Μαθήματα διαχείρισης άγχους από τους ηγέτες των επιχειρήσεων

Μαθήματα διαχείρισης άγχους από τους ηγέτες των επιχειρήσεων

Πώς διαχειρίζονται τις δύσκολες καταστάσεις Κουκ, Μπέζος και Ομπάμα;

Το άγχος είναι αναβλητικός παράγοντας και πολλές φορές μας απομακρύνει απ’ τους στόχους μας. Πώς όμως μπορούμε να διαχειριστούμε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις;

Ας δούμε τι κάνουν 12 ηγέτες των επιχειρήσεων.

1. Μην εθελοτυφλείτε

Εάν ξέρετε ποια είναι η πηγή που σας στρεσάρει μη την αγνοείτε. Αυτό κάνει ο Τζεφ Μπέζος. «Το άγχος προέρχεται κυρίως από τη μη λήψη μέτρων για κάτι το οποίο μπορείτε να ελέγξετε», είχε δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon σε συνέντευξη στην Academy of Achievement, ο οποίος με το που εντοπίσει τι είναι αυτό λαμβάνει δραστικά μέτρα για να μειώσει το άγχος που μπορεί να προέρχεται από τη κατάσταση αυτή.

2. Βρείτε ένα ήσυχο μέρος

Όταν νιώθετε πως αγχώνεστε απομονωθείτε. Τουλάχιστον αυτό κάνει η Όπρα Γουίνφρεϊ.

«Κάποιες φορές θέλω να ουρλιάξω δυνατά απ’ το άγχος που μου προκαλούν οι απαιτήσεις του show. Αλλά ένα είναι σίγουρο: Δεν είμαι από αυτούς που ουρλιάζουν. Μπορώ να μετρήσω στα δάχτυλα τους ενός χεριού τις φορές που ύψωσα τη φωνή μου. Συνήθως απομονώνομαι. Το μπάνιο κάνει θαύματα . Κλείνω τα μάτια μου, στρέφομαι εσωτερικά και παίρνω βαθιές ανάσες» είχε γράψει στο βιβλίο της «What I Know for Sure».

3. Κάντε ένα διάλειμμα

Κάποιες φορές το να πάρετε κάποια απόσταση από αυτό που σας απασχολεί είναι η καλύτερη λύση πριν επιστρέψετε για να το λύσετε. Αυτή είναι η συμβουλή της CEO του YouTube Susan Wojicki. 

4. Κοιμηθείτε περισσότερο 

Μια καλή μέρα στο γραφείο ξεκινά απ’ το προηγούμενο βράδυ σύμφωνα με την Αριάννα Χάφινγκτον.

Γι αυτό να πρέπει ο ύπνος να είναι απ’ τις βασικές σας προτεραιότητες. Όπως είχε δηλώσει η ίδια, αν ξεκουράζεσαι αρκετά μπορείς να αντιμετωπίσεις τα πάντα.

5. Απομακρυνθείτε απ’ το γραφείο σας 

Ο συνιδρυτής του Twitter και του Square ξυπνάει κάθε μέρα στις 5.30 το πρωί για να κάνει διαλογισμό και να περπατήσει μέχρι το γραφείο του. Κάντε το ίδιο και μη ξεχνάτε τα συχνά διαλείμματα!

6. Η λύση είναι… ο ιδρώτας 

Πρέπει να ιδρώσετε, αλλά όχι απ’ το άγχος – απ’ την άσκηση

Αυτό κάνει η Μισέλ Ομπάμα και την εμπιστευόμαστε. «Η άσκηση είναι θεραπευτική» δήλωσε χαρακτηριστικά και περιγράφει πως κάθε φορά που αγχώνεται βάζει τα ακουστικά τις και τρέχει με τις κόρες της.

7. Παίξτε παιχνίδια

Θυμηθείτε τα παιχνίδια που παίζατε στην παιδική ηλικία; Δοκιμάστε να μετατρέψετε ένα αγχωτικό πρόβλημα σε μια δημιουργία με Lego – αυτή είναι η συμβουλή του Μπραντ Πιτ . 

«Εάν έχω κάτι που με απασχολεί στρέφομαι προς την… αρχιτεκτονική! Πηγαίνω γύρω γύρω απ’ το σπίτι και σκέφτομαι τι πρέπει να φτιάξω. Είναι σαν τα παζλ.», εξηγεί.

8. Θυμηθείτε τι έχει πραγματικά αξία 

Ο Gary Vaynerchuk δίνει τη πιο σημαντική συμβουλή. Να μην αγχωνόμαστε γιατί υπάρχουν σοβαρά προβλήματα όπως η υγεία. Όλα τα άλλα είναι απλά… δουλειά!

9. Βρείτε την ισορροπία  

Για ιδρυτής του Indiegogo Slava Rubin η καταπολέμηση του στρες με πνευματικό τρόπο σημαίνει κάτι περισσότερο από έναν απλό διαλογισμό.

«Η επιχειρηματική ζωή είναι εξαιρετικά ταραχώδης με πολλά σκαμπανεβάσματα. Νομίζω ότι είναι χρήσιμο να βρούμε τις ισορροπίες μας.»

10. Προγραμματίστε 

Εάν κάθε που πλησιάζουν οι Δευτέρες νιώθετε πως πνίγεστε ξεκινήστε λίγο πιο νωρίς τον προγραμματισμό της εβδομάδας.

Για παράδειγμα ο Τιμ Κουκ προγραμματίζει εταιρικά τηλεφωνήματα τις… Κυριακές το βράδυ!

11. Προωθήστε την επικοινωνία

Ένα αρμονικό εργασιακό περιβάλλον χρειάζεται έναν ηγέτη ο οποίος  να διαχειρίζεται το στρες, σύμφωνα με τον Σάτια Ναντέλα. 

«Η αρμονία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής σε μια άκρως ανταγωνιστική οικονομία είναι υψίστης σημασίας», λέει ο CEO της Microsoft.

«Το κλειδί είναι να προωθείτε το διάλογο με τους υπαλλήλους σας.»

12. Βάλτε deadlines 

Απλοποιήστε το άγχος χρησιμοποιώντας οργανωτικά εργαλεία για να μη χάνετε τη μπάλα. Αυτή είναι η προσέγγιση της συνιδρύτριας του Birchbox Katia Beauchamp.   

Διαβάστε ακόμα: Στην Ελλάδα το πρόγραμμα που θα βοηθήσει τους αγχωμένους εργαζόμενους