Με άλλον «αέρα» για τους επενδυτές της Ευρώπης μπήκε ο Μάρτιος

Με άλλον «αέρα» για τους επενδυτές της Ευρώπης μπήκε ο Μάρτιος

Βελτιώνεται το επενδυτικό κλίμα της ευρωζώνης αυτόν τον μήνα, με τις προσδοκίες για την ανάκαμψη της Ασίας να παίζουν σημαντικό ρόλο.

 

Βελτιώθηκε τον Μάρτιο το επενδυτικό κλίμα στην ευρωζώνη, σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού ερευνητικού ομίλου Sentix, κυρίως χάρη στις ελπίδες ότι η ανάκαμψη στην Ασία μπορεί να βοηθήσει και τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος.

Ο δείκτης που καταρτίζει ο όμιλος Sentix για την ευρωζώνη αυξήθηκε στις -2,2 μονάδες τον Μάρτιο από τις -3,7 τον Φεβρουάριο. Αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν ο δείκτης να διαμορφωθεί στις -3,1 μονάδες.

Ο υποδείκτης για τις τρέχουσες συνθήκες εξασθένισε για έβδομο συνεχή μήνα, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2016.

Οι προσδοκίες βελτιώθηκαν για δεύτερο συνεχή μήνα, χάρη κυρίως στις ελπίδες ότι η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στην Ασία, εκτός της Ιαπωνίας, θα δώσουν ώθηση για την ευρωζώνη.

«Αυτό δίνει λόγο να ελπίζει κανείς ότι δεν θα υπάρξει ύφεση», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Sentix Μάνφρεντ Χούμπνερ σε ανακοίνωση. «Αυτή η περιοχή (η Ασία) είναι στην καλύτερη κατάσταση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επενδυτών. Εάν ενταθούν οι ενδείξεις για ανάκαμψη, θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην ευρωζώνη».

Ο Χούμπνερ πρόσθεσε ότι ο κίνδυνος να αποχωρήσει η Βρετανία αυτό τον μήνα από την ευρωζώνη χωρίς μια συμφωνία θα μπορούσε να σκιάσει την όποια ανοδική πορεία.

Ο δείκτης επενδυτικού κλίματος για τη Γερμανία ανέκαμψε οριακά τον Μάρτιο στις 4,0 μονάδες, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα όταν διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2012.

Παρόλο που βελτιώθηκαν οι προσδοκίες για τη Γερμανία, ο υποδείκτης για τις τρέχουσες συνθήκες μειώθηκε για πέμπτο συνεχή μήνα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2014. Αυτό πλήττει τις ελπίδες για ισχυρή ανάκαμψη στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Ο όμιλος Sentix διενήργησε την έρευνα σε δείγμα 1.000 επενδυτών από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 2 Μαρτίου.