Με αυτό το νέο εργαλείο της Google θα γνωρίζετε πόσο νερό χρησιμοποιεί η… ντουζιέρα σας

Με αυτό το νέο εργαλείο της Google θα γνωρίζετε πόσο νερό χρησιμοποιεί η… ντουζιέρα σας

Αναρωτηθήκατε ποτέ πόσο νερό χρησιμοποιεί η ντουζιέρα σας; Ή ποια είναι η ποσότητα του φαγητού που πετάτε στα σκουπίδια;

 

Την Παρασκευή, η Google, σε συνεργασία με την Ακαδημία Επιστημών της Καλιφόρνια, εγκαινίασε ένα νέο εργαλείο με την επωνυμία Your Plan, Your Planet (Το Σχέδιό σας, ο Πλανήτης σας), που ελπίζει να σας βοηθήσει να βρείτε απαντήσεις σε αυτά ακριβώς τα ερωτήματα.

Το διαδραστικό εργαλείο καλύπτει τρεις τομείς: ενέργεια, νερό και χρήση τροφίμων. Ρωτάει ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση που κάνετε στα πάντα – από το μήκος της ντουζιέρας σας μέχρι το πόσες ώρες την ημέρα κρατάτε ανοιχτά τα φώτα στο σπίτι. Στη συνέχεια, χρησιμοποιεί αυτές τις πληροφορίες για να καθορίσει την ετήσια χρήση και να σας παράσχει συμβουλές για πιο αποτελεσματική χρήση.

Για παράδειγμα, το πλύσιμο των ρούχων σας σε ζεστό νερό χρησιμοποιεί δέκα φορές την ενέργεια που καταναλώνει το πλύσιμο σε κρύο νερό. Κάποιος που βάζει τρία πλυντήρια ανά εβδομάδα με ζεστό νερό χρησιμοποιεί 708 κιλοβατώρες ενέργειας ετησίως, παράγοντας διοξείδιο του άνθρακα ισοδύναμο με εκείνο που παράγεται από την οδήγηση ενός αυτοκινήτου για 18 ώρες. Ο ίδιος αριθμός πλύσεων σε κρύο νερό απαιτεί μόνο 62 κιλοβατώρες ενέργειας ετησίως, που ισοδυναμεί με οδήγηση αυτοκινήτου για δύο ώρες.

Η μέση αμερικανική οικογένεια χρησιμοποιεί 1130 λίτρα νερού κάθε μέρα – αρκετό νερό για να γεμίσει τρεις πισίνες σε ένα χρόνο. Και τα ντους είναι ένας από τους μεγάλους ενόχους: ένα ντους 10 λεπτών χρησιμοποιεί πάνω από 34.000 λίτρα νερού σε έναν χρόνο. Αυτό το νερό θα μπορούσε να γεμίσει 31 μεγάλες μπανιέρες.

Τα τρόφιμα είναι επίσης ένα σημαντικό πρόβλημα. Η παραγωγή τροφίμων χρησιμοποιεί περισσότερα από τα δύο τρίτα των υδάτινων πόρων παγκοσμίως και αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τέταρτο της ισοδύναμης χρήσης διοξειδίου του άνθρακα. Για να αντισταθμίσετε αυτή την επίδραση, το εργαλείο παρέχει μια σειρά συμβουλών για την αποθήκευση τροφίμων που θα σας βοηθήσουν να μεγιστοποιήσετε τη διάρκεια ζωής του φαγητού που έχετε στο ψυγείο σας.