Στην Ελλάδα το πρόγραμμα που θα βοηθήσει τους αγχωμένους εργαζόμενους

Στην Ελλάδα το πρόγραμμα που θα βοηθήσει τους αγχωμένους εργαζόμενους

Η Όλγα Παπατριανταφύλλου και η OPpw παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα 8 εβδομάδων που θα εκπαιδεύσει τους εργαζόμενους να διαχειρίζονται δύσκολες καταστάσεις.

Άγχος, θυμός, απογοήτευση, ζήλια, κακή επικοινωνία… είναι όλα αυτά τα τοξικά συναισθήματα που μπορούν να επηρεάσουν όχι μόνο την καθημερινότητά μας, αλλά και την εργασιακή μας ζωή. Μάλιστα, αν διαρκέσουν για μεγάλο διάστημα μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα τόσο σε ψυχοσωματικό επίπεδο, όσο και στις επιδόσεις στην εργασία.

Κι αν οι εντάσεις σε προσωπικό επίπεδο είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμες, στον εργασιακό χώρο τα πράγμα είναι πιο δύσκολα. Πόσες φορές δεν έχετε νιώσει ότι δυσκολεύει η επικοινωνία σας με συγκεκριμένα άτομα στο χώρο εργασίας, ότι έχετε τόσα πολλά να κάνετε που δε προλάβετε ή ακόμα πώς δεν έχετε τις ικανότητες να τα φέρετε εις πέρας;

Τα αρνητικά αυτά συναισθήματα διαταράσσουν το χώρο εργασία, αλλά η ενσυνειδητότητα που μπορείτε να αναπτύξετε θα σας βοηθήσει να τα αναγνωρίζετε εγκαίρως ώστε να τα επιλύσετε, πριν χάσετε τον έλεγχο. Πρόκειται για έναν «επαναπρογραμματισμό» του μυαλού σας ώστε να μπορεί να σκέφτεται κατά έναν πιο υγιεινό και λιγότερο αγχωτικό τρόπο.

Η ενσυνειδητότητα ουσιαστικά σημαίνει τη συνειδητοποίηση κάθε στιγμής και παρόλο που προέρχεται από τη βουδιστική παράδοση, δεν χρειάζεται να είναι κανείς οπαδός του θρησκεύματος για να καρπωθεί τα οφέλη της.

«Όταν έχετε επίγνωση των πραγμάτων γύρω σας, μπορείτε να γνωρίσετε καλά τον εαυτό σας και όσα σας περιβάλουν, παρατηρώντας απλά τα πράγματα ως έχουν». Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως η «βιομηχανία του διαλογισμού» αξίζει σήμερα δισεκατομμύρια. Το 2015, ο κλάδος διαλογισμού και επίγνωσης είχε τζίρο περίπου ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, σύμφωνα με έρευνα της IBISWorld που διακρίνει τη συγκεκριμένη κατηγορία απ’ τον ευρύτερο τομέα της εναλλακτικής περίθαλψης, ενώ το 2016 το 22% των εργοδοτών στις ΗΠΑ προσέφεραν μαθήματα επίγνωσης – που κοστίζουν από 500 έως 10.000 δολάρια για συνεδρίες μεγάλων ομάδων και εταιρείες όπως οι Google, General Mills, Intel, Aetna και Goldman Sachs «ορκίζονται» στα προγράμματα Mindfulness (ενσυνειδητότητας) προκειμένου να διαχειριστούν το έντονο στρες της σύγχρονης εποχής και να βελτιώσουν την ψυχική και σωματική ευημερία των ανθρώπων.

Η OP Performance & Well-being ακολουθώντας τις νέες διεθνείς τάσεις φέρνει στην Ελλάδα, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα Mindfulness, το M.B.S.R. (Mindfulness Based Stress Reduction Program) το οποίο απευθύνεται σε όλες τις βαθμίδες του ανθρώπινου δυναμικού των εταιριών και των δημόσιων οργανισμών.

Η Όλγα Παπατριανταφύλλου, Leadership & Wellness Coach, Managing Partner της OPpw, με πολυετή εμπειρία στη διαχείριση του stress και της ανθεκτικότητας μιλά στο Fortunegreece για το πρόγραμμα MBSR, πώς μπορούν να βοηθήσουν τον σύγχρονο εργαζόμενο και πώς θα προσαρμοστεί στα ελληνικά δεδομένα.

H Όλγα Παπατριανταφύλλου.
H Όλγα Παπατριανταφύλλου.
H Όλγα Παπατριανταφύλλου.

 

Τι είναι το πρόγραμμα MBSR, σε ποιους απευθύνεται και γιατί να το υιοθετήσει μια εταιρεία;

To MBSR (Mindfulness Stress Reduction program) είναι ένα πρόγραμμα που βοηθά να ηρεμήσει το μυαλό και το σώμα και συμβάλει στην αντιμετώπιση του πόνου και του άγχους. Διδάσκει ενσυνειδητότητα (mindfulness), δηλαδή με ποιον τρόπο καλλιεργούμε την επίγνωση και μπορούμε να είμαστε εστιασμένοι, συνειδητά στην παρούσα στιγμή, χωρίς κριτική. Από έρευνες γνωρίζουμε ότι το 47% του χρόνου μας, το μυαλό μας περιπλανάται και δεν είναι επικεντρωμένο σε αυτό που κάνουμε εκείνη τη στιγμή. Και δυστυχώς το μεγαλύτερο μέρος της περιπλάνησης του μυαλού είναι σε μελλοντικές σκέψεις που δεν μας κάνουν ευτυχισμένους. Αυτό σημαίνει ότι περίπου τη μισή μας ζωή την περνάμε με το να βρισκόμαστε στο μέλλον ή στο παρελθόν και όχι στο παρόν. Η πρακτική στο mindfulness λύνει αυτό το πρόβλημα, καθώς μας βοηθά να βρισκόμαστε στο «εδώ και τώρα» και να σταματήσουμε να είμαστε στον «αυτόματο πιλότο».

Εξίσου εντυπωσιακά είναι και τα αποτελέσματα των ερευνών για τις εταιρείες, ως προς την αύξηση της παραγωγικότητας και της απόδοσης, αλλά και του καλού κλίματος που δημιουργείται στην επιχείρηση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μία έρευνα της General Mills, όπου μετά από μια εκπαίδευση 8 εβδομάδων, οι εργαζόμενοι σε ποσοστό 82% σταμάτησαν να κάνουν ταυτόχρονα πολλές εργασίες (multitasking) κάτι που περιόριζε την παραγωγικότητα τους, επίσης σε ποσοστό 89% δήλωσαν ότι έγιναν καλύτεροι ακροατές και τα υψηλόβαθμα στελέχη σε ποσοστό 80% ανέφεραν μια θετική αλλαγή στην ικανότητά τους να παίρνουν καλύτερες αποφάσεις.

Το ΜΒSR εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1979 στην Αμερική από τον γιατρό Jon Kabat Zinn σε χρόνιους πάσχοντες ασθενείς που δεν ανταποκρίνονταν καλά στις παραδοσιακές θεραπείες. Τα αποτελέσματα μείωσης του πόνου και του στρες ήταν εντυπωσιακά μέσα στις 2 πρώτες εβδομάδες.

Σήμερα, πάνω από 35 χρόνια μετά, το MBSR αλλά και συναφή προγράμματα mindfulness έχουν εισέλθει σε χώρους όπως η εργασία, η εκπαίδευση και η υγεία. Μπορούν να τα παρακολουθήσουν όλοι -εργαζόμενοι και μη- που ενδιαφέρονται να μειώσουν το άγχος τους, να είναι πιο υγιείς και παραγωγικοί, αλλά και περισσότερο επικεντρωμένοι στο παρόν. Άλλωστε η ενσυνειδητότητα δεν είναι κάτι καινούριο που πρέπει να αποκτηθεί. Υπάρχει ήδη μέσα μας και περιμένει να αναδυθεί και να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη και την ευημερία μας.

Ποιοι είναι οι βασικές άξονες του προγράμματος;

Το MBSR είναι ένα πρόγραμμα 8 εβδομάδων (υπάρχουν παραλλαγές για τις εταιρείες) στο οποίο οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τις δυσλειτουργικές αντιδράσεις στο άγχος και μαθαίνουν να διατηρούν μια μη (επι)κριτική στάση, μια στάση γεμάτη αποδοχή για όλες τις εμπειρίες τους ακόμη και για τα δυσφορικά συναισθήματα, τις σκέψεις και τις συμπεριφορές. To MBSR είναι ένας τρόπος επαναπρογραμματισμού του μυαλού μας για να είμαστε πιο υγιείς και λιγότερο αγχωμένοι.

Το πρόγραμμα αποτελείται από ένα συνδυασμό πρακτικής mindfulness, ήπιας yoga, επίγνωσης του σώματος (body awareness) και ομαδικές συζητήσεις. Οι συναντήσεις είναι εβδομαδιαίες, συνήθως 3ωρες, και απαιτούν δέσμευση από την πλευρά των συμμετεχόντων. Επίσης το πρόγραμμα αποτελείται από τυπικές και άτυπες δραστηριότητες mindfulness καθημερινά.

Υπάρχουν στοιχεία για την επίδραση που έχουν τέτοιου είδους προγράμματα στην καταπολέμηση της πίεσης και του στρες, που ταλαιπωρούν τον σύγχρονο εργαζόμενο;

Αυτό που είναι σημαντικό να γνωρίζει ο καθένας σήμερα που εργάζεται σε σύνθετα περιβάλλοντα είναι ότι η πρακτική στο mindfulness αλλάζει τη δομή του εγκεφάλου. Για παράδειγμα το mindfulness επηρεάζει την περιοχή γνωστή ως φλοιός του πρόσθιου προσαγώγιου που συνδέεται με τη ρύθμιση των συναισθημάτων, της συμπεριφοράς και την καταστολή των σπασμωδικών αντιδράσεων. Μελέτες δείχνουν ότι η πρακτική στην ενσυνειδητότητα βελτιώνει την προσοχή και επηρεάζει περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την αντίληψη, την επίγνωση του σώματος, την αντοχή στον πόνο και τη συνθετική σκέψη.

Όσοι έκαναν εξάσκηση σε αυτό, είχαν 76% λιγότερες απουσίες στο χώρο εργασίας. Το 93% των ηγετών αναφέρουν ότι η εκπαίδευση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα τους βοήθησε στην καινοτομία και το 70% ανέφερε ότι τους βοήθησε να σκέφτονται στρατηγικά.

Ακόμη η πρακτική στο mindfulness βοηθά τους ανθρώπους να είναι περισσότερο συμπονετικοί, να σχετίζονται καλύτερα μεταξύ τους κάτι το οποίο είναι σημαντικό στα εταιρικά περιβάλλοντα για τη δημιουργία μιας κουλτούρας περισσότερο φιλικής και υποστηρικτικής. Γίνονται πιο εξωστρεφείς, αναφέρουν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή και την εργασία τους, έχουν λιγότερες αρνητικές σκέψεις, μειωμένη αρτηριακή πίεση, μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση, καλύτερη συνεργασία, λιγότερες συγκρούσεις στο εργασιακό περιβάλλον και είναι περισσότερο δεσμευμένοι. Τέλος έχουν μεγαλύτερο έλεγχο στη συμπεριφορά τους, ανακάμπτουν γρηγορότερα από δύσκολες καταστάσεις και μπορούν να «δρουν» αντί να «αντι-δρουν».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα αποτελέσματα από ένα πρόγραμμα mindfulness, που υλοποίησε η Aetna Ασφαλιστική, όπου έλαβαν μέρος περισσότεροι από το 1/4 των 50.000 εργαζομένων της. Προέκυψε λοιπόν ότι τα επίπεδα στρες μειώθηκαν κατά 28% , η ποιότητα του ύπνου βελτιώθηκε κατά 20% και ο πόνος μειώθηκε κατά 19%. Η ίδια η εταιρεία διαπίστωσε ότι κατά μέσο όρο, κάθε συμμετέχοντας στο πρόγραμμα mindfulness κέρδισε 62 λεπτά περισσότερη παραγωγικότητα την εβδομάδα, η οποία κατ’ εκτίμηση αναλογεί σε 3.000 δολάρια ανά εργαζόμενο το χρόνο.

Ποια τα προνόμια όσων συμμετέχουν στο πρόγραμμα και πώς αυτό βοηθάει μια επιχείρηση;

Όσοι εργαζόμενοι συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα mindfulness πετυχαίνουν τα εξής:

  • Αύξηση της ανθεκτικότητας: Αναπτύσσουν την ανθεκτικότητά τους και μπορούν ευκολότερα να αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις. Επίσης μπορούν να διακρίνουν τις σκέψεις από τα συναισθήματά τους και να ανταποκρίνονται με εποικοδομητικό τρόπο στις προκλήσεις και να μην αντιδρούν απλά.
  • Επικέντρωση: Το ίδιο το mindfulness είναι η εξάσκηση της προσοχής. Έτσι επικεντρώνονται καλύτερα και περισσότερη ώρα σε ένα θέμα και γίνονται πιο αποτελεσματικοί όταν αναλαμβάνουν πολλαπλές εργασίες.
  • Θετικό κλίμα: Όσοι εξασκούν το mindfulness προσφέρουν στους άλλους που χρειάζονται τη βοήθειά τους. Αυτό είναι κάτι που δημιουργεί ένα καλό κλίμα και καλές σχέσεις στο εργασιακό περιβάλλον.
  • Μεγαλύτερη ικανοποίηση και ευημερία: Μέσα από το mindfulness είναι πιο ευτυχισμένοι και έχουν μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Όλα τα παραπάνω οδηγούν σε μεγαλύτερη δέσμευση των εργαζομένων με την επιχείρησή τους, πράγμα που μεταφράζεται σε υψηλότερη παραγωγικότητα και μεγαλύτερα κέρδη.

Πώς το εργασιακό στρες επηρεάζει την παραγωγικότητα και ποιοι είναι οι κύριοι λόγοι που το προκαλούν;

Αρκεί να σας αναφέρω στοιχεία πανευρωπαϊκών ερευνών που δείχνουν ότι:

  • Το stress θεωρείται υπεύθυνο για περισσότερο από τις μισές απουσίες (50-60%) των εργάσιμων ημερών
  • 4 στους 10 εργαζομένους πιστεύουν ότι η εταιρεία τους δεν διαχειρίζεται σωστά το στρες
  • Λιγότερο από το 30% των επιχειρήσεων στην Ευρώπη διαθέτουν διαδικασίες για την αντιμετώπιση του στρες.

Οι εργαζόμενοι που έχουν στρες κοστίζουν πολύ στις εταιρείες και όχι μόνο σε απουσίες από την εργασία, αλλά γιατί χάνουν τον επαγγελματισμό τους και σπαταλούν την ενέργειά τους στο να διαχειριστούν το στρες και όχι στο να δημιουργήσουν μια θετική εμπειρία στον πελάτη. Είναι κρίμα που οι εταιρείες δεν δίνουν μεγάλη βάση στη διαχείριση του στρες. Συνήθως κάνουν αποσπασματικές ενέργειες χωρίς να εντάσσεται αυτό στην εταιρική τους κουλτούρα.

Οι κυριότεροι παράγοντες που προκαλούν άγχος στον εργασιακό χώρο σχετίζονται με τα εξής:

  • Τις εργασιακές σχέσεις, που θεωρείται μάλιστα ο κυριότερος παράγοντας. Το να δουλεύουμε με άλλους μπορεί να είναι ικανοποιητικό ή πολύ στρεσογόνο. Όταν οι σχέσεις με τους συναδέλφους δεν είναι καλές, αυτό δημιουργεί μεγάλο στρες. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν θέλουν να πάνε στη δουλειά τους γι’ αυτό το λόγο. Όταν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, τότε υπάρχει αμφιβολία, περιορισμένη επικοινωνία, επιφυλακτικότητα, τα προβλήματα λύνονται δύσκολα, η απόδοση επηρεάζεται και υπάρχει μικρή ικανοποίηση από τη δουλειά. Αντίθετα όταν οι σχέσεις είναι καλές συμβάλλουν στο καλό ηθικό των υπαλλήλων και την αύξηση της παραγωγικότητας.
  • Τους ρόλους, οι οποίοι όταν δεν είναι ξεκάθαροι, δημιουργούνται εντάσεις και κούραση. Υπάρχει μια διάθεση παραίτησης και αυξάνονται τα επίπεδα του άγχους και οι απουσίες στο χώρο εργασίας.
  • Τις απαιτήσεις από την εργασία. Αυτό περιλαμβάνει τις ώρες και το φόρτο εργασίας. Σήμερα που οι εργαζόμενοι παραμένουν στο χώρο της εργασίας πολλές ώρες λόγω των συνθηκών, αυτό μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο τόσο στην υγεία τους όσο και στην προσωπική και οικογενειακή τους ζωή.

 

Από εφαρμογές επίγνωσης μέχρι σεμινάρια διαλογισμού και φορετή τεχνολογία, ο διαλογισμός, μια αγορά αξίας ενός δισ. δολαρίων παγκοσμίως, φαίνεται ότι ενδιαφέρει ολοένα και περισσότερο τις επιχειρήσεις. Πώς εξηγείτε αυτή την τάση και πώς οι ελληνικές εταιρείες μπορούν να προσαρμοστούν σε αυτή τη τάση και να προσφέρουν αντίστοιχες δυνατότητες.

Στην Αμερική κατανόησαν πολύ νωρίς τα οφέλη της πρακτικής στο mindfulness για περισσότερο αποδοτικό και ικανοποιημένο ανθρώπινο δυναμικό. Για το λόγο αυτό πολλές επιχειρήσεις στο εξωτερικό έχουν υιοθετήσει τέτοιου είδους προγράμματα όπως η Aetna, Google, General Mills, Facebook, Deutsche Bank, Astra Zeneca, Apple Barclays, Citigroup, loyds Banking Group κλπ και τα έχουν κάνει αναπόσπαστο κομμάτι της εταιρικής τους κουλτούρας. Μάλιστα αρκετές από αυτές, όπως η Apple, Nike κλπ, έχουν διαμορφώσει ειδικούς χώρους, ώστε να μπορούν να πηγαίνουν οι εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια της ημέρες για 10 ή 30 λεπτά και να κάνουν πρακτική στο mindfulness.

Η Google έχει δημιουργήσει ένα πρόγραμμα 19 συναντήσεων για τους εργαζομένους της, που τους βοηθάει να σχετίζονται καλύτερα με τον εαυτό τους και τους άλλους. Να φανταστείτε ότι το πρόγραμμα είναι τόσο δημοφιλές τα τελευταία χρόνια που μπορεί να έχει αναμονή μέχρι και 6 μήνες. Οσο για τη δομή του, επικεντρώνεται στο να παραμένει το μυαλό του καθαρό και ήρεμο κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, στην βελτίωση της Συναισθηματικής Νοημοσύνης και στη δημιουργία κάποιων «συνηθειών μυαλού», όπως για παράδειγμα η συνήθεια της καλοσύνης.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, που το συναίσθημα της αβεβαιότητας συνεχίζεται για πολλά χρόνια τώρα, επηρεάζοντας πλέον και την υγεία των εργαζομένων, οι εταιρείες θα μπορούσαν να ενσωματώσουν στην κουλτούρα τους, προγράμματα mindfulness ως συμπληρωματικά , σε μια μεγαλύτερη παρέμβαση για την ευημερία του ανθρώπινου δυναμικού τους. Οι εργαζόμενοι δεσμεύονται, είναι πιο παραγωγικοί, έχουν λιγότερο άγχος, είναι περισσότερο εστιασμένοι σε αυτό που κάνουν, μπορούν να επικοινωνούν ποιοτικά με τους γύρω τους, αντέχουν στη δυσκολία και οι συναλλαγές με τους πελάτες είναι περισσότερο εστιασμένες.

Είναι σημαντικό, πάντως, να τονίσουμε ότι στους εργασιακούς χώρους θα πρέπει να υιοθετηθεί μια ολιστική προσέγγιση όσον αφορά την ευημερία των εργαζομένων. Τα προγράμματα mindfulness δεν είναι πανάκεια. Αυξάνουν την ανθεκτικότητα των εργαζομένων και μειώνουν το στρες αλλά οι εταιρείες θα πρέπει να επικεντρώνονται σε όλο το σύστημα του οργανισμού (εντοπισμός των πηγών κινδύνου, ερωτηματολόγια, μέτρα πρόληψης, παρακολούθηση σχεδίου κ.α.) και όχι σε αποσπασματικές ενέργειες.

Πώς βοηθάει το mindfulness σε executive level;

Ένα από τα αποτελέσματα της εκπαίδευσης στην ενσυνειδητότητα είναι η ανάπτυξη της Συναισθηματικής Νοημοσύνης (ΣΝ). Ειδικότερα σε επίπεδο υψηλόβαθμών στελεχών η ΣΝ είναι σημαντική δεξιότητα για την επιτυχημένη διαχείριση του προσωπικού και των πελατών. Στις υψηλόβαθμες θέσεις η διαφορά ενός καλού και ενός πολύ καλού CEO κατά 85% αφορά τη συναισθηματική νοημοσύνη παρά τις γνωστικές ικανότητες και τις τεχνικές γνώσεις. Έρευνες δείχνουν ότι ηγέτες με υψηλή ΣΝ είχαν 136% υψηλότερα κέρδη από αυτούς με χαμηλή ΣΝ. Επίσης, όσοι είχαν αναπτυγμένες κοινωνικές δεξιότητες προσθέτουν 110% περισσότερα κέρδη από αυτούς που δεν είχαν και όσοι είχαν καλή ρύθμιση συναισθημάτων πρόσθεσαν 390% περισσότερα κέρδη.

Όταν λέμε ΣΝ εννοούμε 4 λειτουργίες, την κατανόηση των συναισθημάτων και την ικανότητα έκφρασής τους, την ικανότητα κατανόησης των συναισθημάτων των άλλων, τη ρύθμιση των συναισθημάτων κάτι που είναι χρήσιμο για να μπορούμε γρήγορα να ανακάμπτουμε όταν βιώνουμε δυσφορικά συναισθήματα και τη χρήση των συναισθημάτων μας για να διευκολύνεται η λήψη αποφάσεων και να μας βοηθά στην βελτίωση της απόδοσης.

Για τα υψηλόβαθμα στελέχη είναι σημαντικό να μπορούν να κατανοούν τα συναισθήματά τους και τα συναισθήματα των άλλων όταν επικοινωνούν. Μπορούν να είναι επικεντρωμένοι γιατί με αυτό τον τρόπο δίνουν χώρο στον εαυτό τους (στο μυαλό τους) να σκεφτούν πριν δράσουν. Δίνοντας χώρο μπορούν να σκεφτούν εναλλακτικές, διαφορετικές οπτικές γωνίες και να πάρουν περισσότερο χρήσιμες αποφάσεις. Αυτό τους δίνει μεγαλύτερη ευελιξία και προσαρμοστικότητα.

Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι συνδεδεμένη με την ευημερία και με την απόδοση στην εργασία και την παραγωγικότητα και αφορά όχι μόνο υψηλόβαθμα στελέχη αλλά όλο το προσωπικό. Μέσα από τα προγράμματα και την πρακτική στο mindfulness μπορούν να κατανοήσουν τα συναισθήματά τους γιατί παρατηρούν σκέψεις, συναισθήματα και αισθήσεις την κάθε στιγμή κι έτσι αναπτύσσουν μεγαλύτερη επίγνωση και επικεντρώνονται πιο εύκολα.

Ποιο είναι το ζήτημα που απασχολεί σήμερα τους περισσότερους διευθύνοντες συμβούλους που διοικούν ελληνικές ή πολυεθνικές εταιρίες στην Ελλάδα;

Περάσαμε από μια περίοδο μεγάλης βεβαιότητας και σταθερότητας σε μια εποχή αβεβαιότητας, υψηλού άγχους και ανησυχίας. Μέσα σε αυτό το ρευστό περιβάλλον οι CEO’s ανησυχούν και προβληματίζονται για την επιβίωσης της εταιρείας τους, την αλλαγή στρατηγικής και εταιρικής κουλτούρας και γενικότερα την προσαρμογής της εταιρείας τους στα νέα δεδομένα.

Πώς μπορεί ένας ηγέτης να χειριστεί το εργασιακό άγχος, ειδικά σε περιόδους κρίσης όπου είναι υπεύθυνος για τη μοίρα εκατοντάδων ατόμων;

Η ηγεσία έχει πολύ στρες. Οι πιέσεις που δέχονται τα ανώτερα στελέχη, καθημερινά, είναι μεγάλες: συμπίεση χρόνου, απεριόριστη πληροφόρηση, εκτέλεση πολλών διεργασιών ταυτόχρονα. Όλα αυτά μπορούν να δημιουργήσουν αβεβαιότητα, άγχος και πολλές φορές απομόνωση από τους άλλους. Το mindfulness μπορεί να βοηθήσει τους ηγέτες να εντοπίσουν και να ξεπεράσουν τις πεποιθήσεις τους, και τις διαπροσωπικές τους δυσκολίες, να βελτιώσουν τη στάση του μυαλού τους, τη συναισθηματική τους κατάσταση και να κατανοήσουν πώς όλα αυτά επηρεάζουν τον τρόπο που αλληλεπιδρούν με τους άλλους. Η εξάσκηση της προσοχής –που προσφέρει το mindfulness- τους βοηθά να έχουν ευελιξία και προσαρμοστικότητα, να κινηθούν πέρα από τους γνωστούς τρόπους σκέψης και να είναι ανοικτοί σε νέα δεδομένα, σε νέους τρόπους ηγεσίας και καινοτομίας, αλλά και να αναπτύξουν νέες δεξιότητες, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας να σκέφτονται στρατηγικά και να παρακινούν τα μέλη της ομάδας τους.