Μανιάτης: Νέος τομέας της οικονομίας από την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου

Μανιάτης: Νέος τομέας της οικονομίας από την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου

Για την εθνική στρατηγική δημιουργίας μιας νέας αγοράς στη χώρα από την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, μίλησε σε ημερίδα ο υπουργός ΠΕΚΑ.

Η Ελλάδα αξιοποιεί τον ορυκτό της πλούτο, δημιουργεί νέα έσοδα και νέες θέσεις εργασίας, δήλωσε σήμερα από τα Ιωάννινα ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος συμμετείχε σε ημερίδα για την «Έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Περιφέρεια Ηπείρου», προσθέτοντας πως η συζήτηση ξεκίνησε συμβολικά από τα Ιωάννινα και θα συνεχιστεί σε άλλες περιοχές της χώρας, γιατί η Ήπειρος είναι μία από τις φτωχότερες Περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας, με απόλυτα διεθνείς διαγωνιστικές διαφανείς διαδικασίες, σεβασμό στο περιβάλλον και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, είναι εθνική στρατηγική για τη δημιουργία μιας νέας αγοράς στη χώρα, ενός νέου τομέα στην οικονομία, επισήμανε ο υπουργός ΠΕΚΑ.

«Τα οφέλη για την τοπική κοινωνία είναι άμεσα και έμμεσα. Είναι έσοδα και θέσεις εργασίας. Τα άμεσα έσοδα για την Περιφέρεια Ηπείρου, σε βάθος χρόνου 20ετίας, ξεπερνούν τα 550 εκατ. ευρώ. Είναι ένα νέο ΕΣΠΑ. Είναι περίπου 30 εκατ. κάθε χρόνο για τα επόμενα πολλά χρόνια. Οι έμμεσες ωφέλειες είναι περίπου διπλάσιες από τις θέσεις εργασίας και την απασχόληση. Με μια πρώτη προσέγγιση για τα επόμενα χρόνια η προστιθέμενη αξία στην οικονομία της Ηπείρου θα είναι επιπλέον άλλα 100 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Κατά συνέπεια, μιλάμε για μία πολύ σημαντική τονωτική ένεση στην οικονομία της Ηπείρου. Από πλευράς απασχόλησης, αυτό το οποίο βγαίνει ως συμπέρασμα είναι ότι, σε μία τέτοιου είδους παραγωγική μονάδα απασχολούνται περίπου 250 άνθρωποι άμεσα και περίπου διπλάσιοι έμμεσα απασχολούμενοι. Με μία πρώτη γενίκευση, μπορεί κανείς να θεωρήσει ότι στην παραγωγική μονάδα της Ηπείρου θα απασχοληθούν άμεσα και έμμεσα τα επόμενα χρόνια περίπου 900 έως 1000 εργαζόμενοι», είπε ο κ. Μανιάτης.

Κατά την ημερίδα για τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων παρουσιάστηκαν οι προοπτικές και οι δυνατότητες που θα υπάρξουν, ενώ μεταξύ άλλων δόθηκαν διαβεβαιώσεις για την τήρηση των αυστηρότερων περιβαλλοντικών προδιαγραφών και την πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού της χώρας σε επιστημονικό, τεχνικό και εργατικό προσωπικό.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αναδόχου εταιρείας Energean Oil & Gas, Μαθιός Ρήγας, αναφέρθηκε στο επενδυτικό πρόγραμμα, του οποίου η πρώτη φάση ξεκίνησε και η οποία περιλαμβάνει καταρχήν μελέτη όλων των υφιστάμενων δεδομένων, τόσο των σεισμικών, όσο και εκείνων που έχουν προκύψει από άλλες γεωτρήσεις στην περιοχή.

Όπως είπε ο κ. Ρήγας, στη συνέχεια θα ακολουθήσει μία νέα έρευνα με σεισμικές γραμμές, οι οποία θα διεξαχθεί μέσα στα επόμενα τρία χρόνια και μέσα σε αυτό το χρονοδιάγραμμα θα οριστούν και οι πρώτοι στόχοι γεώτρησης. Επισήμανε, επίσης, πως η 30χρονη και πλέον εμπειρία της αναδόχου εταιρείας στον Πρίνο αποτελεί εγγύηση ότι το πρόγραμμα, θα υλοποιηθεί χωρίς οποιοδήποτε ζήτημα για το περιβάλλον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ