Μαριάννα Πολιτοπούλου: Με στόχο το αποτέλεσμα

Μαριάννα Πολιτοπούλου: Με στόχο το αποτέλεσμα
Μετά από μια μεταγραφή που προκάλεσε αίσθηση, η νέα πρόεδρος και CEO της NN Hellas, έχει βάλει στόχο τον μετασχηματισμό της εταιρείας.

Tο πρώτο πράγμα που διαπιστώνεις ως χαρακτηριστικό της νέας διευθύνουσας συμβούλου της ΝΝ Hellas είναι η αξία που δίνει στην ταχύτητα.

Η Μαριάννα Πολιτοπούλου κινείται γρήγορα και είναι ακριβής. Σιγά σιγά καταλαβαίνεις ότι στην επαγγελματική και την προσωπική ζωή της όλα γίνονται γρήγορα оформить микрозайм на карту без отказов. Μεταβαίνει στην Αμερική για ένα κορυφαίο μεταπτυχιακό μόλις 23 ετών, αποκτά το πρώτο της παιδί σε ηλικία μόλις 28 ετών και προτού καλά κλείσει τα 30 της χρόνια αναλαμβάνει ανώτατες διοικητικές θέσεις στο εξωτερικό.

Αυτή η διαπίστωση της ταχύτητας με την οποία κινείται πιστοποιείται και από το αποτέλεσμα που έχει φέρει σε μία από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα πριν ακόμη συμπληρώσει έναν χρόνο θητείας. Το απτό αποτέλεσμα της επιρροής της στη λειτουργία της ΝΝ Hellas είναι ήδη η βελτίωση των αποτελεσμάτων το 2016, γεγονός που χαρακτηρίζει «επίτευγμα», υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες στον ασφαλιστικό κλάδο. Η επίδοση αυτή, όπως υποστηρίζει, ήρθε μέσα από μία σειρά αποφάσεων αναδιοργάνωσης και μετασχηματισμού της εταιρείας, οι οποίες απέδωσαν ήδη τους πρώτους καρπούς. «Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να ολοκληρώσουμε τις αλλαγές που έχουμε θέσει ως στόχο, ωστόσο αυτή είναι η κατεύθυνσή μας» υποστηρίζει.

Κατά το 2016, τα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα ζωής της NN Hellas, συμπεριλαμβανομένων και των ασφαλίστρων υγείας, σημείωσαν αύξηση ύψους 20,8%, σε σύγκριση με το 2015. Επίσης, η εταιρεία κατέβαλε αποζημιώσεις της τάξης των 85 εκατ. ευρώ το περασμένο έτος. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος για το κλείσιμο του έτους 2016, το μερίδιο αγοράς στον κλάδο ζωής για την ΝΝ Hellas διαμορφώθηκε στο 19,6%, από 18,5% το 2015, και έτσι η εταιρεία συνεχίζει να κατατάσσεται ανάμεσα στις πρώτες τρεις θέσεις της ελληνικής αγοράς.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει η Mαριάννα Πολιτοπούλου, «είμαι ιδιαίτερα υπερήφανη που συνεργαζόμαστε με τα δύο κορυφαία δίκτυα πωλήσεων της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, το διαχρονικό και πολύτιμο δίκτυο Ασφαλιστικών Συμβούλων και το ιδιαίτερα παραγωγικό δίκτυο της Τράπεζας Πειραιώς. Το πρωτοποριακό Direct κανάλι μας πιστεύουμε ότι θα αποκτήσει το δικό του κοινό».

Ωστόσο, εκτός από την ταχύτητα, ρόλο στις παραπάνω εξελίξεις έπαιξε και η αποφασιστικότητα της νέας CEO της ΝΝ Hellas. Ήδη έχει αρχίσει η κεντροποίηση όλων των λειτουργιών της εταιρείας με γνώμονα μια πελατοκεντρική αντίληψη. Συνεχίζεται δε η ψηφιοποίηση των διαδικασιών, ενώ ταυτόχρονα εφαρμόζονται οι κανόνες της νέας εταιρικής διακυβέρνησης. «Αυτό είναι το κύριο έργο μας τους τελευταίους μήνες» αναφέρει η Mαριάννα Πολιτοπούλου, η οποία δίνει ξεχωριστή βαρύτητα σε κάθε παρέμβαση. Για εκείνη, η εταιρική διακυβέρνηση, εκτός από προαπαιτούμενο και του Ομίλου ΝΝ, είναι θεμελιώδους σημασίας. «Αποσαφηνίσαμε τους ρόλους μας και προχωράμε με στόχο να καταστήσουμε την ΝΝ πρότυπο οργανισμό». Η εταιρεία ακολουθεί, επίσης, έναν εξόχως αυστηρό κώδικα δεοντολογίας, ο οποίος κάνει, μάλιστα, τη Μαριάννα Πολιτοπούλου να αισθάνεται πιο άνετα στον νέο επαγγελματικό χώρο της. «Δεν είναι τυχαία η μετακίνησή μου, μοιράζομαι κοινές αρχές και αξίες με την ΝΝ» αναφέρει.

ΝΝ1

Από την άλλη, η μετάβασή της από τον αμιγώς τραπεζικό χώρο στην ασφαλιστική αγορά υπήρξε μία από τις εκπλήξεις της περασμένης χρονιάς. Υπήρξε για πολλά χρόνια CEO σε εταιρείες όπως η Eurolease του Inchcape Hellas Group και η Eurobank-FPS της Eurobank, ενώ στην NN Hellas προήλθε από τον Όμιλο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, όπου διετέλεσε γενική διευθύντρια Διαχείρισης Απαιτήσεων Λιανικής Τραπεζικής, και ασχολήθηκε με το καυτό θέμα των «κόκκινων δανείων».

Για την ίδια υπάρχει προφανής συμβατότητα των δύο τομέων. «Πρόκειται για τον ευρύτερο χρηματοοικονομικό κλάδο. Το αντικείμενο των ασφαλιστικών εταιρειών περιέχει επενδύσεις, μακροχρόνια συμβόλαια, σχέσεις με δίκτυα και συνεργάτες, επαφή με τον πελάτη. Όλοι οι παραπάνω άξονες με απασχόλησαν και στο προηγούμενο στάδιο της καριέρας μου» υποστηρίζει. Πέρα από τη συνάφεια των αντικειμένων, αναφέρει πως ο τραπεζικός κλάδος στην Ελλάδα, αλλά και πανευρωπαϊκά, έχει χρονικά και από πλευράς εμπειριών ένα προβάδισμα έναντι του ασφαλιστικού κλάδου. Άρα, επιλέγοντας ανθρώπους από τον τραπεζικό τομέα, μεταλαμπαδεύονται ταχύτατα στην εκάστοτε εταιρεία η τεχνογνωσία, οι βέλτιστες πρακτικές, τα συστήματα μηχανογράφησης και ο τρόπος επικοινωνίας με τους συνεργάτες και τους πελάτες.

Πέραν, όμως, του γενικού πλαισίου, η Μαριάννα Πολιτοπούλου αναφέρει πως η επιλογή της από την ανώτατη διοικητική ομάδα του Ομίλου ΝΝ στην Ολλανδία βασίστηκε στις «διοικητικές ικανότητές της». «Δεν έχω αντιμετωπίσει θέματα συνάφειας αντικειμένου στην καριέρα μου τα οποία να δρουν ανασταλτικά και να με ανησυχούν για το αν θα καταφέρω να ανταποκριθώ. Ενδεχομένως να υπάρχει και το στερεότυπο στο ελληνικό κατεστημένο.

Παλαιότερα, και όσο βρισκόμουν σε μεσαίες προς υψηλές θέσεις, άκουγα συχνά να μου λένε, “είναι δύσκολο το αντικείμενο, δεν το γνωρίζεις”. Πιστεύω ότι αυτή την αντίληψη την έχω καταρρίψει» αναφέρει.

Η μετακίνηση, ωστόσο, περιείχε και προσωπικό κίνητρο. Αν και δηλώνει ότι δεν της αρέσουν οι αποχωρισμοί και πως η παραίτηση από τη θέση της και ο αποχαιρετισμός της ομάδας της στην Εθνική Τράπεζα δεν ήταν εύκολη υπόθεση, στην επιλογή της βάρυνε το γεγονός ότι μετακινείται σε έναν αναπτυσσόμενο κλάδο με προστιθέμενη αξία στην κοινωνία. «Πέρα από την εμπιστοσύνη και τη ζεστασιά με την οποία με περιέβαλλε η ανώτατη διοικητική ομάδα της ΝΝ στη Χάγη, η μετάβασή μου σε μία εταιρεία που έχει προοπτικές είχε βαρύτητα». Η ίδια προσθέτει και μια πτυχή πιο προσωπική, όπως το ότι η εμπλοκή της με την ασφαλιστική αγορά ήρθε καθώς αισθάνεται ότι μέσω αυτής μπορεί να προσφέρει στο ευρύτερο σύνολο, σε μία εποχή που ο μέσος πολίτης αγωνιά για το μέλλον του και για ζωτικής σημασίας ζητήματα όπως η σύνταξη και η περίθαλψή του. «Στο πρώτο δίμηνο της χρονιάς ασφαλίσαμε δωρεάν για τον πρώτο χρόνο 5.000 παιδιά έως 12 ετών. Στόχος μας είναι αυτή την πολύ δύσκολη εποχή της κρίσης, που το διαθέσιμο εισόδημα μειώνεται, να στηρίξουμε τον Έλληνα και, ταυτόχρονα, να φέρουμε πιο κοντά στα παιδιά που είναι το μέλλον μας, τον θεσμό της ασφάλισης».

Επιπλέον, έχει βάλει κι ένα προσωπικό στοίχημα. Αν και θα μπορούσε να μετακινηθεί στο εξωτερικό, όπου έχει εργαστεί και κατά το παρελθόν, εντούτοις θέλησε να παραμείνει στη χώρα για να αποδείξει ότι υπάρχουν άνθρωποι με ικανότητες, μόρφωση και αρχές, που πιστεύουν σε ένα καλύτερο μέλλον της χώρας μας και επιθυμούν έστω και από τη θέση τους να στηρίξουν την αλλαγή. «Ομολογώ πως αυτή είναι μία σκέψη που δεν θα έκανα όταν ήμουν 25 ή 30 ετών, όμως πια έχω διαμορφώσει τη φιλοσοφία μου για τη ζωή, συμπεριλαμβάνοντας και παράγοντες πέρα από την επαγγελματική ανέλιξη».

Η πολύχρονη κρίση έχει διαταράξει τη σχέση με τους θεσμικούς μας εταίρους ουκ ολίγες φορές και αυτό δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει και τη διάθεση των επενδυτών στη χώρα. Η Μαριάννα Πολιτοπούλου, ωστόσο, αναφέρει πως η ΝΝ αποδεικνύει την εμπιστοσύνη της στη χώρα, όπου είναι μακροπρόθεσμα τοποθετημένη περισσότερα από 35 χρόνια. «Υπήρξαν προκλήσεις, ο μέτοχος χρειάστηκε και κατά το παρελθόν να ενισχύσει κεφαλαιακά την ελληνική θυγατρική (περίοδος PSI), αλλά συνεχίζει να τη στηρίζει». Η έμπρακτη εμπιστοσύνη αποδεικνύεται από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 60 εκατ. ευρώ που πραγματοποίησε η μητρική στην ΝΝ Hellas στο τέλος του 2016, προκειμένου αυτή να θωρακιστεί περαιτέρω και να ανταποκριθεί στις επιταγές της οδηγίας Solvency II, όσον αφορά τους δείκτες φερεγγυότητας. Επιπλέον, η ΝΝ επέλεξε για πρόεδρο Δ.Σ. και διευθύνουσα σύμβουλο της θυγατρικής της μόλις τον περασμένο Μάιο, μία Ελληνίδα. «Νομίζω ότι αυτό είναι μία ακόμη επιβεβαίωση της δέσμευσης της ΝΝ στη χώρα μας».

ΝΝ2

Ποιες είναι οι προσδοκίες ενός οργανισμού όπως η ΝΝ από την ελληνική αγορά;

«Προτεραιότητα έχει ο μετασχηματισμός της εταιρείας, η δημιουργία ενός πρότυπου οργανισμού και η διασφάλιση λελογισμένης κερδοφορίας, και έπεται η αύξηση μεριδίων αγοράς, όπου εξάλλου η ΝΝ βρίσκεται παραδοσιακά σε υψηλές θέσεις. Έχουμε πλέον αποσαφηνίσει τους στόχους μας» αναφέρει η Μαριάννα Πολιτοπούλου. Η συγκυρία, ωστόσο, προοιωνίζεται εξελίξεις και ευκαιρίες ανάπτυξης. Σύμφωνα με την ανάλυσή της για το μακροοικονομικό περιβάλλον, από τη μία πλευρά, έχουμε τα χαμηλά ποσοστά ασφάλισης των Ελλήνων ως προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και τη δεδομένη μείωση του εισοδήματός τους και, από την άλλη, η κοινωνική ασφάλιση υποχωρεί και η ιδιωτική ασφάλιση αποτελεί διέξοδο για τους Έλληνες. «Το ασφαλιστικό είναι ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα και μία από τις πιο δύσκολες εξισώσεις. Πιστεύω ότι η συνεργασία κράτους και ασφαλιστικών εταιρειών θα οδηγήσει σε συνέργειες ώστε να καλύψουμε ασφαλιστικά περισσότερους Έλληνες». Υποστηρίζει, για παράδειγμα, πως στον χώρο της υγείας, εάν υπάρξει καλύτερος συντονισμός και συνεργασία με τους παρόχους πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης, θα υπάρξει η δυνατότητα να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των πολιτών με σωστό, δίκαιο και διαφανή τρόπο. Σε ό,τι αφορά την ίδια την ΝΝ Hellas, ο στόχος είναι να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητά της και οι συνθήκες που θα διαμορφωθούν να καταστήσουν τη σχέση τιμής και παροχής υπηρεσίας ευνοϊκότερη και πιο προσιτή.

Επιπλέον, ο όμιλος NN έχει ενεργό ενδιαφέρον για τις ευκαιρίες που διαµορφώνονται στην ασφαλιστική αγορά, η οποία παρουσιάζει µεγάλη κινητικότητα και διέρχεται µια νέα φάση συγκέντρωσης. Η ίδια ξεκαθαρίζει ότι η προς πώληση Εθνική Ασφαλιστική «δεν αποτελεί προτεραιότητα», ωστόσο το ενδεχόµενο εξαγοράς δεν αποκλείεται στο µέλλον, είναι θέµα που εξετάζεται.

Η Μαριάννα Πολιτοπούλου αναγνωρίζει ότι ακόµη µαθαίνει την ασφαλιστική αγορά. «Δεν είµαι παντογνώστρια. Σέβοµαι τη γνώση και την πείρα των στελεχών µας που είναι στον κλάδο πολλά χρόνια. Από την άλλη, πιστεύω στις ικανότητές µου και για την επίτευξη των στόχων που έχω θέσει µαζί µε την υπόλοιπη διοικητική οµάδα της ΝΝ». Μοιραία η συζήτηση έρχεται στον τρόπο που ασκεί τα διοικητικά της καθήκοντα, αλλά και στο πώς τον αντιλαµβάνονται οι συνεργάτες της. «Κύριο µέληµά µου είναι να δηµιουργήσω µια οµάδα που θα λειτουργεί εύρυθµα και αποδοτικά. Αυτό σηµαίνει ότι είµαι απαιτητική, αλλά και δίκαιη» δηλώνει. «Νοιάζοµαι για τους συνεργάτες µου. Επιπλέον αναλαµβάνω την ευθύνη, παραδέχοµαι τα λάθη µου και στηρίζω τους ανθρώπους µου».

Η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τη γυναικεία φύση και την καριέρα. Η ίδια έχει δει τα στερεότυπα, αλλά δεν τα έχει αντιµετωπίσει ως εµπόδια. «Δεν δίνω αξία σε σχόλια, επιφυλάξεις και δυσπιστία εξαιτίας του φύλου µου. Ίσως γι’ αυτό τον λόγο δεν έχω αντιµετωπίσει και ειδική µεταχείριση». Η πορεία της ήταν µέσα σε ανδροκρατούµενο περιβάλλον –από τις σπουδές της στο Μετσόβιο έως τον τραπεζικό χώρο– ωστόσο δεν διέκρινε ποτέ αρνητική στάση. «Ίσως κάποια έκπληξη αρχική, η οποία υποχωρούσε όταν αντιπαρέθετα τη δουλειά µου» αναφέρει. O σεβασµός των ανωτέρων της ήρθε αξιοκρατικά µέσα από συνεχή προσπάθεια.

Παραδέχεται πως η διαδροµή της µοιάζει µε πορεία πρωταθλητή. Πρώτη εισακτέα στο Τµήµα Πολιτικών Μηχανικών, πρώτη φοιτήτρια σε όλα τα εξάµηνα, στο Top 2% των ειδικών εξετάσεων GMAT για MBA, δύο µεταπτυχιακά και θέσεις διοίκησης σε µεγάλους οργανισµούς. Όµως, για την ίδια, η αριστεία δεν ήταν αυτοσκοπός, απλώς προέκυπτε. «Προχωρούσα πράττοντας αυτό που θεωρούσα σωστό και το αποτέλεσµα µε δικαίωνε. Στην οικογένειά µου υπήρχαν κίνητρα και κατεύθυνση προς την ανώτατη µόρφωση, αλλά ποτέ δεν µου δόθηκε η αίσθηση ότι κάνω κάτι εξαιρετικό. Ίσως και γι’ αυτό νιώθω γνήσια χαρά για ό,τι έχω πετύχει στην επαγγελµατική µου ζωή, πάντοτε σε συνεργασία µε τις εξαιρετικές οµάδες µε τις οποίες είχα την τύχη να εργάζοµαι µαζί».

Και στο σηµείο αυτό δηλώνει ότι, «εάν δεν είχα τρία παιδιά (τρία αγόρια), ίσως να µη χρειαζόταν να δουλεύω τόσο. Αποτελούν το κίνητρό µου». Η ίδια αξιολογεί την οικογένειά της ως το πιο σηµαντικό µέρος της ζωής της. «Η καριέρα χτίστηκε. Η οικογένεια που δηµιούργησα αποτελεί για µένα το σπουδαιότερο επίτευγµα όλων». Δηλώνει ενεργή µαµά που συμμετέχει στη ζωή των παιδιών της ουσιαστικά και ποιοτικά. Αλλά παραδέχεται ότι η ζωή µίας µητέρας µε υψηλά καθήκοντα απαιτεί θυσίες. Και, ναι, η ζωή µιας γυναίκας είναι πιο περίπλοκη από εκείνη ενός άνδρα µάνατζερ. «Εµείς πρέπει να είµαστε ζογκλέρ. Να σκεφτούµε περισσότερο πώς θα εκφραστούµε, πώς θα τοποθετήσουµε τον εαυτό µας σωστά και πώς θα εκπληρώσουµε τον σηµαντικότερο ρόλο όλων, που είναι αυτός της µητέρας». Αλλά εκείνη πιστεύει στην προσαρµοστικότητα ως µεγάλη αρετή που εφαρµόζει τόσο στη ζωή όσο και στην εργασία της. Για την προσωπική της ευχαρίστηση απομένουν τα ταξίδια, η επαφή με τη φύση, που αγαπά πολύ, αλλά και ο αθλητισμός, ένας τρόπος ζωής που έχει υιοθετήσει από πολύ νεαρή ηλικία. Όσο για τη συµβουλή της προς όλες τις γυναίκες που επιθυµούν να διακριθούν: «Χρειάζεται σαφώς εργατικότητα, αλλά, πάνω από όλα, σοβαρότητα. Κι όλα τα άλλα είναι εφικτά».

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα.

Уверен, что в деле получения займ все ориентируются на сарафанное радио, а не на рекламу кредитов.