Μαζική «επιδρομή» ευρωπαϊκών και αμερικανικών αρχών στο «σκοτεινό Ίντερνετ»

Μαζική «επιδρομή» ευρωπαϊκών και αμερικανικών αρχών στο «σκοτεινό Ίντερνετ»

Περισσότερες από 400 ιστοσελίδες οι οποίες εξετάζονταν για διακίνηση όπλων και ναρκωτικών μέσω του δικτύου Tor εξαφανίστηκαν.

Η διαβόητη ιστοσελίδα Silk Road 2.0 και τουλάχιστον 400 ακόμη sites τα οποία φέρονταν να διακινούσαν παράνομα προϊόντα μέσω του δικτύου Tor έκλεισαν μετά από μια συνδυασμένη δράση των διεθνών αρχών καταπολέμησης ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Η συνεργασία 16 ευρωπαϊκών κρατών και των ΗΠΑ οδήγησε στη σύλληψη 17 υπόπτων, μεταξύ τον οποίων βρίσκεται και ο Blake Benthall, ο άνθρωπος που κατηγορείται ότι βρίσκεται πίσω από το Silk Road 2.0.

Όπως σχολίασαν πολλοί ειδικοί ασφάλειας διαδικτύου στο BBC, η δράση αυτή αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα χτυπήματα του κυβερνοεγκλήματος στην ιστορία.

Η ιστοσελίδα Silk Road θεωρείται ως μια από τις μεγαλύτερες ψηφιακές διόδους διακίνησης ναρκωτικών, ενώ από τις έρευνες των διεθνών αρχών προέκυψε και εκτεταμένη απάτη κλεμμένων Bitcoins αξίας 1 εκατ. δολαρίων.

«Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι χτυπήσαμε μια από τις κυριότερες δομές του κυβερνοεγκλήματος», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Troels Oerting, επικεφαλής του τμήματος καταπολέμησης του κυβερνοεγκλήματος της Ιντερπόλ στην Ευρώπη.

Το δίκτυο Tor αποτελεί μέρος του λεγόμενου «σκοτεινού Ίντερνετ» ή αλλιώς της ανώνυμης πλευράς του διαδικτύου, το οποίο υπολογίζεται ότι είναι 500 φορές μεγαλύτερο από το «κανονικό» διαδίκτυο.

«Το Tor», είπε στο BBC ο σύμβουλος κυβερνοασφάλειας της Europol, Alan Woodward, «θεωρείται εδώ και χρόνια ότι βρίσκεται πέρα από τις δικαιοδοσία των αρχών. Όμως, η πράξη αυτή απέδειξε ότι κανείς δεν είναι ούτε αόρατος, ούτε ανέγγιχτος».