Μαθήματα για επιχειρηματίες από το Game of Thrones

Μαθήματα για επιχειρηματίες από το Game of Thrones

Γιατί ο άγριος κόσμος του Westeros λίγο διαφέρει από τη ζούγκλα της αγοράς...

Η δημοφιλής μεσαιωνική σειρά με το πολύ αίμα και τους ακόμα περισσότερους βυζαντινισμούς περιέχει δεκάδες αναφορές και αναλογίες με τη σημερινή κατάσταση στην πολιτική και τον πόλεμο, αλλά και πολλά διδάγματα για τους νέους επιχειρηματίες.

Ο Vladimir Gendelman, ιδρυτής και CEO της εταιρείας Company Folders, επεσήμανε τις ομοιότητες και πώς ο entrepreneur μπορεί να επωφεληθεί από αυτές.

Η γνώση είναι δύναμη
Όσα περισσότερα γνωρίζει κανείς στο Westeros τόσο ισχυρότερος είναι. Τι θα ήταν ο Άρχοντας Βάρυς χωρίς τους κατασκόπους του; Πώς θα επιβίωναν η Σέρσεϊ και ο Littlefinger χωρίς να γνωρίζουν τα βρόμικα μυστικά των αντιπάλων τους;

Στη δουλειά σας δεν χρειάζεται, βέβαια, να έχετε κατασκόπους παντού. Αλλά είναι χρήσιμο να γνωρίζετε σε βάθος τον τομέα σας και τους ανταγωνιστές σας, κάθε τι μικρό και μεγάλο, σχετικό και άσχετο ώστε συνεκτιμώντας τα να χαράζετε την πορεία σας και να προσφέρετε στους πελάτες εκείνο που οι άλλοι δεν μπορούν.

Η υπερβολική αυτοπεποίθηση βλάπτει
Ο αδίστακτος και αλαζόνας βασιλιάς Τζόφρι πρόλαβε να εξευτελίσει τους εχθρούς του και να κακοποιήσει όσο κόσμο μπορούσε προτού τον δηλητηριάσουν. Ο Βίσερυς Ταργκάρυεν έλεγε σε όλους ότι είναι κατώτεροί του μέχρι που ένας από αυτούς τον «έστεψε» με λιωμένο χρυσό. Ακόμα και ο συμπαθητικός Όμπερυν Μαρτέλ βρήκε το θάνατο όταν η υπερηφάνεια του τον έκανε απρόσεκτο. Εσείς πρέπει να μάθετε να διακρίνετε τη διαφορά μεταξύ αυτοπεποίθησης και εγωισμού. Για να επιτύχετε χρειάζεστε τόλμη, αποφασιστικότητα και εμπιστοσύνη στις δυνατότητές σας• αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα φτάσετε σε σημείο να τις υπερεκτιμήσετε. Βεβαιωθείτε πως οι πράξεις σας στηρίζονται σε γεγονότα και τη λογική. Οι υπεραισιόδοξοι παίρνουν συνήθως αχρείαστα ρίσκα.

Ένας καλός μέντορας βοηθά στην επιτυχία σας
Η Άρυα Σταρκ έμαθε ξιφομαχία από τον Σύριο και έγινε αδίστακτη «θητεύοντας» δίπλα στον Σάντον Κλεγκέιν. Ο παράλυτος Μπραν Σταρκ ανακάλυψε τις πνευματικές του ικανότητες χάρη στον Τζότζεν Ριντ. Ακόμα και η Σάνσα άρχισε τις δολοπλοκίες και τους μακιαβελισμούς παίρνοντας μαθήματα από τον Μπαίλις.

Το να βρείτε εσείς έναν μέντορα δεν είναι και τόσο εύκολο, ειδικά όταν η διαδικασία απαιτεί να αποκαλύψετε τις αδυναμίες, τις ελλείψεις και τους φόβους σας. Αλλά θυμηθείτε πως το πρόσωπο που θα σας βοηθήσει πιθανότατα ξεκινώντας είχε τη βοήθεια του δικού του μέντορα. Όμως ο μέντορας δεν είναι δάσκαλος ούτε φίλος σας. Θα πρέπει να στηρίζεστε κυρίως στις δικές σας δυνάμεις ενώ θα πρέπει να είστε και έτοιμοι να ακούσετε από το στόμα του πικρές αλήθειες. Αλλά να γνωρίζετε πως είναι για καλό…

Διαβάστε ακόμη: 

Οι ακριβότερες τηλεοπτικές σειρές στην ιστορία