλά από την κακή Ευρώπη».

Αναφερόμενος στα 6 δισ. ευρώ που πρόκειται να δοθούν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Εγγύηση για τη νεολαία» υποστήριξε ότι το ποσό θα μπορούσε να είναι διπλάσιο, ότι πρέπει να δοθεί άμεσα, ενώ εξέφρασε τον φόβο ότι εξαιτίας της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας η υλοποίηση μπορεί να καθυστερήσει ακόμα και ένα έτος. Πρόσθεσε μάλιστα ότι πολλά από τα χρήματα που δίνονται, χάνονται στον δρόμο εξαιτίας της γραφειοκρατίας και της εμπλοκής διαφόρων ενδιαμέσων.

Διαβάστε ακόμη: Πρώτα Eurogroup και μετά επιστροφή στις διαπραγματεύσεις

Κριτική στην κυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ
«Οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για τα μίλια και τα δισεκατομμύρια που χωρίζουν την ελληνική κυβέρνηση από την τρόικα, παρά τις διαψεύσεις Στουρνάρα, κατεδαφίζει το κλίμα ευφορίας που προσπαθούσε να καλλιεργήσει επί μήνες η κυβέρνηση».

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σημειώνεται ότι «οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για την επίτευξη των στόχων, για το πρωτογενές πλεόνασμα και για το επικείμενο τέλος του μνημονίου, ήταν μόνο για εσωτερική κατανάλωση και με προδιαγεγραμμένη ημερομηνία λήξης. Τώρα αντικαταστάθηκαν από τους συνηθισμένους εκβιασμούς για την εκταμίευση των δόσεων που κάθε φορά ακολουθούνται από τους κυβερνητικούς όρκους αφοσίωσης στο μνημόνιο και από νέα μνημονιακά μέτρα».