Μάρτιος και Απρίλιος- Οι μήνες των επιδομάτων: Δείτε τι θα εισπράξετε

Μάρτιος και Απρίλιος- Οι μήνες των επιδομάτων: Δείτε τι θα εισπράξετε

Από προνοιακά μέχρι επιδόματα παιδιού και ενοικίου, αυτά είναι όσα θα χορηγηθούν στους δικαιούχους.

Πληθώρα επιδομάτων θα λάβουν οι δικαιούχοι τους επόμενους μήνες, μια πολιτική που ταιριάζει σε προεκλογική περίοδο. Ακολουθούν αναλυτικά τα επιδόματα που θα χορηγηθούν την περίοδο Μαρτίου- Απριλίου.

Προνοιακά επιδόματα Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου

Μετά τη διμηνιαία πληρωμή του Μαρτίου, τα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα θα καταβάλλονται μηνιαίως. Καταβολή προνοιακών επιδομάτων στους κατά νόμο δικαιούχους από τον ΟΠΕΚΑ που αφορά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2019, θα πραγματοποιηθεί για όλους τους δικαιούχους τον Μάρτιο του 2019, και ειδικότερα στο διάστημα 18-25 Μαρτίου 2019.

Έτσι, η επόμενη πληρωμή θα γίνει τον Απρίλιο και σταθεροποιείται σε μηνιαία βάση με ημερομηνία κοινή για όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για:

– 17.000 δικαιούχους διατροφικών επιδομάτων

– 2.000 δικαιούχους επιδόματος στεγαστικής συνδρομής

– 9.000 δικαιούχους επιδόματος ομογενών προσφύγων

– 144.000 δικαιούχους προνοιακών αναπηρικών επιδομάτων

Επίδομα ενοικίου

Τις επόμενες ημέρες ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα ενοικίου. Το επίδομα ενοικίου θα δοθεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2019. συνεπώς στην πρώτη πληρωμή που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο θα καταβληθούν στους δικαιούχους τα επιδόματα που δικαιούνται για τους μήνες Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μάρτιο.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος ενοικίου θα λάβουν από 70 ευρώ έως και 210 ευρώ, μηνιαίως και η επιδότηση θα κλιμακώνεται ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού, τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά κριτήρια.

Το ποσό του επιδόματος ενοικίου για τα νοικοκυριά που πληρούν τα κριτήρια χορήγησης, διαμορφώνεται, ως εξής:

– Για μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 70 ευρώ.

– Για νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο μέλη: 105 ευρώ.

– Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη: 140 ευρώ.

– Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα μέλη: 175 ευρώ.

– Για νοικοκυριό αποτελούμενο από πέντε μέλη & άνω: 210 ευρώ.

Το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού, όπως υπολογίζεται για τους σκοπούς της ένταξης στο πρόγραμμα, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτο/α τέκνο/α, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.

Η αντικειμενική δαπάνη των επιβατικών αυτοκινήτων Ιδιωτικής Χρήσης (Ι.Χ.), Μικτής Χρήσης (Μ.Χ.) ή και των δικύκλων του νοικοκυριού, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της, το ποσό των 6.000 ευρώ.

Επίδομα παιδιού

Την ερχόμενη Πέμπτη 7 Μαρτίου αναμένεται να ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ για την υποβολή των αιτήσεων καταβολής του επιδόματος τέκνων (A21). Η πρώτη πληρωμή προγραμματίζεται για το τέλος Μαρτίου ενώ θα ακολουθήσουν καταβολές ανά δίμηνο.

Μετά την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα γίνει επανυπολογισμός του επιδόματος και έλεγχος των δικαιούχων με βάση τα εισοδήματα που θα δηλωθούν ενώ την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου θα εξοφληθούν οι εκκρεμότητες του επιδόματος παιδιού από το 2018.

Τα κριτήρια, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για την καταβολή του επιδόματος παιδιού είναι τα ίδια με αυτά που εφαρμόστηκαν το 2018. Το επίδομα παιδιού που θα χορηγηθεί φέτος θα ανέλθει στα 961 εκατ. ευρώ ενώ οι δικαιούχοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

  1. Αίτηση θα πρέπει να γίνει από όλους τους δικαιούχους.
  2. Η πρώτη διμηνιαία δόση που θα καταβληθεί στο τέλος Μαρτίου θα βασιστεί στο εισόδημα που δηλώθηκε στις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2018 (με βάση τα εισοδήματα του 2017).
  3. Μόλις υποβληθούν οι νέες φορολογικές δηλώσεις του 2019, με τα εισοδήματα του 2018, και το Α21 μέσω του TAXISnet θα γίνει συμψηφισμός στα ποσά που έλαβαν για το πρώτο δίμηνο του 2019 και είτε θα επιστρέψουν είτε θα λάβουν την ανάλογη διαφορά επιδόματος, ανάλογα με το εισόδημα του προηγούμενου έτους.
  4. Το επίδομα θα πληρωθεί σε έξι δόσεις ως εξής: ναλυτικά ο προγραμματισμός των δόσεων:

–   Α΄ δόση: τέλος Μαρτίου

–   Β΄ δόση: τέλος Μαϊου

–   Γ’ δόση: τέλος Ιουλίου

–  Δ΄ δόση: τέλος  Σεπτεμβρίου

–  Ε΄ δόση: Τέλος Νοεμβρίου

–  ΣΤ’ δόση: πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.

  1. Οι προϋποθέσεις: Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση του επιδόματος είναι η υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κάθε έτος. Για τον υπολογισμό της κατηγορίας ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα που αναφέρεται στο εκκαθαριστικό του τρέχοντος οικονομικού έτους.
  2. Ως εξαρτώμενα νοούνται τα τέκνα προερχόμενα από γάμο, φυσικά, θετά ή αναγνωρισμένα, εφόσον είναι άγαμα και δεν υπερβαίνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους, ή το 19ο έτος, αν φοιτούν στη μέση εκπαίδευση. Ειδικά για τα τέκνα που φοιτούν στην ανώτερη ή ανώτατη εκπαίδευση, στο «Μεταλυκειακό έτος – Τάξη Μαθητείας» τω Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) καθώς και σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κν.), το επίδομα καταβάλλεται κατά τη διάρκεια φοίτησής τους και σε καμία περίπτωση μετά τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους. Επιπλέον, ως εξαρτώμενα τέκνα, νοούνται τα τέκνα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, καθώς και το ορφανό ή ορφανά που αποτελούν ιδία οικογένεια όταν έχει επέλθει θάνατος και των δύο γονέων.
  3. Το επίδομα παιδιού χορηγείται από τον ΟΠΕΚΑ κατόπιν αίτησης και το δικαίωμα αναγνωρίζεται:

(α) από την 1η Ιανουαρίου του έτους υποβολής της αίτησης, για τέκνα γεννημένα μέχρι 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους υποβολής της αίτησης

(β) από την 1η του επόμενου μήνα εκείνου της γέννησής τους για τέκνα γεννημένα εντός του έτους υποβολής της αίτησης

(γ) από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους εγγραφής τους σε σχολή για φοιτητές ή σπουδαστές.

Για τη διακοπή του επιδόματος, ως ημέρα γέννησης των τέκνων θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου τους έτους γέννησής τους και, προκειμένου περί φοιτητών ή σπουδαστών, η λήξη του ακαδημαϊκού ή σπουδαστικού έτους.

  1. Το επίδομα παιδιού χορηγείται στις ακόλουθες κατηγορίες προσώπων εφόσον διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία 5 έτη πριν από το έτος υποβολής της αίτησης, όπως αυτό προκύπτει από την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των ιδίων ή των συζύγων τους ή των γονέων τους εφόσον οι ίδιοι δεν ήταν υπόχρεοι φορολογικής δήλωσης και τα εξαρτώμενα τέκνα τους βρίσκονται στην Ελλάδα:

α) Έλληνες πολίτες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα,

β) ομογενείς αλλοδαποί που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα και διαθέτουν δελτίο ομογενούς,

γ) πολίτες κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα,

δ) πολίτες των χωρών που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν) και Ελβετούς πολίτες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα,

ε) αναγνωρισμένους πρόσφυγες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα

στ) ανιθαγενείς

ζ) δικαιούχους του ανθρωπιστικού καθεστώτος,

η) πολίτες άλλων κρατών που διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα.

  1. Το επίδομα παιδιού απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και δεν προσμετράται στο συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, οικογενειακό εισόδημα παρά μόνον εάν ρητά προβλέπεται από το νομοθετικό πλαίσιο οικονομικών ενισχύσεων κοινωνικής προστασίας.

120 δόσεις: Ποιους αφορά η ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών- Τι ισχύει με τα χρέη στην Εφορία

«Ο αριθμός των δόσεων θα διαμορφώνεται με βάση το ελάχιστο ποσό δόσης των 50 ευρώ. Για τους οφειλέτες του πρώην ΟΓΑ εξετάζουμε μικρότερο ποσό δόσης. Οι δόσεις, ως αριθμός, θα διαμορφώνονται με βάση το ύψος της νέας ‘κουρεμένης’ οφειλής, αφού αυτή διαιρεθεί με την ελάχιστη δόση. Για παράδειγμα, αν η νέα οφειλή είναι 5.000 χιλιάδες θα οδηγεί σε 100 δόσεις. Από τις 6.000 ευρώ και πάνω όλοι θα έχουν 120 δόσεις. Καλούνται να εξοφλήσουν οφειλές σε διάρκεια 10 χρόνων», δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος.

Ο υφυπουργός Εργασίας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση εξόφλησης οφειλών και επιχειρήσεις εκτός από τους ελεύθερους επαγγελματίες. «Η ρύθμιση θα είναι αυτοτελής για τις ασφαλιστές οφειλές προς τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΠΕΠ, ανεξαρτήτως των διαδικασιών του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Θα εξαιρούνται μόνο εκείνοι για τους οποίους έχει ολοκληρωθεί η ένταξη στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Εξετάζουμε την ευρύτερη δυνατή εφαρμογή για να συμπεριλάβουμε στις ρυθμίσεις ασφαλιστικές οφειλές και από άλλες αιτίες», λέει με νόημα ο Τάσος Πετρόπουλος.

Ο χρόνος ψήφισης της νέας ρύθμισης των 120 δόσεων, με ταυτόχρονη λειτουργία της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΕΦΚΑ, τοποθετείται πλέον στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, ενώ όπως σημειώνει στην εφημερίδα ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, ο κ. Πετρόπουλος αμέσως μετά την ψήφιση της ρύθμισης όσοι χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία θα έχουν αυστηρό χρονικό περιθώριο, εντός του οποίου θα πρέπει να ζητήσουν την ένταξή τους στις ρυθμίσεις.

Ρύθμιση χρεών προς Ασφαλιστικά Ταμεία

Το θέμα της ρύθμισης των οφειλών σε 120 δόσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία αφορά τουλάχιστον 900.000 οφειλέτες. Το σχέδιο της ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα αφορά ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες και όσους ενώ πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν γιατί έχουν οφειλές προς τα ταμεία.

Αυτά είναι τα βασικά κλειδιά της ρύθμισης:

– Όλα τα χρέη που δημιουργήθηκαν μέχρι και το 2018. Η ένταξη στη ρύθμιση θα γίνεται χωρίς εισοδηματικά ή και περιουσιακά κριτήρια.

– Το κούρεμα οφειλής, μπορεί να φθάσει έως και 70%.

– Προσαυξήσεις που έχουν επιβληθεί θα διαγράφονται έως και το 85%.

– Για τα χρέη που αφορούν την περίοδο από το 2002 έως και το 2016, θα δοθεί και η δυνατότητα επανυπολογισμού, ώστε να υπάρχει διπλό «κούρεμα», και της κύριας οφειλής παράλληλα με τις προσαυξήσεις.

– Βασική προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η συναίνεση του οφειλέτη, καθώς η μείωση της οφειλής οδηγεί και σε αντίστοιχο περιορισμό της μελλοντικής σύνταξης.

– Ο ανώτατος αριθμός των δόσεων θα είναι 120, ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους ως κατώτερη δόση ορίζονται τα 50 ευρώ τον μήνα.

– Ειδικά για τους αγρότες, το όριο της δόσης αναμένεται να οριστεί στα 30 ευρώ.

Συντάξεις Μαρτίου 2019: Εβδομάδα πληρωμών- Δείτε τις ημερομηνίες για όλα τα Ταμεία

Από την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου ξεκινά η καταβολή των συντάξεων του Μαρτίου για το 2019. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 4 Μαρτίου.

– Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 27 Φεβρουαρίου 2019 ημέρα Τετάρτη.

– Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 27 Φεβρουαρίου 2019 ημέρα Τετάρτη.

– Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις την 1η Μαρτίου 2019 ημέρα Παρασκευή.

– Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την 1η Μαρτίου 2019 ημέρα Παρασκευή.

«Αλαλούμ» με τα αναδρομικά: Το μοιραίο λάθος που θα κοστίσει στους συνταξιούχους

Εμπιστευτικό έγγραφο του ΕΦΚΑ, που έφερε στη δημοσιότητα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, αποκαλύπτει λάθη στα ποσά των αναδρομικών που πληρώθηκαν τον Δεκέμβριο σε χιλιάδες συνταξιούχους από ένα σύνολο 121.401 συνταξιούχων αποστράτων και άλλων κατηγοριών ειδικών μισθολογίων. Όπως διαπιστώθηκε, άλλοι πήραν παραπάνω αναδρομικά από όσα έπρεπε, άλλοι πήραν λιγότερα και άλλοι τίποτε, παρότι δικαιούνταν επιστροφές χρημάτων από το υπόλοιπο 50% της μείωσης των συντάξεων που είχαν με τις αλλαγές στα μισθολόγια του 2012.

Τα πρώτα ευρήματα είναι «σοβαρά», όπως λέει το αποκαλυπτικό έγγραφο, ενώ επισημαίνεται ότι η έρευνα για να διαπιστωθεί η έκταση των λαθών συνεχίζεται. Στις περιπτώσεις συνταξιούχων που έχει διαπιστωθεί ότι έχουν πάρει περισσότερα αναδρομικά από αυτά που δικαιούνται, καθώς και σε όσους άλλους εντοπιστούν παραπάνω αναδρομικά με την ολοκλήρωση του ελέγχου, αυτά τα επιπλέον ποσά θα κληθούν να τα επιστρέψουν με παρακράτηση σύνταξης. Από την άλλη, στους τυχερούς της υπόθεσης με τον επανέλεγχο είναι ότι χιλιάδες συνταξιούχοι και κυρίως απόστρατοι θα πάρουν αναδρομικά που δεν είχαν λάβει στην πληρωμή του Δεκεμβρίου και άλλοι θα πληρωθούν με επιπλέον ποσά, εφόσον αποδειχθεί ότι δεν έγινε σωστά ο αρχικός υπολογισμός των επιστροφών τους, σύμφωνα με το έγγραφο-βόμβα.

Οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ Δημοσίου Τομέα με γραπτή ενημέρωση αναφέρουν προς τη Γενική Διεύθυνση Συντάξεων του ΕΦΚΑ ότι διενήργησαν έλεγχο στις πληρωμές των αναδρομικών του Δεκεμβρίου και από τα μέχρι στιγμής στοιχεία έχουν εντοπιστεί λάθη για περισσότερους από 8.000 συνταξιούχους.

Σε 3.000 περιπτώσεις κυρίως στρατιωτικών συντάξεων χηρείας, που πληρώθηκαν για πρώτη φορά στο διάστημα από 1/1/2014 ως 12/05/2016 δόθηκαν περισσότερα αναδρομικά, διότι οι επιστροφές υπολογίστηκαν πάνω στην αρχική σύνταξη που είχαν οι θανόντες, ενώ θα έπρεπε να υπολογιστούν στη σύνταξη χηρείας, που αντιστοιχεί στο 70% της σύνταξης του θανόντος. Ενδεικτικά 1.900 συνταξιούχοι χηρείας έλαβαν αναδρομικά από 6.000 ευρώ έως και 38.667.

Για αυτούς που έλαβαν αυτά τα ποσά, αυτά θα πρέπει να επιστραφούν. Η επιστροφή προτείνεται να γίνει με παρακράτηση της σύνταξης εφόσον τα λάθος αναδρομικά είναι ως 15.000 ευρώ ή με καταλογισμό στο ΚΕΑΟ εφόσον οι λάθος πληρωμές είναι πάνω από 15.000 ευρώ. Σε 4.000 στρατιωτικούς συνταξιούχους και σε άλλους 430 πολιτικούς συνταξιούχους δεν πιστώθηκαν αναδρομικά παρότι τα δικαιούνται. Ο λόγος είναι είτε γιατί είχαν βγει εκτός μηχανογραφικού συστήματος επειδή δεν είχαν «περαστεί» τα στοιχεία τους είτε δεν τους εντόπισε το σύστημα λόγω ελλιπών στοιχείων.

«Όπως ο νόμος ορίζει» θα αντιμετωπιστούν οι αστοχίες που προέκυψαν στην καταβολή των αναδρομικών για τους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων». Αυτό διευκρίνισε χθες µε δήλωσή του ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος, επισημαίνοντας ότι οι πληρωμές έγιναν και ελέγχθηκαν µε βάση τα αρχεία που τηρούνται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.