Μάρμαρα Παυλίδης: Η επόμενη μέρα μετά την εξαγορά της MERMEREN

Μάρμαρα Παυλίδης: Η επόμενη μέρα μετά την εξαγορά της MERMEREN

Η επένδυση στα Σκόπια, η έμφαση σε εξαγωγές και το “focus” στις ΑΠΕ.

 

Ως το σημαντικότερο σταθμό στην ιστορία της χαρακτήρισε το 2017 η διοίκηση της εταιρείας ΠΑΥΛΙΔΗΣ Α.Ε. καθώς πριν από λίγες ημέρες  ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Ολλανδικής εταιρείας STONEWORKSCOOPERTIEF, η οποία κατέχει το 88,4% της MERMEREN στο PRILEP των Σκοπίων  έναντι του ποσού των 72,3 εκατ. ευρώ.

Όπως ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΠΑΥΛΙΔΗΣ Α.Ε. Χριστόφορος Παυλίδης, πρόκειται για μια συμφωνία στρατηγικής σημασίας, η οποία καθιστά πλέον την ΠΑΥΛΙΔΗΣ Α.Ε. μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας, εδραιώνοντάς την ως Leader του Λευκού Δολομιτικού Μαρμάρου. «Η επένδυση στη Mermeren ουσιαστικά αλλάζει το χάρτη του λευκού μάρμαρου. Γενικότερα πιστεύουμε στις συνέργειες και θα συνεχίσουμε τις επενδύσεις. Τόσο για την Ελλάδα όσο και για το εξωτερικό έχουν επενδυθεί 140 εκατομμύρια ευρώ και κάθε χρόνο επενδύονται περί τα 3εκατ. ευρώ σε μηχανολογικό εξοπλισμό για τη βελτίωση των προϊόντων μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλίδης.

Πρόσθεσε μάλιστα πως στις προτεραιότητες της γνωστής εταιρείας από τη Δράμα, είναι η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά και οι εξαγωγές. «Το 60% των εξαγωγών απορροφάται από την Κίνα, τη Σιγκαπούρη και την Ταϊλανδή, ενώ ένα  8% προέρχεται από την Αμερική, η οποία κινείται ανοδικά. Το λευκό μάρμαρο είναι πάντα στη μόδα γιατί χρησιμοποιείται ως βάση, γεγονός που κάνει τη ζήτηση να είναι μεγαλύτερη από την προσφορά». Παράλληλα ο κ. Παυλίδης εκτίμησε πως ο κύκλος εργασιών θα κλείσει φέτος στα 80 εκατομμύρια  ευρώ, αρκετά ενισχυμένος  από 62 εκατομμύρια ευρώ που ήταν πέρυσι.

Δεν εξετάζουμε είσοδο στο ελληνικό Χρημστιστήριο

Ερωτηθείς αναφορικά με το σενάριο εξόδου της μετοχής της εταιρείας Mermeren από το Χρηματιστήριο των Σκοπίων, ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά πως δεν είναι στα σχέδια η κατάθεση δημόσιας πρότασης ούτε στα Σκοπιά, ούτε όμως και στη χώρα μας. «Η εταιρεία είναι υγιής και δίνει μέρισμα. Σε ότι αφορά την επένδυσή μας στα Σκόπια είναι ένα project που “τρέχει” καλά. Εκεί γίνονται κάθε χρόνο επενδύσεις της τάξης των 2-3 εκατ. ευρώ. Το country risk το λαμβάνουμε υπόψη αλλά, όπως όλα δείχνουν, τα πράγματα βαίνουν καλύτερα με τη νέα κυβέρνηση. Οι διαπραγματεύσεις της εξαγοράς, που έγινε και με τραπεζικό δανεισμό και με ίδια κεφάλαια, διήρκησαν δυο μήνες και είχαμε θετική εξέλιξη. Είμαστε αισιόδοξοι. Αυτό το διάστημα περιμένουμε την έκδοση δυο αδειών στη Βουλγαρία για το μπεζ μάρμαρο vratsa».

Όσο για το εάν σκέφτεται να βάλει την εταιρεία του στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο κ. Παυλίδης ήταν κατηγορηματικός. «Δεν είναι κάτι που θα θέλαμε. Αρνηθήκαμε μάλιστα και προτάσεις για είσοδό μας σε χρηματιστήρια του εξωτερικού. Ούτε πρόκειται να μεταφέρουμε την έδρα μας. Τα κέρδη μας θα τα φορολογηθούμε στη χώρα μας».

Η Παυλίδης θεωρείται σήμερα leader στην κατηγορία του λευκού μαρμάρου κατέχοντας μερίδιο 10-12% σε παγκόσμια κλίμακα. Στην περιοχή της Δράμας απασχολούνται περίπου 380 οικογένειες, ενώ, σύμφωνα με τον κ. Παυλίδη, η έμμεση συνεισφορά της επιχείρησης στο κράτος αγγίζει ετησίως τα 31 εκατομμύρια ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εταιρεία έχει αναπτύξει inhouse τμήμα αξιολόγησης κοιτασμάτων και παράλληλα εξετάζει κάθε δυνατή ευκαιρία που της παρουσιάζεται για εξαγορές – συνεργασίες  ομοειδών επιχειρήσεων με προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Στον τομέα δε της ενέργειας, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, έχει ξεκινήσει τριετές επενδυτικό πλάνο ανάπτυξης Αιολικών Πάρκων 50MW στη Β. Ελλάδα, συνολικού προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ.